Ta sałatka z arbuza i fety cię zaskoczy. Orzeźwiający przepis kulinarnej bogini Nigelli Lawson poleca blogerka Plate By Kate

Kasia Nowicka
Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami świetnie sprawdzi się podczas upałów.
Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami świetnie sprawdzi się podczas upałów. Kasia Nowicka
Sałatka z arbuza i fety jest idealna na letnie upały, bo świetnie nawadnia organizm. Orzeźwiająca, lekka i zaskakująca. Ta sałatka to gra kontrastów - słodycz owoców, słony ser i aromaty ziół. Mam dla was oryginalny przepis domowej bogini Nigelli Lawson - pisze blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka. Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę z arbuza i fety.

W skrócie

Kuchnia Nigelli Lawson. Nie tylko sałatki

Wersji tej sałatki jest wiele – oryginał tylko jeden. Pierwszy raz światu pokazała ją w swoim telewizyjnym show Nigella Lawson. Piękna, seksowna i bardzo kreatywna kucharka, nazywana przez Brytyjczyków boginią kuchni, od lat jest na Wyspach wyrocznią. Mieszając sałatki ręką, bezwstydnie oblizując palce, stworzyła jeden z najchętniej oglądanych programów kulinarnych.

Życiorys Nigelli to zresztą gotowy scenariusz na porządny serial. Jej kuchnia jest z jednej strony prosta, z drugiej – zaskakująca. Nie sposób jej nie kochać. Taka właśnie jest sałatka z arbuza i fety z oliwkami. W jednym daniu Nigella połączyła pozornie niepasujące do siebie smaki i faktury. I te połączenia na dobre zmieniają to, jak myślimy o jedzeniu.

Arbuz i ser. Lekko i pysznie

Arbuz zwykle nie kojarzy się z sałatką, za to idealnie - z latem. To król deserów w upalne dni, który idealnie chłodzi rozgrzany organizm. W tej sałatce schłodzone kawałki owocu strzelają pod zębami. a jego sok w połączeniu z sokiem z limonki i oliwą tworzy naturalny dressing.

Ostrości i pikanterii dodaje sałatce czerwona cebula. Jeśli zamarynujesz ją w soku z limonki, będzie chrupka i delikatna. Drugi kontrastowy składnik to ser. Nigella Lawson proponuje słoną i zdecydowaną fetę i to jest najlepsze rozwiązanie. Warto kupić oryginalny grecki produkt - autentyczna feta ma sprężystą strukturę i jest lekko ostra. W połączeniu z oliwkami, miętą i natką pietruszki tworzy danie znakomite.

Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami to danie idealne na lekki letni lunch, zwłaszcza, że niemal nie wymaga wysiłku. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać i… serwować. Natychmiast. To nie jest danie, które przygotujesz z wyprzedzeniem. Najlepsze jest zaraz po przygotowaniu, kiedy składniki zachowują chrupkość. I nie zapominajcie – jest leciutka. Porcja tej sałatki to tylko 200 kalorii.

Przepis na sałatkę z arbuza i fety wg Nigelli Lawson

Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami świetnie sprawdzi się podczas upałów.
Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami świetnie sprawdzi się podczas upałów. Kasia Nowicka

Składniki:

  • 800 g arbuza obranego, bez skóry i pestek
  • 160 g sera feta
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 czerwona cebula mała
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • czarny pieprz

Jak zrobić sałatkę z arbuza i fety?

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki. Limonkę przekrój i wyciśnij z niej sok. Pokrojoną cebulę przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z limonki. Odstaw na 10 minut.
  2. Arbuza pokrój na dwucentymetrowe kawałki i przełóż do dużej, płaskiej miski. Ser feta pokrój lub pokrusz i posyp nim arbuza. Czerwoną cebulę wyjmij z miseczki i dodaj do sałatki. Nie wylewaj soku z limonki, w którym marynowała się cebula – polej nim sałatkę.
  3. Dodaj listki pietruszki i listki mięty. Dodaj oliwki i delikatnie wymieszaj tak, by nie rozgnieść arbuza.
  4. Polej sałatkę oliwą i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Sałatka gotowa. Smacznego!

Więcej przepisów Kasi Nowickiej można znaleźć na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni