Spis treści
Z czego słynie greckie jedzenie?
Grecy kochają jeść, ale również kochają karmić innych. Dlatego też tutaj nigdy nie będziesz głodny. W kraju tym odnajdziesz bogactwo aromatów i różnorakich smaków. Greckie jedzenie składa się głównie ze lokalnych, ale przede wszystkim świeżych składników, takich jak:
- owoce morza,
- pomidory,
- bakłażany
- oliwa z oliwek,
- ryby.
Kuchnia grecka czerpie również wiele z kuchni wschodniej, między innymi tureckiej, gdzie królują bardzo słodkie desery. O dziwo, bardzo popularny sos tzatziki także wywodzi się z Turcji.
Grecka kuchnia jest zdrowa
Niewątpliwie, kuchnia grecka jest zdrowa, lekkostrawna oraz dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Grecy stawiają głównie na proste, domowe potrawy. Najpopularniejsze przyprawy wykorzystywane przez mieszkańców Hellady to między innymi:
- oregano,
- pietruszka,
- mięta,
- czarny pieprz,
- sól morska,
- cynamon,
- wanilia.
Sprawdź z czego słynie kuchnia grecka. Oto najlepsze specjały:
Kuchnia grecka – najpopularniejsze dania
- Moussaka
To jedna z najpopularniejszych potraw wywodzących się z Grecji. To zapiekanka, która składa się z kilku warstw, a mianowicie: przesmażonego bakłażana, pomidorów, mięsa mielonego, czasem pokrojonych w plastry ziemniaków. Górę stanowią kremowy sos beszamelowy oraz żółty, tarty ser. - Souvlaki
W greckiej kuchni znajdziemy także tradycyjne szaszłyki z wieprzowiny. Często do ich przygotowania wykorzystywana jest łopatka wieprzowa lub karkówka. Nierzadko będąc w Grecji możemy także spotkać szaszłyki z kurczaka lub souvlaki zrobione z jagnięciny. - Sos tzatziki
Doskonałym dodatkiem do dań z grilla czy pieczonych mięs jest sos tzatziki. Bazę stanowi gęsty jogurt, do którego dodaje się świeżo startego ogórka, czosnek oraz przyprawy.
Choriatki
Choriatki to innymi słowy sałatka grecka, która króluje podczas biesiad na stołach. Do jej przygotowania potrzebujesz:- pomidory,
- czerwoną cebulę,
- ogórka,
- oliwki,
- ser feta,
suszone oregano.
Wypróbuj także nasz przepis na sałatkę grecką.
Gyros
Oryginalny grecki gyros to chlebek pita z sosem tzatziki, frytkami, a także mięsem z kurczaka. Często podawany z dodatkiem świeżych warzyw.Keftedes
Keftedes to pulpeciki z soczystych pomidorów oraz mięsa mielonego. Często podawane w formie przystawki lub jako danie główne.Gemista
Wyjątkową, wegetariańską potrawą kuchni greckiej jest gemista, czyli wydrążona papryka lub pomidory, które napełniane są farszem z doprawionego ryżu. Całość jest zapiekana w piekarniku.Dolmades
Dolmades przypominają nasze polskie gołąbki, jednak w kuchni greckiej mięsny farsz z dodatkiem ryżu zawijany jest w… liście winogron. Najczęściej wykorzystywana jest tutaj jagnięcina, a smak nierzadko wzbogacają rodzynki czy orzeszki piniowe.Baklava
Deser, który nie tylko spotkamy w Grecji, znajdziemy go także w Bułgarii czy Turcji. To nic innego jak ciasto filo przełożone drobno posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub pistacjami, które wymieszane zostały z cukrem lub miodem. Baklava jest zapiekana, a następnie krojona na nieco mniejsze kawałki. Baklawę polewa się syropem na bazie wody, cukru oraz soku cytrynowego.
Wybierasz się na wakacje w Grecji? Teraz menu w restauracji cię nie zaskoczy!
Zobacz także:
- Chrupiąca bougatsa z kremem waniliowym. Przepis na grecki deser
- Musaka na obiad po grecku. Przepis na tradycyjne danie z bakłażana i jagnięciny
- Kuchnia Grecji odkrywana na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten
- Efektowna sałatka ziemniaczana tzatziki przypomni ci wakacje. Poleca Plate By Kate
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?