Błyskawiczna faszerowana papryka z ciecierzycą i ryżem. Wypróbuj przepis na szybki obiad bez mięsa. Danie jest sycące i bardzo aromatyczne

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Papryka faszerowana to pomysł na wyśmienity i szybki obiad bez mięsa. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować takie danie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Papryka faszerowana to pomysł na wyśmienity i szybki obiad bez mięsa. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować takie danie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na obiad bez mięsa warto zrobić faszerowaną paprykę w wersji wegetariańskiej. To naprawdę sycące i smaczne danie, przy którym się nie napracujesz. Proponuję do farszu dodać m.in. podsmażone warzywa, a całość doprawić aromatycznymi przyprawami. Danie jest tak dobre, że zniknie z talerzy w kilka minut. Sprawdź i wypróbuj przepis na faszerowaną paprykę z ciecierzycą i ryżem.

W skrócie:

Szybki obiad bez mięsa. Sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na łatwy i szybki do zrobienia obiad bez mięsa? Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na paprykę faszerowaną w wersji wegetariańskiej. To sycący obiad dla całej rodziny. Do farszu z ryżem proponuję dodać ciecierzycę lub cieciorkę oraz cukinię, cebulę i czosnek. Całość dopełnią wyraziste przyprawy m.in. kmin rzymski i ostra papryka.

Przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą i ryżem

czas przygotowania: 20 minut + ok. 30 minut pieczenia
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 80 g ciecierzycy lub cieciorki z puszki,
  • 1 mała cukinia,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta pieprzu,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia,
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.

Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską?

  1. Umyj cukinię i pokrój w kostkę.
  2. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
  3. Umyj paprykę, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne.
  4. Posmaruj paprykę od spodu i od środka oliwą lub olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym czy na blaszce do pieczenia.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę.
  6. Dodaj czosnek, przyprawy i podsmażaj około minuty.
  7. Następnie wsyp na patelnię cukinię i cieciorkę odsączoną z zalewy. Wymieszaj.
  8. Dodaj ugotowany ryż, wodę, koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.
  9. Na koniec nafaszeruj papryki przygotowanym ryżem z warzywami.
  10. Piecz papryki w 180 stopniach około 30 minut.
  11. Gotowe możesz dodatkowo posypać posiekaną bazylią.
Papryka faszerowana to pomysł na wyśmienity i szybki obiad bez mięsa. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować takie danie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczna faszerowana papryka z ciecierzycą i ryżem. Wypr...

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!