W skrócie
Papryka faszerowana to tradycyjny przepis na jesienny obiad. Może być nadziewana kaszą gryczaną i grzybami albo ryżem i mięsem mielonym. Niektórzy zauważają, że farsz przygotowuje się podobnie jak do tradycyjnych gołąbków z kapusty. Podpowiadamy, jak zrobić faszerowane papryki na rodzinny obiad lub kolację.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć porady dotyczące składników faszerowanej papryki:
Papryka faszerowana – przepis z mielonym mięsem i ryżem
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut pieczenia
Składniki:
- 4 papryki,
- 150 g wieprzowiny, wołowiny lub baraniny,
- 100 g ugotowanego białego ryżu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 5 g majeranku,
- 3 g soli,
- 3 g pieprzu.
Jak zrobić paprykę faszerowaną?
Przygotowanie:
- Papryki należy oczyścić, odkroić wierzchołki i usunąć gniazda nasienne. Dla ciekawego efektu kolorystycznego można wybrać różnokolorowe warzywa.
- Cebulę należy obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodać obrany i drobno pokrojony czosnek. Należy uważać, aby się nie spalił.
- Następnie do zarumienionej cebuli należy dodać ugotowany ryż, sól, pieprz, majeranek i wybrane mięso mielone.
- Składniki nadzienia należy dokładnie wymieszać i wypełnić nim oczyszczone papryki.
- Papryki należy przykryć odkrojonymi wcześniej wierzchami.
- Papryka faszerowana z piekarnika powinna być wstawiona do żaroodpornej formy, podlana bulionem warzywnym i pieczona przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Czym faszerować paprykę?
Nadziewanie papryki to dla wielu domowych kucharzy prawdziwe pole do popisu. Miłośnicy drobiowych smaków mogą sięgać po mielonego kurczaka lub indyka. Do farszu świetnie nadają się też różnego rodzaju kasze, np.: jaglana, bulgur lub kuskus. Można też sięgać po sery, np.:
- mozzarellę,
- fetę,
- cheddar,
- gorgonzolę.
Faszerowana papryka świetnie smakuje wypełniona innymi warzywami, np.: selerem, dynią, bakłażanem, cukinią lub startą marchewką.
Pieczona papryka dla wegetarian zamiast sera i mięsa może zawierać tofu w kostce. Wielbiciele bardziej intensywnych smaków mogą użyć tofu wędzonego. Osoby nieprzepadające za produktem z soi mogą wypełnić warzywo ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą. Nadzienie można też przykryć sosem beszamelowym lub sosem pomidorowym, który nada mu kremowej konsystencji.
Z czym podawać faszerowaną paprykę?
Nadziewane papryki nie wymagają wielu dodatków. Jednak można pokusić się o podanie do stołu sosu czosnkowego lub domowej surówki z kapusty pekińskiej lub z kapusty czerwonej. Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do znalezienia swojego ulubionego zestawu łączącego smaki.
Odmierzaj składniki precyzyjnie
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4030BK
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4030BK
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004VT
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004VT
kup teraz

Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym