Warzywa na patelnię z kurczakiem. Nie kupuj mrożonki. Domowa wersja tego dania jest zdrowsza, tańsza i smaczniejsza

Karolina Głogowska
Kurczak z warzywami z patelni to pomysł na szybkie danie obiadowe
Kurczak z warzywami z patelni to pomysł na szybkie danie obiadowe Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Samodzielnie przygotowane warzywa na patelnię są smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż gotowa mrożonka. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Możesz przygotować ich więcej, a część zamrozić.

W skrócie

Warzywa na patelnię to jedno z najpopularniejszych gotowych dań, które można kupić w postaci mrożonki. Proponuję przygotowanie domowej wersji tej potrawy, którą również możesz łatwo zamrozić. Własnoręcznie przyrządzony kurczak z warzywami jest pewnością znacznie smaczniejszy, niż kupna, przetworzona potrawa. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Zrób dużą porcję, część podaj od razu na obiad, a resztę zapakuj w foliowe torebki lub opakowania i schowaj do zamrażarki. W ten sposób otrzymasz pyszny i tani obiad, który zjesz, gdy tylko przyjdzie ci ochota.

Na kolejnych zdjęciach naszej galerii zobaczysz, jak przygotować kurczaka z warzywami z patelni.

Warzywa na patelnię z kurczakiem – przepis na szybki i tani obiad

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • kilka różyczek brokuła,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • pół małej cukinii,
  • fasolka szparagowa (opcjonalnie),
  • czerwona lub żółta papryka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • olej do smażenia,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować domowe warzywa na patelnię z kurczakiem?

  1. Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę, natarłam solą i pieprzem.
  2. Czosnek przecisnęłam przez praskę i zmieszałam z łyżką oleju oraz soku z cytryny. Dodałam kurczaka do zaprawy, wymieszałam i zostawiłam na 20 minut.
  3. Marchewkę obrałam i pokroiłam na kawałki. Pozostałe warzywa również pokroiłam.
  4. Podsmażyłam kurczaka na patelni, a po 5 minutach dodałam warzywa. Dusiłam całość pod przykryciem przez 15 minut.
  5. Pod koniec smażenia doprawiłam warzywa i kurczaka ziołami prowansalskimi.
  6. Kurczak z warzywami bardzo dobrze smakuje podany z ryżem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni