Na sezonowe śniadanie usmaż omlet z cukinią. Proste, tanie i smaczne na pożywny posiłek. W moim domu to hit

Anna Daniluk
Domowy omlet z cukinią możesz przygotować z mieszanką sezonowych warzyw np.: papryki i szpinaku.
Domowy omlet z cukinią możesz przygotować z mieszanką sezonowych warzyw np.: papryki i szpinaku. freepik.com/chandlervid85/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co zrobić na letnie śniadanie? Omlet z cukinią będzie doskonałym wyborem. Co więcej, cukinia to niskokaloryczne warzywo, które nasyci całą rodzinę. Zrobisz go w 15 minut. Zapamiętaj prosty przepis na domowy omlet z cukinią.

W skrócie:

Cukinia to warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. To także niezwykle zdrowe warzywo. Agata Siemaszko w serwisie Strona Zdrowia pisze, że cukinia w 100 g ma jedynie 17 kalorii. Zawiera dużo witamin, takich jak witamina C, A, K, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym potas i magnez. Jest także źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Zachęcam do zrobienia prostego omletu z cukinią na pożywne śniadanie lub lekki letni lunch.

Omlet z cukinią – prosty przepis na pożywne śniadanie

Liczba porcji:  dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,

  • 4 jajka,

  • 1 mała cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki olej rzepakowy,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 50 g startego sera np.: typu bursztyn,

  • 30 g posiekanej świeżej natki pietruszki.

Jak zrobić omlet z cukinią?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj dokładnie cukinie i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

  2. Następnie pokrój w kostkę cebulę i czosnek.

  3. Na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika rozgrzej olej rzepakowy.

  4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

  5. Smaż do momentu, aż staną się miękkie i lekko złote.

  6. Dodaj startą cukinię i smaż przez kilka minut, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. W szklanej misce rozbij jajka i dokładnie je roztrzep.

  8. Jajka dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  9. Na patelnię z cukinią wlej roztrzepane jajka i delikatnie wymieszaj.

  10. Smaż na średnim ogniu, aż jajka się zetną.

  11. Możesz delikatnie zagarnąć brzegi omletu, aby nieusmażona masa jajeczna mogła spłynąć na spód patelni.

  12. Masę jajeczną posyp startym serem i przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty, aby ser się odrobinę rozpuścił.

  13. Usmażony omlet z cukinią przełóż ostrożnie na talerz i udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do omletu z cukinią

Do podsmażanego omletu z cukinią możesz także dodawać inne sezonowe warzywa. W szczególności zachęcam do wymieszania ich ze świeżymi liśćmi szpinaku, pokrojonych w kostkę pomidorów lub świeżej papryki. Masz ochotę na zwiększoną porcję białka? Możesz dodać do niego kawałki szynki, kurczaka lub podawać go z plastrami wędzonego łososia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Z rana w letnim sezonie piję mineralną cisowiankę i jem sezonowe warzywa i owoce w każdej postaci. Z cukinii najbardziej lubię placki. :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni