W skrócie
Dlaczego warto jeść bakłażana?
Bakłażan uznawany jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia to owoc, a dokładnie jagoda. Pochodzi z Afryki, Arabii i Indii. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach, w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Ceniony jest za swoje liczne wartości odżywcze i prozdrowotne.
Właściwości bakłażana:
- dostarcza nam potas, miedź, wapń, fosfor i magnez,
- jest źródłem witaminy C, K i witaminy z grupy B,
- działa przeciwstarzeniowo,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego,
- poprawia przemianę materii
- obniża ciśnienie.
Bakłażan nazywany jest potocznie gruszką miłości, ponieważ pobudza organizm, popęd seksualny i wzmacnia narządy płciowe. Zawdzięcza to zawartości argininy, związku chemicznego, który rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych.
Ile kalorii ma bakłażan?
Bakłażan jest niskokaloryczny - w 100 g produktu jest ok. 25 kcal. Dodatkowo dostarcza nam sporo błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Można więc sięgać po niego nawet na diecie.
Należy jednak pamiętać, by nigdy nie jeść bakłażana na surowo, ponieważ zawiera w składzie toksyczną solaninę. Zawsze należy go usmażyć, ugotować lub upiec. Świetnie smakuje także jako potrawa z grilla.
Mam dla ciebie przepis na lekką i zdrową sałatkę z bakłażanem i serem feta. Proponujemy dodać do niej cieciorkę, która dodatkowo nas nasyci oraz świeże pomidory i natkę pietruszki. Całość doprawiona jest sosem z musztardą i miodem. To ciekawe, lekkie i orzeźwiające połączenie smaków.
Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Składniki:
- 2 bakłażany,
- 200 g cieciorki z puszki,
- 200 g sera feta,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka musztardy ostrej lub francuskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta?
- Bakłażany umyj, pokrój na kawałki średniej wielkości i posól. Odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć wodę.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Jeśli używasz patelni grillowej nie musisz jej natłuszczać.
- Usmaż bakłażany na małym ogniu, z obu stron, aż się zrumienią i zmiękną. Może to zająć ok 10 minut.
- Przełóż gotowe bakłażany do salaterki.
- Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Cieciorkę odcedź z zalewy.
- Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj musztardę, miód, olej, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Połącz wszystkie składniki w salaterce i polej sosem. Wymieszaj.
Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dodaj go do sałatki, a będz...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?