W skrócie:
Cukinia to warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. To także niezwykle zdrowe warzywo. Agata Siemaszko w serwisie Strona Zdrowia pisze, że cukinia w 100 g ma jedynie 17 kalorii. Zawiera dużo witamin, takich jak witamina C, A, K, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym potas i magnez. Jest także źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Zachęcam do zrobienia prostego omletu z cukinią na pożywne śniadanie lub lekki letni lunch.
Omlet z cukinią – prosty przepis na pożywne śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 średnie cukinie,
4 jajka,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki olej rzepakowy,
sól i pieprz do smaku,
50 g startego sera np.: typu bursztyn,
30 g posiekanej świeżej natki pietruszki.
Jak zrobić omlet z cukinią?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj dokładnie cukinie i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Następnie pokrój w kostkę cebulę i czosnek.
Na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
Smaż do momentu, aż staną się miękkie i lekko złote.
Dodaj startą cukinię i smaż przez kilka minut, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W szklanej misce rozbij jajka i dokładnie je roztrzep.
Jajka dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelnię z cukinią wlej roztrzepane jajka i delikatnie wymieszaj.
Smaż na średnim ogniu, aż jajka się zetną.
Możesz delikatnie zagarnąć brzegi omletu, aby nieusmażona masa jajeczna mogła spłynąć na spód patelni.
Masę jajeczną posyp startym serem i przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty, aby ser się odrobinę rozpuścił.
Usmażony omlet z cukinią przełóż ostrożnie na talerz i udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodatki do omletu z cukinią
Do podsmażanego omletu z cukinią możesz także dodawać inne sezonowe warzywa. W szczególności zachęcam do wymieszania ich ze świeżymi liśćmi szpinaku, pokrojonych w kostkę pomidorów lub świeżej papryki. Masz ochotę na zwiększoną porcję białka? Możesz dodać do niego kawałki szynki, kurczaka lub podawać go z plastrami wędzonego łososia.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!