W skrócie
Brokuły – właściwości zdrowotne
Brokuły są odmianą kapusty, a wyglądem przypominają kalafior. Ponadto są warzywem niskokalorycznym, które ma około 35 kalorii w 100 gramach. W takiej porcji znaleźć można bogactwo substancji odżywczych, w tym:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- witaminę A,
- witaminę K,
- kwas foliowy,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- wapń.
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki sałatki brokułowej
Sałatka z brokułem – przepis na lunch
Dzieci często nie przepadają za smakiem brokułów. Sałatka z brokułami może być świetnym sposobem na przemycenie do ich diety porcji warzyw. Wystarczy po ugotowaniu brokułu drobno go pokroić i wymieszać z sosem jogurtowo-majonezowym i fetą. Warto pamiętać, że robiąc sałatkę z brokułem i fetą, można pominąć dodatek soli, bo ser sam w sobie jest już słony. Najlepsza sałatka brokułowa powstanie z połączenia jej z krótkim makaronem typu penne lub kokardki.
Zobacz także:Makaron z brokułami po azjatycku. Przepis Gordona Ramsaya
Sałatka z brokułem na obiad - przepis
Porcja dla 2-4 osób, czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 200 g brokułu wraz z łodygą,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego,
- 1/2 kostki sera typu feta,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- szczypta curry,
- opcjonalnie: świeży lub suszony koperek, lub natka pietruszki do dekoracji.
Sprawdź także:Pożywna zapiekanka makaronowa z serem Mac and Cheese
Jak zrobić sałatkę z brokułami?
Przygotowanie:
- Na początku należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po paru minutach trzeba dorzucić brokuły podzielone na różyczki i pokrojoną w grubsze plasterki łodygę. Makaron i brokuł powinny być ugotowane al dente, czy stawiać lekki opór podczas gryzienia.
- Makaron z brokułami należy odcedzić i odstawić na chwilę do wystudzenia.
- W tym czasie należy połączyć majonez z jogurtem greckim.
- Następnie do sosu majonezowego należy dodać świeżo zmielony pieprz, szczyptę curry, posiekany czosnek i pokrojoną drobno czerwoną cebulę.
- Brokuły można pokroić po ugotowaniu na drobniejsze kawałki, a następnie wraz z makaronem przełożyć je do szklanej miski.
- Następnie do miski z makaronem i brokułami należy dodać sos jogurtowy wymieszany z majonezem. Na koniec trzeba jeszcze skruszyć fetę.
- Sałatkę można ozdobić koperkiem lub natką pietruszki. Sałatka z brokułem i czerwoną cebulą jest gotowa do podania. Smacznego!
Co można dodać do sałatki z brokułami?
Makaron i brokuły to połączenie, które można urozmaicić wieloma składnikami. Szczególnie polecamy zrobić sałatkę z brokułem i jajkiem ugotowanym na twardo, sałatkę z brokułem i kurczakiem, sałatkę z brokułem i kukurydzą lub sałatkę z brokułem i słonecznikiem. Osoby lubiące kontrast smaku mogą dodać do sałatki z brokułem suszoną żurawinę. Natomiast poszukiwaczom pożywniejszych dań polecamy zrobić rybę z brokułami pod chrupiącą kruszonką.
Zobacz w galerii składniki do sałatki z brokułami
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?