W skrócie
Przepis na chałwę z semoliny pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” autorstwa Bartka Kieżuna. Publikacja w kompleksowy sposób prezentuje bogatą kulturę, historie i obyczaje Grecji. Chałwa według receptury Bartka Kieżuna jest słodka, aromatyczna i potrafi poprawić humor. Mahlep wykorzystywany w przepisie to ziarna wiśni wonnej. Szczególnie w kuchni arabskiej mahlep stosowany jest do aromatyzowania wypieków. To właśnie ten niezwykły składnik podbija podniebienia smakoszy.
Halvas – przepis na grecki specjał
Chałwa z semoliny z rodzynkami i miodem
Liczba porcji: 4 sztuki.
Czas przygotowania: około 30 minut + studzenie.
Składniki:
Syrop:
- 500 ml wody,
- 250 g cukru,
- 100 ml miodu z kwiatów pomarańczy,
- sok z 1/2 cytryny,
- skórka z cytryny, najlepiej w jednym kawałku, jak skórka jabłka na andrzejki.
Halvas:
- 125 ml oliwy extra vergine,
- 155 g grubej semoliny,
- 55 g drobnej semoliny,
- łyżeczka mahlepu,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- solidna szczypta soli,
- 40 ml metaxy,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek.
Jak zrobić grecką chałwę?
Przygotowanie:
- Zaczynamy od syropu. Zagotowujemy wodę ze skórką cytrynową. Dodajemy cukier i miód. Mieszamy dokładnie. Kiedy zawrze, wlewamy sok z cytryny i gotujemy wszystko razem przez krótką chwilę. Wyłączamy ogień.
- Na wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy obie semoliny, ale nie na raz, tylko stopniowo, cały czas mieszając. Po połączeniu mąki i oliwy smażymy całość na niedużym ogniu. Dodajemy mahlep, cynamon i sól.
- Mieszamy nieustannie i czekamy, aż masa zacznie się rumienić. Nie można z tym przesadzić, bo jeśli zacznie przypominać kolorem czekoladę, będzie gorzka. Pod koniec smażenia wlewamy sok z cytryny i metaxę. Potem dodajemy rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy i całość zalewamy ciepłym syropem.
- Uwaga! Może chlapać. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, obserwując to, co dzieje się na patelni. Halvas będzie gotowa, kiedy zacznie odchodzić od boków patelni.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Odstawiamy do kompletnego wystudzenia. Podajemy z kawą albo lodami. Co kto lubi.
„Ateny do zjedzenia” – przepisy prosto z Grecji
Miłośnicy podróży, kuchni greckiej i poznawania nowych smaków mogą zapoznać się z książką „Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna. Autor stara się poszerzać perspektywę kulinarną, uwzględniając wątki historyczne, mitologiczne i kulturowe. W książce znaleźć można przepisy na:
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?