W skrócie
Łowiska specjalizują się w różnego rodzaju rybach. Najczęściej są to pstrągi i karpie. Właśnie te ryby hodowane w wyjątkowych warunkach mogą być prawdziwym rarytasem. Przy okazji można potraktować je jako oryginalne miejsca turystyczne i sprawdzić, jak smakuje ryba w różnych rejonach Polski.
Pstrąg Ojcowski w Ojcowskim Parku Narodowym - najciekawsze łowiska w Polsce
Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski to rodzinna działalność mieszcząca się w województwie małopolskim założona w 2014 roku przez matkę – Magdę Węgiel i córkę – Agnieszkę Sendor. Ich misją było przywrócenie hodowli pstrąga potokowego w naturalnym środowisku. Na miejscu znajduje się strefa jedzenia, w której można zjeść pstrąga wędzonego tradycyjnie na drzewie bukowym lub pstrąga grillowanego z cebulą i ziołami. Oba dania kosztują 34 zł za sztukę. Pstrągi podawane są z lokalnym pieczywem. Na miejscu można skorzystać ze strefy relaksu i zobaczyć stawy hodowlane.
Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia łowisk
Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski znajduje się w sercu parku narodowego. Znaleźć ją można kilometr od parkingu pod zamkiem w Ojcowie między szlakami do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Pstrągarnia otwarta jest codziennie między 11.00 a 19.00.
Pstrąg Pustelnia w Woli Rudzkiej
Pstrąg Pustelnia mieści się w Woli Rudzkiej, niedaleko Opola Lubelskiego (województwo lubelskie) od 1985 roku. Miejsce określane jest zajazdem rybackim. W restauracji podawane są ryby tylko ze stawów prowadzonych przez właścicieli. Pstrągi i karpie dostarczane są nawet trzy razy dziennie. Ze świeżo złowionych ryb przygotowuje się przystawki, zupy, sałatki, przystawki i dania główne. Menu zmienia się sezonowo. Na miejscu można też zakupić przetwory rybne przygotowywane w restauracyjnej kuchni. Restauracja otwarta jest od poniedziałku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 22.00.
Bar Pod pstrągiem w Lublinie
Nawet na obrzeżach dużego miasta można skorzystać z oferty łowiska i baru rybnego. Prywatne łowisko Prawiedniki określane jest ośrodkiem rekreacyjno-wędkarskim i prowadzone jest od 1996 roku. Na terenie łowiska i baru Pod Pstrągiem wprowadzony jest zakaz grillowania. Każda złowiona ryba powinna być: