Horiatiki czyli sałatka z fetą prosto z Grecji. Prosty przepis na rozchwytywaną grecką przystawkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Nazwa Horiatiki oznacza sałatkę wiejską. W praktyce jest to sałatka z kawałkiem fety polanym oliwą z oliwek i świeżymi warzywami.
Nazwa Horiatiki oznacza sałatkę wiejską. W praktyce jest to sałatka z kawałkiem fety polanym oliwą z oliwek i świeżymi warzywami. Bartek Kieżun
Horiatiki to grecka sałatka wiejska. W Polsce określa się ją często jako sałatkę grecką. Oryginalna sałatka grecka przygotowywana jest z oliwek kalamata, całego kawałka fety i dobrej jakości oliwy z oliwek. Sałatka grecka horiatiki to klasyczny przepis kuchni greckiej. Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę horiatiki we własnej kuchni.

W skrócie

Przepis na horiatiki pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna. Autor w rozmowie z nami zdradził, że pierwotnie nie chciał, aby sałatka grecka znalazła się w książce, bo uważał ją za schematyczną. Ostatecznie sposób na horiatiki został zamieszczony, a Bartek Kieżun dzięki niej łamie stereotypowe myślenie o kuchni greckiej.

Horiatiki – przepis na sałatkę z Grecji

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki:

  • 300 g fety,
  • 900 g dojrzałych pomidorów,
  • 300 g ogórków gruntowych,
  • 100 g oliwek z pestkami, najlepiej odmiany kalamata,
  • 200 g papryki zielonej,
  • oliwa extra vergine,
  • sól,
  • pieprz,
  • garstka świeżych liści oregano.

Zobacz także: Przepis na grecką chałwę

Jak zrobić sałatkę horiatiki?

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w duże kawałki, ogórki w trochę mniejsze.
  2. Paprykę również byle jak, bo w przypadku horiatiki liczą się nie kształty i rozmiary, a smak.
  3. Warzywa rozkładamy na cztery talerze. Dorzucamy oliwki. Delikatnie solimy, bo feta jest bardzo słona. Doprawiamy pieprzem.
  4. Skrapiamy oliwą i mieszamy delikatnie.
  5. Na górze układamy kawałek fety, polewamy wszystko solidną porcją oliwy i obrzucamy listkami oregano.

Tak, tak, w Grecji do tej sałatki używa się suszonego oregano, ale primo, w Grecji suszone oregano jest obłędne, więc to działanie usprawiedliwione. Secundo, ja jednak przygotowuję sałatkę i mając do wyboru: zioła suszone lub świeże, zawsze wybieram świeże, liczę więc, że nikt się nie obrazi! – wyjaśnił Bartek Kieżun w post scriptum do przepisu.

Horiatiki czy choriatiki

Warto wiedzieć, że można spotkać się z różną pisownią nazwy greckiej sałatki. W języku greckim były dwa „h”, różnie zapisywane i inaczej wymawiane. Jedno zapisywano przez greckie „chi”, które tłumaczyło się jako nasze ch jak w słowie chirurg. Drugie „h” wymawiane było na zanikłym przydechu twardym. Brzmiało to w języku polskim jako „h” tak jak w wymowie słowa Homer. Sałatka grecka (χωριάτικη) należy do tej pierwszej kategorii. Zmiana na pisownie horiatiki i ostateczną popularność tej formy może wynikać z poznawania nazw greckich przefiltrowanych przez język angielski. Warto pamiętać, że powszechnie używane są oba zapisy określające sałatkę wiejską z fetą.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

To może cię zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie