W skrócie
Jak zrobić soczystego kurczaka według Pascala Brodnickiego?
Pascal Brodnicki zaprezentował sposób na smażonego kurczaka. Pokazując składniki, zaznaczył, że nie wlicza do składników potrawy musztardy, którą można mieć w lodówce, olej w szafce i przyprawy w kuchni.
- Pyszna, domowa kolacja lub obiad, który spokojnie przygotujesz w 14 minut. Ja jednak miałem wcześniej pokrojony kalafior w różyczki. Doliczam minutę na przygotowanie kalafiora – dodał.
Na koniec Pascal Brodnicki pokazał, że po przekrojeniu danie nie jest surowe. Mięso jest soczyste i jędrne, dzięki równomiernemu smażeniu z obu stron. Polecił też, że przed końcem smażenia można wstawić kurczaka do piekarnika, aby był dopieczony. Polecił też jeść surową cykorię jako sałatkę
Przepis na pierś kurczaka z patelni
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 6 do 8 cykorii
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy z gorczycą
- oliwa
- curry
- 1 kalafior
- 100 g śmietany
- 50 g mocnego sera cheddar
- 25 g orzechów włoskich
- 1 szczypta oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przyrządzanie dania zaczął od gotowania różyczek kalafiora w osolonym wrzątku.
- W tym czasie Pascal Brodnicki rozgrzewał oliwę na patelni.
- W drugim garnku umieścił śmietanę i dodał do niej pokrojony w grube plastry ser cheddar.
- Piersi kurczaka przyprawił solą i pieprzem z obu stron.
- Następnie smażył mięso 6-8 minut z obu stron.
- Cykorię pokroił na ćwiartki.
- Do smażących się piersi z kurczaka dodał szczyptę przyprawy curry.
- Aby zaoszczędzić czas po obróceniu kurczaka na drugą stronę, w wolne miejsce na patelni położył liście cykorii.
- Warzywa zostały posypane solą i curry do smaku. Po pewnym czasie, gdy cykoria się przysmażyła, wtedy Pascal Brodnicki ją odwrócił.
- Po około 7 minutach różyczki kalafiora powinny być miękkie. Do odcedzonego kalafiora dodał sól i pieprz.
- Następnie Pascal Brodnicki przełożył smażonego kurczaka na talerz do ostygnięcia.
- Kolejnym krokiem było przewrócenie cykorii na drugą stronę i podlanie jej odrobiną oliwy.
- Do ugotowanego kalafiora dodał śmietanę z rozpuszczonym serem cheddar i zmiksował przy pomocy blendera.
- Cykorię przełożył do talerza z kurczakiem i przykrył folią aluminiową.
- Resztę śmietany Pascal Brodnicki wlał na gorącą patelnię i po chwili dodał do niej musztardę z gorczycą. W ten sposób powstał błyskawiczny sos do kurczaka. Na koniec Pascal Brodnicki ułożył wszystkie składniki na talerzu.