Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką to pomysł na zdrowy obiad.
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką to pomysł na zdrowy obiad. Fot. Katarzyna Skuta
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką to pomysł na rewelacyjny obiad. Ryba jest prosta w wykonaniu i smakuje obłędnie! Zobaczcie przepis!

Ryba i brokuły to samo zdrowie! Zobaczcie pomysł na zapiekanego dorsza lub mirunę z brokułami właśnie. Do tego zielenina, masło i ser i pyszny obiad gotowy!

Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką.
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką. Fot. Katarzyna Skuta

Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]

Składniki

  • filety z dorsza lub miruny
  • 1 brokuł
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego sera długodojrzewającego

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Wykonanie
Filety umyć, oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Miękkie masło utrzeć z przeciśniętym czosnkiem, solą i posiekaną zieleniną. Na rybę nałożyć ziołowe masełko, ułożyć drobne różyczki brokułów. Bułkę tartą wymieszać w miseczce ze startym serem i olejem, wymieszać, aby powstała kruszonka. Posypać nią rybę z brokułami.
Danie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Smak kruszonki można wzbogacić drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi czy kaparami.

Może pora na nową patelnię?

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni