W skrócie
Kwiaty jadalne to intrygujący temat, który można zgłębiać również w kontekście walorów zdrowotnych. W książce „Jadalne kwiaty. 186 przepisów na dania z kwiatów” autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż opublikowanej przez Wydawnictwo Pascal znajduje się mnóstwo propozycji na przygotowanie posiłków z kwiatami. Wśród nich można wybierać przepisy na:
- dania główne,
- zupy,
- sosy,
- ciasta
- i desery.
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal udostępniamy 5 przepisów z wykorzystaniem kwiatów jadalnych.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia
- Jadalnych kwiatów można używać nie tylko do dekorowania potraw, ale również stosować je jako aromatyczne przyprawy lub jeden z głównych składników dania. Takie potrawy wyróżniają się niezaprzeczalnym pięknem – nawet najdrobniejsze kwiaty dodane do posiłku momentalnie przykuwają wzrok i intrygują biesiadników. Kwiaty na talerzu zachwycają nie tylko bogactwem barw i kształtów, lecz także niesamowitą różnorodnością smaków i zapachów. Mogą być słodkie jak pierwiosnki, kwaśne jak begonie, goryczkowe jak aksamitki, pikantne jak nasturcje, aromatyczne jak fiołki, róże czy dziki bez – ich unikalnych smaków nie da się porównać do żadnych innych. Inne, jak bratki czy storczyki, nie mają charakterystycznego smaku, za to pięknie wyglądają w potrawach – zaznacza we wstępie Małgorzata Kalemba-Drożdż.
Kwiaty jadalne – nie tylko do dekoracji
Wiosną oraz latem w przydomowych ogródkach znajdziesz wiele kwiatów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Warto sadzić takie gatunki roślin, które mogą przysłużyć się także kulinarnie. Wiele z nich posłuży jako wspomagające zdrowie herbatki. Wybraliśmy 7 najpopularniejszych kwiatów jadalnych, które są łatwo dostępne na polach i łąkach.
Sprawdź również: Odmładza i oczyszcza, przyspiesza odchudzanie. To tani i zdrowy sposób na wiosenny detoks. Wypróbuj sałatkę z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski
Potoczna nazwa to mlecz. Z końcem kwietnia i początkiem maja kwitną niemal wszędzie. Smak ma słodko-gorzki i najczęściej stosowany jest do produkcji tak zwanego miodu majowego, czyli syropu z kwiatów mniszka. Świetnie smakuje smażony w cieście naleśnikowym lub jako składnik konfitury. Mniszek lekarski zawiera:
- witaminę C,
- wapń
- i potas.
Nasturcja jadalna
Jeden z najczęściej jedzonych kwiatów. Używany do dekoracji, a także składnik sałatek. W smaku podobne do rzeżuchy. Niedojrzałe nasiona marynowane są tak samo, jak kapary. Nasturcja ma działanie bakteriobójcze i wzmaga produkcję żółci. Nasturcja większa przywędrowała z Ameryki Południowej. Kwitną między czerwcem a listopadem.
Lawenda
Kwiaty lawendy są powszechnie używane w kuchni francuskiej. Stosuje się je do marynaty do kurczaka i piecze w miodzie. A także używa jako składnik:
- do ciasteczek,
- sosów do lodów
- lub uspokajającej herbaty ułatwiającej zaśnięcie.
Suszone lub świeże kwiaty lawendy powinny być używane z umiarem, bo mają silny, mydlany zapach.
Chaber bławatek
Chaber bławatek ma intensywny niebieski kolor wpadający w barwę granatową. Często używa się go do dekoracji tortów i ciastek. Można przyrządzić z niego domową nalewkę lub syrop. Suszone kwiaty chabru będą znakomitym dodatkiem do czarnej herbaty.
Rumianek
Kwiaty rumianku mają ziołowy, słodki zapach. Używa się ich do przygotowania naparu, a także jako dekoracja dań z jajek. Rumianek można też użyć do aromatyzowania wytrawnych przekąsek, wypieków, zimnych napojów i alkoholi, a kandyzowane mogą być dekoracją tortów. Rumianek ma działanie:
- uspokajające,
- antyalergiczne,
- rozkurczowe,
- i przeciwzapalne.
Akacja
W czerwcu i lipcu akacja wykorzystywana jest do przyrządzania sezonowego przysmaku z ciasta naleśnikowego. Wiele osób wspomina to jako jedzenie z dzieciństwa. Akacja to także składnik syropu i konfitury. Nadaje się do używać przygotowania sałatki, a także nadaje aromatu ciastom i deserom.
Farbownik
Roślina określana jest również wołowym zielem. Kwitną w czerwcu i lipcu. Farbownik ma neutralny smak, ale docenia się wysokie walory ozdobne. Rośnie łąkach i rumowiskach. Roślina używana była do barwienia tkanin. Z jego korzeni przygotowano kolor czerwony, a z ziela żółty. Farbownik ma działanie wykrztuśne.
Pozostałe kwiaty jadalne, które warto mieć na oku to na przykład: gorczyca, bratek, hibiskus, begonie, fiołki i magnolia.
Kwiaty jadalne – przepisy na pyszne danie
Sałata „Polna bieda”
4 porcje
Składniki
- 2 garście młodych liści mniszka lekarskiego
- 1 garść młodych liści stokrotek
- 1 garść młodych liści pokrzywy
- 10–15 kwiatów stokrotek
- 10–12 kwiatów mniszka
- opakowanie sera feta
- 3–4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Opłucz listki stokrotek i mniszka. Najlepiej zrywać liście roślin, które jeszcze nie zakwitły.
- Listki pokrzyw obrywaj w podwójnych rękawiczkach lub przez grubą warstwę papieru, a następnie przelej je wrzątkiem na sitku, żeby usunąć parzące włoski zawierające kwas mrówkowy.
- Fetę pokrój w kostkę.
- Połącz listki, kwiaty oraz ser.
- Przypraw i polej oliwą.
Sos tysiąca kwiatów
4–6 porcji
Składniki
- 1/2 szklanki majonezu
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka chili
- sól, pieprz
- po 1 łyżeczce płatków gorczycy, wieczornika, szczypiorku, rzeżuchy łąkowej, cykorii, kurdybanka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj i podawaj do sałatek, mięs lub kanapek.
Sorbet malinowy z farbownikiem
4 porcje
Składniki
- 300 g malin
- ok. 1/4– 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- 1 mały banan
- sok z ½ cytryny
- 15–20 drobnych kwiatów farbownika
Przygotowanie:
- Maliny przetrzyj przez sito, by pozbawić je pestek.
- Zmiksuj z bananem i pozostałymi składnikami.
- Wlej do maszyny do lodów i dalej postępuj zgodnie z instrukcją lub wstaw do zamrażalnika, co godzinę intensywnie mieszając.
- Przed podaniem udekoruj sorbet pięknie kontrastującymi barwą kwiatami farbownika.
Akacjowe racuchy
4 porcje
Składniki
- 1 1/2 szklanki maślanki lub mleka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 500 ml kwiatów akacji oderwanych od szypułek
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ze wszystkich składników ubij puszyste ciasto.
- Wmieszaj w nie kwiaty akacji.
- Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano.
- Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
- Można też smażyć całe kwiatostany akacji zanurzane w cieście naleśnikowym, ale bardziej wybredne osoby (np. dzieci) mogą narzekać na obecność dość twardych szypułek.
Panna cotta rumiankowa
4 porcje
Składniki
- 2 łyżki świeżych lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki miodu, nierafinowanego cukru lub ksylitolu
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta skórki startej z cytryny
- kwiaty rumianku do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę namocz w zimnym mleku.
- Rumianek zagotuj ze śmietaną, ale pilnuj, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Odstaw pod przykryciem na 15 minut.
- Przecedź, dodaj miód, cukier lub ksylitol.
- Żelatynę rozpuść na małym ogniu (nie gotuj) i połącz z rumiankowym naparem.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny, przelej do foremek lub pucharków i odstaw do stężenia.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi lub krystalizowanymi kwiatami rumianku.
Gdzie kupić kwiaty jadalne?
Suszone kwiaty jadalne można kupić w sklepach zielarskich, aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Suszone kwiaty dostępne są także na stronach internetowych. Kupna kwiatów najlepiej unikać w sklepach ogrodniczych, kwiaciarniach i giełdach kwiatowych. Często na takich kwiatach znajduje się opis, że nie nadają się do spożycia ze względu na użycie środków ochrony roślin. Świeże kwiaty jadalne można też kupić w dyskontach spożywczych i hipermarketach w plastikowych pojemnikach.
Ile kosztują kwiaty jadalne?
Świeże kwiaty jadalne takie jak nasturcja kosztują około 8 -10 złotych za 50 g opakowanie. W wersji suszonej za 25 g zapłacimy 5 złotych. Suszone płatki róży około 8 złotych, za 25 g opakowanie suszonych kwiatów bławatka zapłacimy około 6,50 zł. Cena jest przybliżona i może zmieniać się u różnych producentów.
Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?