Spis treści
Bakłażany na zdrowy i niskokaloryczny obiad
Bakłażan zwany jest inaczej psianką podłużną lub oberżyną. To pyszne i wartościowe wiosenne warzywo, które smakuje najlepiej w okresie od czerwca do końca sierpnia.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g produktu jest ok. 24 kcal), ma mało tłuszczu i węglowodanów. Stanowi źródło cennych dla naszego zdrowia związków fenolowych i flawonoidów.
Właściwości odżywcze bakłażana:
- jest źródłem antyoksydantów, przeciwutleniaczy,
- spowalnia starzenie się organizmu,
- dostarcza wiele cennego błonnika pokarmowego,
- stanowi źródło wapnia i fosforu,
- dostarcza witaminę K,
- dostarcza witaminy z grupy B.
Mamy dla ciebie przepis na pyszne bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami. To proste do wykonania wegetariańskie danie, idealne na obiad bez mięsa.
Jeśli nie lubisz kaszy pęczak, możesz zastąpić ją np. ryżem lub kaszą gryczaną, a świeże pomidory możesz opcjonalnie zastąpić pomidorami pelati z puszki.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Przepis na bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Składniki:
- 2 bakłażany
- 200 g kaszy pęczak
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- mała papryka lub dwie małe papryczki chili
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki przyprawy słodkiej papryki
- 80 g sera żółtego (jeśli się odchudzasz, możesz dać mniej)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- do dekoracji listki bazylii
Zobacz także: Przepis na bakłażana z piekarnika w paście miso
Jak zrobić na obiad pieczone bakłażany faszerowane kaszą?
- Umyj wszystkie warzywa i osusz.
- Bakłażany przekrój w poprzek, środek natnij w kratkę.
- Obierz jeden ząbek czosnku, przekrój na pół i natrzyj nim bakłażany.
- Przełóż bakłażany na blaszkę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp solą i słodką papryką.
- Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
- Przygotuj farsz: ugotuj kaszę pęczak na miękko.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
- Smaż ok. 5 minut i wsyp ugotowaną kaszę pęczak i pokrojoną w małe kawałki paprykę.
- Duś całość pod przykryciem ok. 5 minut.
- Na koniec dopraw farsz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
- Wyjmij bakłażany z piekarnika, łyżką wydrąż ich środek i dodaj go do farszu.
- Wydrążone bakłażany nadziej farszem, a wierzch posyp startym serem.
- Piecz w 170 stopniach przez ok 20 minut.
- Podawaj danie cieple, ozdobione np. listkami bazylii.
- Bakłażany faszerowane gotowe. Życzymy smacznego!
Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na d...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?