W skrócie
Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Właściwości i zastosowanie
Bataty, inaczej zwane patatami lub słodkimi ziemniakami, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, ale dziś uprawia się je w różnych częściach świata. Od naszych ziemniaków różnią się wyglądem (są bardziej podłużne, mają pomarańczowy kolor) i smakiem (są bardziej słodkie).
Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, to bataty są źródłem:
- witamin A, C, B6, PP,
- białka,
- błonnika,
- żelaza,
- potasu,
- beta-karotenu,
- polifenoli (naturalne przeciwutleniacze).
Zobacz sałatkę z granatem, batatami i fetą na zdjęciach oraz składniki. Kliknij w przycisk:
Warto pamiętać, że bataty są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 85 kcal. Dietetycy podkreślają, że zawarty w batatach beta-karoten wpływa na poprawę wyglądu naszej skóry. Słowem, warto je jeść. Podobnie jak ziemniaki, można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać do sałatek, zup, zrobić z nich frytki (polecamy przepis na frytki z piekarnika. To hit!) albo purée.
Granat - zdrowy i pyszny dodatek do sałatek
Musimy wspomnieć też o granacie, który nie tylko dodaje potrawie wyjątkowego, orzeźwiającego smaku, ale też jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. To przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz witamin, głównie C i E. Można dodawać go do sałatek, koktajli, owsianek i deserów. Pewnym problemem może być jedynie jego obieranie. Jak to zrobić, żeby kuchnia po obieraniu nie wyglądała jak krwawe miejsce zbrodni?
Jak obrać granat?
Nasiona granatu znajdują się w dość twardej skorupie i wydzielają sok, dlatego obranie owocu nie jest takie proste. Są jednak sposoby ułatwiające sprawę. Oto jeden z nich. Zobacz filmik:
Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą - przepis
(porcja dla 3 osób, czas przygotowania 20 min)

Składniki
- 1 granat
- 4 garście rukoli lub szpinaku
- 3 średniej wielkości bataty
- ser feta ok. 270 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich
Dressing - składniki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić sałatkę z granatem, batatami i fetą?
- Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (mogą być paseczki jak na frytki).
- Wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich (można też dodać sól i pieprz).
- Kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
- Na talerzach rozkładamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę albo szpinak.
- Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie i wykładamy na rukoli.
- Obieramy granat, wyciągamy nasiona i posypujemy nimi bataty na talerzach.
- Posypujemy rozkruszoną fetą.
- Dressing: rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego oliwę, ocet, cukier trzcinowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Całość sałatki polewamy dressigiem. Możemy też dodać na koniec pokrojone orzechy włoskie.
Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą gotowa. Smacznego!
Obłędnie pyszna sałatka z granatem, pieczonym batatem i fetą...
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?