W skrócie
Kultowy wypiek, czyli ciasto kopiec kreta
Kopiec kreta to kultowe, znane od lat ciasto, tzw. ciasto z pudełka. Swoją popularność zawdzięcza prostocie wykonania, a także rewelacyjnie dobranym smakom, które tworzą kakaowe ciasto, śmietanka z czekoladą i banany. Mam dla ciebie przepis na domowy kopiec kreta, którego wykonanie jest równie szybkie, jak pudełkowej wersji.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto kopiec kreta
Sprawdzony przepis na kopiec kreta
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenie ciasta+ 15 minut przygotowanie masy.
Duża porcja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 duże łyżki kakao,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 200 ml maślanki,
- 120 ml oleju,
- cukier waniliowy (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 procent,
- 2 łyżki żelatyny,
- 50 ml wody,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 100 g posiekanej czekolady,
- 3 banany.
Zobacz także: Puszyste placuszki bananowe. Niezwodny przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Przygotujesz je na proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto kopiec kreta?
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
- Dodaj maślankę, olej, esencję waniliową i mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami.
- Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto ok. 35 minut w 160 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe (patyczek po wbiciu w ciasto ma być suchy).
- Ciasto wyjmij z blachy i wystudź.
- Żelatynę namocz w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj żelatynę i miksuj jeszcze chwilę, by masa dobrze się połączyła.
- Na koniec wsyp kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.
- Przygotuj kopiec kreta: zetnij górę ciasta i łyżką wybierz środek, zostawiając po bokach ok. 1,5 cm ciasta.
- Banany umyj, obierz i pokrój na duże kawałki.
- Poukładaj banany na spodzie ciasta, przykryj je kremem, tworząc kształt kopca.
- Całość posyp okruchami z odłożonego wcześniej ciasta.
- Schowaj ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.
Nasza porada: jeśli po przygotowaniu kopca kreta zostanie ci trochę ciasta kakaowego, to wykorzystaj je do innego deseru, np. posyp lody śmietankowe kawałkami ciasta i dodaj owoce lub zrób ciastkowe lizaki.
Przepis na ciasto z owocami
Wiosna zachęca nas do przygotowywania owocowych ciast oraz deserów, które przede wszystkim będą lekkie. Wybór jest ogromny, a w sklepach pojawia się coraz więcej sezonowych i świeżych przysmaków.
Możesz przygotować np.:
- deser z truskawkami, serkiem mascarpone i bezą
- ciasto leśny mech z malinami i borówkami
- pyszną tartę z jabłkami
Ciasta z owocami są lekkie, orzeźwiające i zawsze dobrze wyglądają. Możesz dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty lub podać z gałką domowych lodów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?