W skrócie
Kuchnia Nigelli Lawson. Nie tylko sałatki
Wersji tej sałatki jest wiele – oryginał tylko jeden. Pierwszy raz światu pokazała ją w swoim telewizyjnym show Nigella Lawson. Piękna, seksowna i bardzo kreatywna kucharka, nazywana przez Brytyjczyków boginią kuchni, od lat jest na Wyspach wyrocznią. Mieszając sałatki ręką, bezwstydnie oblizując palce, stworzyła jeden z najchętniej oglądanych programów kulinarnych.
Życiorys Nigelli to zresztą gotowy scenariusz na porządny serial. Jej kuchnia jest z jednej strony prosta, z drugiej – zaskakująca. Nie sposób jej nie kochać. Taka właśnie jest sałatka z arbuza i fety z oliwkami. W jednym daniu Nigella połączyła pozornie niepasujące do siebie smaki i faktury. I te połączenia na dobre zmieniają to, jak myślimy o jedzeniu.
Arbuz i ser. Lekko i pysznie
Arbuz zwykle nie kojarzy się z sałatką, za to idealnie - z latem. To król deserów w upalne dni, który idealnie chłodzi rozgrzany organizm. W tej sałatce schłodzone kawałki owocu strzelają pod zębami. a jego sok w połączeniu z sokiem z limonki i oliwą tworzy naturalny dressing.
Ostrości i pikanterii dodaje sałatce czerwona cebula. Jeśli zamarynujesz ją w soku z limonki, będzie chrupka i delikatna. Drugi kontrastowy składnik to ser. Nigella Lawson proponuje słoną i zdecydowaną fetę i to jest najlepsze rozwiązanie. Warto kupić oryginalny grecki produkt - autentyczna feta ma sprężystą strukturę i jest lekko ostra. W połączeniu z oliwkami, miętą i natką pietruszki tworzy danie znakomite.
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami to danie idealne na lekki letni lunch, zwłaszcza, że niemal nie wymaga wysiłku. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać i… serwować. Natychmiast. To nie jest danie, które przygotujesz z wyprzedzeniem. Najlepsze jest zaraz po przygotowaniu, kiedy składniki zachowują chrupkość. I nie zapominajcie – jest leciutka. Porcja tej sałatki to tylko 200 kalorii.
Przepis na sałatkę z arbuza i fety wg Nigelli Lawson

Składniki:
- 800 g arbuza obranego, bez skóry i pestek
- 160 g sera feta
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 czerwona cebula mała
- 1 limonka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- czarny pieprz
Jak zrobić sałatkę z arbuza i fety?
Sposób przygotowania:
- Czerwoną cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki. Limonkę przekrój i wyciśnij z niej sok. Pokrojoną cebulę przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z limonki. Odstaw na 10 minut.
- Arbuza pokrój na dwucentymetrowe kawałki i przełóż do dużej, płaskiej miski. Ser feta pokrój lub pokrusz i posyp nim arbuza. Czerwoną cebulę wyjmij z miseczki i dodaj do sałatki. Nie wylewaj soku z limonki, w którym marynowała się cebula – polej nim sałatkę.
- Dodaj listki pietruszki i listki mięty. Dodaj oliwki i delikatnie wymieszaj tak, by nie rozgnieść arbuza.
- Polej sałatkę oliwą i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj natychmiast.
Sałatka gotowa. Smacznego!
Więcej przepisów Kasi Nowickiej można znaleźć na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?