W skrócie:
Chłodnik z truskawkami – przepis na hiszpańskie gaspatxo de fresas
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
350 g dojrzałych mięsistych pomidorów,
350 g truskawek,
200 ml wody mineralnej niegazowanej,
50 ml oliwy extra vergine,
20 ml octu z białego wina,
2 kromki białego chleba,
sól, pieprz.
Jak zrobić chłodnik z truskawkami?
Sposób przygotowania:
Chleb rwiemy na kawałeczki, wrzucamy do miski i zalewamy wodą z octem. Odstawiamy na bok i chwytamy drugą miskę.
Następnie przecinamy pomidory na pół i ścieramy je na dużych oczkach tarki, tak by skóra została nam w dłoniach, a miąższ pomidora w misce — tej pustej.
Jak na razie chleb z wodą i octem zostawiamy w spokoju, a zabieramy się do truskawek, które pozbawiamy szypułek i dorzucamy do pomidorów.
Dodajemy oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na koniec dodajemy niezbyt dokładnie odsączony chleb i miksujemy całość, by uzyskać piękne gazpacho bez kawałków chleba.
Po schłodzeniu podajemy w talerzu albo w szklaneczce. To już zależy od was.
Jak widzisz, nie jest to typowy przepis na chłodnik. W jednym daniu połączysz soczyste pomidory i jędrne truskawki, a do tego podkręcisz smak octem winnym. Przy tym możesz użyć czerstwego chleba, który świetnie wchłonie płyn i zagęści danie. Smacznego!

Przepis na chłodnik truskawkowy (gaspatxo de fresas) z książki „Barcelona. Łakomym okiem” Bartka Kieżuna udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
Kulinaria
