Spis treści
Co do schabowego? Sprawdzony przepis
Trwa sezon na pyszną i zdrową młodą kapustę. Warto wprowadzić ją do naszej diety. Proponuję przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. To tradycyjna i bardzo smaczna potrawa, podawana zwykle do kotleta schabowego czy pieczeni. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłużej zajmuje siekanie młodej kapusty. Później wystarczy ją poddusić, dodać zasmażkę i podsmażony boczek z cebulką. Całość warto doprawić koperkiem, solą i pieprzem.
Zobacz w galerii, jak przygotować młodą kapustę zasmażaną z boczkiem
Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 2 małe główki młodej kapusty lub 1 średnia,
- 200 g boczku surowego,
- 1 cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- ok. 1 szklanki wody, zależy od kapusty.
Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?
- Młodą kapustę umyj i posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę i koperek posiekaj.
- Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą (około 1 szklanka) i przykryj. Ustaw mały ogień.
- Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
- Kapustę mieszaj, sprawdzając, czy na dnie jest woda, jeśli nie to dolej odrobinę wody, by kapusta się nie przypaliła.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej podsmażony boczek z cebulą i wymieszaj.
- Na patelni podgrzej olej i dodaj mąkę, podsmaż, aż się lekko zarumieni. Taką zasmażkę przełóż do kapusty i wymieszaj. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Na koniec wsyp koperek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy. Zobacz, jakich błędów unikać
Właściwości odżywcze młodej kapusty
Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to dostarcza nam sporo błonnika, potrzebnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego oraz cenne witaminy i składniki mineralne m.in.:
- witaminy C, E, A, K,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- fosfor,
- kwas foliowy,
- potas.
Sałatki i surówki do obiadu
Warto codziennie zjeść solidną porcję warzyw, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie i sylwetkę.
Zobacz listę przepisów na pyszne i zdrowe surówki pełne warzyw. Możesz podać je do obiadu lub zjeść jako lekką przekąskę.
Najlepsze surówki do obiadu:
- zdrowa surówka z pora i marchewki,
- prosta surówka z kapusty pekińskiej,
- wiosenna surówka z ogórków zamiast mizerii,
- pełna witamin surówka z buraków.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?