Obłędnie pyszna sałatka z granatem, pieczonym batatem i fetą. Błyskawiczny przepis. 20 min i gotowa. Smakuje i wygląda pięknie

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania.
Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania. msz
Ta wyborna, pełna kolorów sałatka z pieczonymi batatami, czyli słodkimi ziemniakami, granatem i fetą to dla nas odkrycie lata. Jest nie tylko bardzo zdrowa i pyszna, ale też wygląda pięknie. W dodatku łatwo ją przygotować. Wypróbuj przepis na szybką sałatkę z batatów, granatu i fety. Zobacz jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Właściwości i zastosowanie

Bataty, inaczej zwane patatami lub słodkimi ziemniakami, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, ale dziś uprawia się je w różnych częściach świata. Od naszych ziemniaków różnią się wyglądem (są bardziej podłużne, mają pomarańczowy kolor) i smakiem (są bardziej słodkie).

Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, to bataty są źródłem:

  • witamin A, C, B6, PP,
  • białka,
  • błonnika,
  • żelaza,
  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • polifenoli (naturalne przeciwutleniacze).

Zobacz sałatkę z granatem, batatami i fetą na zdjęciach oraz składniki. Kliknij w przycisk:

Warto pamiętać, że bataty są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 85 kcal. Dietetycy podkreślają, że zawarty w batatach beta-karoten wpływa na poprawę wyglądu naszej skóry. Słowem, warto je jeść. Podobnie jak ziemniaki, można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać do sałatek, zup, zrobić z nich frytki (polecamy przepis na frytki z piekarnika. To hit!) albo purée.

Granat - zdrowy i pyszny dodatek do sałatek

Musimy wspomnieć też o granacie, który nie tylko dodaje potrawie wyjątkowego, orzeźwiającego smaku, ale też jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. To przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz witamin, głównie C i E. Można dodawać go do sałatek, koktajli, owsianek i deserów. Pewnym problemem może być jedynie jego obieranie. Jak to zrobić, żeby kuchnia po obieraniu nie wyglądała jak krwawe miejsce zbrodni?

Jak obrać granat?

Nasiona granatu znajdują się w dość twardej skorupie i wydzielają sok, dlatego obranie owocu nie jest takie proste. Są jednak sposoby ułatwiające sprawę. Oto jeden z nich. Zobacz filmik:

Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą - przepis

(porcja dla 3 osób, czas przygotowania 20 min)

Rukolę albo szpinak, upieczone bataty i fetę wykładamy na talerze.
Rukolę albo szpinak, upieczone bataty i fetę wykładamy na talerze. msz

Składniki

  • 1 granat
  • 4 garście rukoli lub szpinaku
  • 3 średniej wielkości bataty
  • ser feta ok. 270 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich

Dressing - składniki

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Jak zrobić sałatkę z granatem, batatami i fetą?

  1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (mogą być paseczki jak na frytki).
  2. Wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich (można też dodać sól i pieprz).
  3. Kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
  4. Na talerzach rozkładamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę albo szpinak.
  5. Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie i wykładamy na rukoli.
  6. Obieramy granat, wyciągamy nasiona i posypujemy nimi bataty na talerzach.
  7. Posypujemy rozkruszoną fetą.
  8. Dressing: rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego oliwę, ocet, cukier trzcinowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  9. Całość sałatki polewamy dressigiem. Możemy też dodać na koniec pokrojone orzechy włoskie.

Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą gotowa. Smacznego!

Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania.

Obłędnie pyszna sałatka z granatem, pieczonym batatem i fetą...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni