To, co Hiszpanie robią z truskawkami, może zaskoczyć. Znany podróżnik podaje przepis na obłędny chłodnik. To danie orzeźwi w upalne dni

Anna Daniluk
Na ciepłe dni polecamy chłodnik truskawkowy z przepisu Bartka Kieżuna.
Na ciepłe dni polecamy chłodnik truskawkowy z przepisu Bartka Kieżuna. Bartek Kieżun/materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann
Bartek Kieżun, znany podróżnik, smakosz i autor książek, po raz kolejny zabiera czytelników na kulinarną wyprawę. W najnowszym przewodniku „Barcelona. Łakomym okiem” oprowadza po hiszpańskim mieście. W sezonie na truskawki proponuję zrobić chłodnik z truskawkami, czyli słynne gaspatxo de fresas. Kulinarna podróż bez wychodzenia z domu.

W skrócie:

Chłodnik z truskawkami – przepis na hiszpańskie gaspatxo de fresas

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g dojrzałych mięsistych pomidorów,

  • 350 g truskawek,

  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej,

  • 50 ml oliwy extra vergine,

  • 20 ml octu z białego wina,

  • 2 kromki białego chleba,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić chłodnik z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Chleb rwiemy na kawałeczki, wrzucamy do miski i zalewamy wodą z octem. Odstawiamy na bok i chwytamy drugą miskę.

  2. Następnie przecinamy pomidory na pół i ścieramy je na dużych oczkach tarki, tak by skóra została nam w dłoniach, a miąższ pomidora w misce — tej pustej.

  3. Jak na razie chleb z wodą i octem zostawiamy w spokoju, a zabieramy się do truskawek, które pozbawiamy szypułek i dorzucamy do pomidorów.

  4. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  5. Na koniec dodajemy niezbyt dokładnie odsączony chleb i miksujemy całość, by uzyskać piękne gazpacho bez kawałków chleba.

  6. Po schłodzeniu podajemy w talerzu albo w szklaneczce. To już zależy od was.

Jak widzisz, nie jest to typowy przepis na chłodnik. W jednym daniu połączysz soczyste pomidory i jędrne truskawki, a do tego podkręcisz smak octem winnym. Przy tym możesz użyć czerstwego chleba, który świetnie wchłonie płyn i zagęści danie. Smacznego!

materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann

Przepis na chłodnik truskawkowy (gaspatxo de fresas) z książki „Barcelona. Łakomym okiem” Bartka Kieżuna udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni