Smakowita surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Wypróbuj szybki przepis na zdrową przystawkę. Rewelacyjna nie tylko do kotletów

Pyszna i prosta surówka, którą zrobisz w 15 minut. Zobacz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Pyszna i prosta surówka, którą zrobisz w 15 minut. Zobacz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii. Katarzyna Puczyńska
Ta błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej to zastrzyk witamin. Jest bardzo szybka i prosta do przygotowania i przede wszystkim pyszna. Sprawdzi się jako idealny dodatek do kotletów schabowych, mielonych, a także mięsa z grilla. Dodaj do niej pomidory oraz ogórka konserwowego, a nabierze wyrazistego smaku. Sprawdź nasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.

W skrócie

Mamy dla ciebie prosty i szybki do zrobienia przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem. Możesz go ewentualnie zmieszać z jogurtem naturalnym, aby surówka była lżejsza. Ta sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania. Proponujemy dodać do niej ogórki konserwowe i szczypiorek, dzięki czemu będzie bardziej wyrazista. Pomidor doda koloru i witamin, a całość połączy majonez z solą i pieprzem.

W naszej galerii możesz zobaczyć przygotowanie surówki krok po kroku

Surówka z kapusty pekińskiej – przepis z majonezem

Liczba porcji: dla 3-4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie surówki zacznij od umycia i osuszenia warzyw.
  2. Kapustę posiekaj drobno i przełóż do miski.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i pomidora. Jeśli nie lubisz skórki z pomidorów to obierz je obieraczką do warzyw lub sparz i zdejmij skórkę delikatnie nożykiem.
  4. Szczypiorek posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa i dopraw majonezem, solą i pieprzem.
  6. Sałatka z kapusty pekińskiej gotowa. Życzymy smacznego!

Sposób podania

Taka sałatka będzie znakomicie smakować podana do kotletów z kani albo pieczonych pałek z kurczaka. Można ją także zaserwować do tradycyjnych kotletów pożarskich lub domowych kotletów mielonych.

Surówki do obiadu są zdrowe i pyszne

Każdego dnia powinniśmy zjeść solidną porcję warzyw. Wszystko po to, aby dostarczyć naszemu organizmowi błonnik oraz cenne składniki odżywcze, jak:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • witaminy antyoksydacyjne (m.in. A, C, E, β-karoten),
  • składniki mineralne
  • i polifenole.

– Ze względu na swoje wartości odżywcze warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia. Zalecane dzienne spożycie warzyw i owoców wynosi minimum 400 g, z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Jednak każda większa ilość spożytych warzyw dodatkowo wpływa korzystnie na nasze zdrowie – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Sprawdź także: Błyskawiczna surówka z pora i marchewki. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Smaku dodaje wyśmienity sos

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszna i prosta surówka, którą zrobisz w 15 minut. Zobacz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.

Smakowita surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Wypróbuj s...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni