Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z kotletem schabowym i ziemniakami

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Kliknij galerię, by zobaczyć, jak przygotować ją krok po kroku.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Kliknij galerię, by zobaczyć, jak przygotować ją krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Mam dla Ciebie najlepszy przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele pracy. Taką zasmażaną kapustę możesz podać do kotletów, pieczonego mięsa, a nawet zjeść samą z chlebem. Smakuje wyśmienicie. Wypróbuj przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.

Spis treści

Co do schabowego? Sprawdzony przepis

Trwa sezon na pyszną i zdrową młodą kapustę. Warto wprowadzić ją do naszej diety. Proponuję przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. To tradycyjna i bardzo smaczna potrawa, podawana zwykle do kotleta schabowego czy pieczeni. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłużej zajmuje siekanie młodej kapusty. Później wystarczy ją poddusić, dodać zasmażkę i podsmażony boczek z cebulką. Całość warto doprawić koperkiem, solą i pieprzem.

Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem

Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty lub 1 średnia,
  • 200 g boczku surowego,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 1 szklanki wody, zależy od kapusty.

Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?

  1. Młodą kapustę umyj i posiekaj.
  2. Boczek pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i koperek posiekaj.
  4. Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą (około 1 szklanka) i przykryj. Ustaw mały ogień.
  5. Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
  6. Kapustę mieszaj, sprawdzając, czy na dnie jest woda, jeśli nie to dolej odrobinę wody, by kapusta się nie przypaliła.
  7. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej podsmażony boczek z cebulą i wymieszaj.
  8. Na patelni podgrzej olej i dodaj mąkę, podsmaż, aż się lekko zarumieni. Taką zasmażkę przełóż do kapusty i wymieszaj. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
  9. Na koniec wsyp koperek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Właściwości odżywcze młodej kapusty

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to dostarcza nam sporo błonnika, potrzebnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego oraz cenne witaminy i składniki mineralne m.in.:

  • witaminy C, E, A, K,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • potas.

Sałatki i surówki do obiadu

Warto codziennie zjeść solidną porcję warzyw, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie i sylwetkę.

Zobacz listę przepisów na pyszne i zdrowe surówki pełne warzyw. Możesz podać je do obiadu lub zjeść jako lekką przekąskę.

Najlepsze surówki do obiadu:

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Kliknij galerię, by zobaczyć, jak przygotować ją krok po kroku.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pysz...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni