W skrócie
Przepis na horiatiki pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna. Autor w rozmowie z nami zdradził, że pierwotnie nie chciał, aby sałatka grecka znalazła się w książce, bo uważał ją za schematyczną. Ostatecznie sposób na horiatiki został zamieszczony, a Bartek Kieżun dzięki niej łamie stereotypowe myślenie o kuchni greckiej.
Horiatiki – przepis na sałatkę z Grecji
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
- 300 g fety,
- 900 g dojrzałych pomidorów,
- 300 g ogórków gruntowych,
- 100 g oliwek z pestkami, najlepiej odmiany kalamata,
- 200 g papryki zielonej,
- oliwa extra vergine,
- sól,
- pieprz,
- garstka świeżych liści oregano.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić sałatkę horiatiki?
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w duże kawałki, ogórki w trochę mniejsze.
- Paprykę również byle jak, bo w przypadku horiatiki liczą się nie kształty i rozmiary, a smak.
- Warzywa rozkładamy na cztery talerze. Dorzucamy oliwki. Delikatnie solimy, bo feta jest bardzo słona. Doprawiamy pieprzem.
- Skrapiamy oliwą i mieszamy delikatnie.
- Na górze układamy kawałek fety, polewamy wszystko solidną porcją oliwy i obrzucamy listkami oregano.
Tak, tak, w Grecji do tej sałatki używa się suszonego oregano, ale primo, w Grecji suszone oregano jest obłędne, więc to działanie usprawiedliwione. Secundo, ja jednak przygotowuję sałatkę i mając do wyboru: zioła suszone lub świeże, zawsze wybieram świeże, liczę więc, że nikt się nie obrazi! – wyjaśnił Bartek Kieżun w post scriptum do przepisu.
Czytaj także: Na kanapki proponuję pieczoną fetę z figami. Smak przełamuję aromatycznym rozmarynem
Horiatiki czy choriatiki
Warto wiedzieć, że można spotkać się z różną pisownią nazwy greckiej sałatki. W języku greckim były dwa „h”, różnie zapisywane i inaczej wymawiane. Jedno zapisywano przez greckie „chi”, które tłumaczyło się jako nasze ch jak w słowie chirurg. Drugie „h” wymawiane było na zanikłym przydechu twardym. Brzmiało to w języku polskim jako „h” tak jak w wymowie słowa Homer. Sałatka grecka (χωριάτικη) należy do tej pierwszej kategorii. Zmiana na pisownie horiatiki i ostateczną popularność tej formy może wynikać z poznawania nazw greckich przefiltrowanych przez język angielski. Warto pamiętać, że powszechnie używane są oba zapisy określające sałatkę wiejską z fetą.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
To może cię zainteresować
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?