Spis treści
Szybki chłodnik na obiad
W ciepłe dni warto sięgnąć po błyskawiczne dania niewymagające gotowania czy pieczenia, by nie nagrzewać dodatkowo naszej kuchni. Jedną z najpopularniejszych zup bez gotowania jest chłodnik z botwinki. Nie jest to jednak jedyne warzywo, z którego można zrobić pyszny chłodnik. Polecam ci także sprawdzony przepis na chłodnik ze świeżych ogórków, do zrobienia w 10 minut. To pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania zupa, która podana z jajkiem czy ziemniakami tworzy sycące i pożywne danie. Jeśli nie lubisz maślanki, to dodaj zamiast niej kefir lub jogurt naturalny.
Sprawdź w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować chłodnik z ogórków na maślance.
Przepis na chłodnik z ogórków na maślance
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 4 osób,
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 8 ogórków,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 8 rzodkiewek,
- ok. 800 g maślanki,
- 4 - 8 jajek ugotowanych na twardo (w zależności od upodobania),
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: ugotowane młode ziemniaki.
Jak przygotować chłodnik z ogórków?
- Umyłam i wysuszyłam warzywa.
- Ogórki obrałam i starłam na jarzynowej tarce do salaterki, wazy lub garnka.
- Ząbki czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę.
- Koperek posiekałam.
- Połączyłam wszystkie warzywa i dodałam maślankę.
- Całość doprawiłam solą i pieprzem. Schłodziłam w lodówce.
- Rzodkiewkę posiekałam w drobną kostkę i przełożyłam do oddzielnej miseczki.
- Białka jajek pokroiłam i rozłożyłam na talerze.
- Nalałam chłodnik, na wierzch położyłam posiekane żółtko i rzodkiewkę. Smacznego!
Z czym podać chłodnik? Popularne dodatki do zupy na zimno
Upalna pogoda potrafi skutecznie zniechęcić do gotowania. Nic w tym dziwnego. Włączony piekarnik lub długie smażenie potraw dodatkowo nagrzeje nasze mieszkanie. Warto sięgać po przepisy niewymagające od nas stania przy włączonej kuchence. Najlepiej w takim przypadku sprawdzi się chłodnik.
Chłodnik to zupa idealna na ciepłe dni. Można ją przygotować ze świeżych warzyw i ziół z dodatkiem:
- jogurtu naturalnego,
- maślanki,
- kefiru.
Bardzo popularny jest chłodnik z buraków oraz chłodnik z pomidorów. Można także przygotować taką zupę na słodko np. z truskawek czy zupę na zimno z wiśni.
Polecane dodatki do chłodniku:
- ugotowane na twardo jajka,
- młode ziemniaki okraszone zrumienioną cebulką, masłem lub skwarkami,
- grzanki,
- groszek ptysiowy,
- makaron lub ryż — najlepszy wybór do chłodnika na słodko.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?