Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dodaj go do sałatki, a będzie boska. Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sałatka z bakłażanem gotowa. Życzymy smacznego!
Sałatka z bakłażanem gotowa. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Warto late sięgać po bakłażany, ponieważ są pyszne, zdrowe i dostarczają sporo wartości odżywczych. To także afrodyzjaki, nazywane gruszką miłości. Mam dla ciebie przepis na pyszną i kolorową sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta. Taka przekąska nadaje się idealnie na lekką kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Zobacz, jak ją zrobić.

W skrócie

Dlaczego warto jeść bakłażana?

Bakłażan uznawany jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia to owoc, a dokładnie jagoda. Pochodzi z Afryki, Arabii i Indii. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach, w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Ceniony jest za swoje liczne wartości odżywcze i prozdrowotne.

Właściwości bakłażana:

  • dostarcza nam potas, miedź, wapń, fosfor i magnez,
  • jest źródłem witaminy C, K i witaminy z grupy B,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • poprawia przemianę materii
  • obniża ciśnienie.

Bakłażan nazywany jest potocznie gruszką miłości, ponieważ pobudza organizm, popęd seksualny i wzmacnia narządy płciowe. Zawdzięcza to zawartości argininy, związku chemicznego, który rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych.

Ile kalorii ma bakłażan?

Bakłażan jest niskokaloryczny - w 100 g produktu jest ok. 25 kcal. Dodatkowo dostarcza nam sporo błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Można więc sięgać po niego nawet na diecie.

Należy jednak pamiętać, by nigdy nie jeść bakłażana na surowo, ponieważ zawiera w składzie toksyczną solaninę. Zawsze należy go usmażyć, ugotować lub upiec. Świetnie smakuje także jako potrawa z grilla.

Mam dla ciebie przepis na lekką i zdrową sałatkę z bakłażanem i serem feta. Proponujemy dodać do niej cieciorkę, która dodatkowo nas nasyci oraz świeże pomidory i natkę pietruszki. Całość doprawiona jest sosem z musztardą i miodem. To ciekawe, lekkie i orzeźwiające połączenie smaków.

Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Natkę pietruszki umyj, wytrzyj i posiekaj.
Natkę pietruszki umyj, wytrzyj i posiekaj. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 200 g cieciorki z puszki,
  • 200 g sera feta,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej lub francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta?

  1. Bakłażany umyj, pokrój na kawałki średniej wielkości i posól. Odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć wodę.
  3. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Jeśli używasz patelni grillowej nie musisz jej natłuszczać.
  4. Usmaż bakłażany na małym ogniu, z obu stron, aż się zrumienią i zmiękną. Może to zająć ok 10 minut.
  5. Przełóż gotowe bakłażany do salaterki.
  6. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  7. Ser feta pokrój w kostkę.
  8. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  9. Cieciorkę odcedź z zalewy.
  10. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj musztardę, miód, olej, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  11. Połącz wszystkie składniki w salaterce i polej sosem. Wymieszaj.
Sałatka z bakłażanem gotowa. Życzymy smacznego!

Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dodaj go do sałatki, a będz...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni