Jak sadzić rzeżuchę - pieprzycę siewną? Właściwości, przepis na zdrową sałatkę i zastosowanie kiełków rzeżuchy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Rzeżucha jest rośliną dekoracyjną, ale można ją również wykorzystać w kuchni, np. do sałatek
Rzeżucha jest rośliną dekoracyjną, ale można ją również wykorzystać w kuchni, np. do sałatek arfo/123rf
Udostępnij:
Rzeżucha to tradycja świąt. świetnie sprawdzi się jako prosta ozdoba wielkanocnego stołu lub koszyczka ze święconką. Jak ją sadzić i z czym jeść na co dzień? Poznaj historię pieprzycy siewnej, porady dotyczące jej uprawy, a także przepisy na potrawy z rzeżuchą.

Spis treści

Rzeżucha – zastosowanie rośliny w kuchni

Pieprzyca siewna (lepidium sativum) to oficjalna, botaniczna nazwa rzeżuchy. Kiełki kwalifikowane są jako warzywo. Jest to jednoroczna roślina wywodząca się od roślin kapustowatych. Rzeżucha pochodzi z terenów Azji (szczególnie Turcji) oraz północno-wschodniej Afryki z terenów Egiptu.

Rzeżucha to roślina, która jest spożywana, gdy wyrosną zielone liście zarodkowe. Jest jedną z najłatwiejszych roślin w domowej uprawie. Warto pamiętać, że rzeżucha ma pikantny smak. Stosowana jest do:

  • ozdabiania kanapek np. z pastą jajeczną,
  • jako dodatek do zup kremów,
  • sosów,
  • surówek,
  • domowych sałatek,
  • albo jako dodatek do deski serów.

Rzeżucha – właściwości zdrowotne

Rzeżucha jest bogatym źródłem witaminy K, B1 i C. Te witaminy odpowiadają za odporność organizmu, wzmocnienie krzepliwości krwi i oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto przypisuje się tym witaminom właściwości łagodzenia bólu. Rzeżucha ma także dużo siarki, która wspomaga wzrost włosów i paznokci.

Jak sadzić rzeżuchę?

Rzeżucha świetnie sprawdzi się jako dekoracja podczas Świąt Wielkanocnych. Najczęściej wyrasta przez około tydzień, maksymalnie do 10 dni. Może być posadzona na ligninie, na wacie, na chusteczkach higienicznych lub bezpośrednio do gruntu. Najczęściej sadzi się rzeżuchę na wacie, co pozwala zachować czystość rośliny. Aby posadzić ją w domu, wystarczy mieć cztery rzeczy:

  • nasiona rzeżuchy ogrodowej,
  • watę higieniczną znaną też jako wata kosmetyczna,
  • mały pojemnik, np. ceramiczne miseczki na przekąski,
  • około 1/3 szklanki wody.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

Berlinger Haus

Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

318,86 zł109,00 zł-66%
miejsce #2

KINGHOFF

Kinghoff Maselniczka Stalowa (Kh1209)

36,33 zł15,90 zł-56%
miejsce #4

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak stalowy KH3200

99,00 zł54,90 zł-45%
miejsce #5

Franke

Franke (1120075642)

230,00 zł149,00 zł-35%
miejsce #6

Cilio

Cilio moździerz marmurowy średnica: 13 cm (422016)

180,99 zł119,90 zł-34%
miejsce #7

Peugeot

Peugeot młynek elektryczny do soli zest czarny (p-25939)

219,90 zł159,00 zł-28%
miejsce #10

Emile Henry

Emile Henry Dozownik Na Olej Kremowy Clay (Eh020215)

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #11

Zassenhaus

Zassenhaus Deska śniadaniowa 2 szt. ZS-055016

67,90 zł59,75 zł-12%
miejsce #12

Zassenhaus

Zassenhaus Deska Do Krojenia 32X20 Cm Szara (62113)

69,90 zł61,51 zł-12%
miejsce #13

ProOrient

ProOrient Zestaw Do Sushi Set Brązowy Dla 2 Osób 468

119,00 zł106,00 zł-11%
miejsce #15

4Home

4Home Patera Dwupiętrowa Do Słodyczy

37,99 zł34,90 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Rzeżucha na wacie krok po kroku

  1. Wypukłe naczynie należy umieścić na większym talerzyku. Spodem do góry.
  2. Na wierzch miseczki trzeba ułożyć watę kosmetyczną.
  3. Watę należy dokładnie namoczyć wodą.
  4. Mokrą watę należy dodatkowo uformować, aby dokładnie przylegała do spodu pojemnika.
  5. Nasiona rzeżuchy powinny być gęsto i równomiernie obsypane na wacie.
  6. Na koniec nasiona należy dokładnie docisnąć do podłoża.
  7. Posiana rzeżucha powinna być raz na jakiś czas zraszana wodą ze spryskiwacza, aby podłoże było wilgotne.

Przepis na sałatkę z parmezanem i z rzeżuchą

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 pomidor
  • natka kolendry
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • rzeżucha lub kiełki
  • grzanki do posypania
  • łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Pierś posypać posiekaną kolendrą i usmażyć.
  2. Pomidor pokroić w ćwiartki.
  3. Do miski przełożyć mix sałat, dodać kurczaka i pomidory.
  4. Jogurt naturalny wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
  5. Posypać sałatkę grzankami, parmezanem i rzeżuchą.
  6. Przed samym podaniem polać sosem.

Źródło:

  • przepis na sałatkę z parmezanem - AKPA

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie