Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pstrągi w restauracjach przy łowiskach dostępne są w postaci wędzonej, pieczonej lub smażonej.
Pstrągi w restauracjach przy łowiskach dostępne są w postaci wędzonej, pieczonej lub smażonej. Andrzej Banas/Gazeta Krakowska
W Polsce istnieje wiele łowisk funkcjonujących zgodnie z zasadą „złów i wypuść”. Jednak są też bary i restauracje, które specjalizują się w podawaniu ryb złowionych w prowadzonych przez nich stawach. Przyjrzeliśmy się miejscom w całej Polsce, które oferują świeżą rybę na co dzień.

W skrócie

Łowiska specjalizują się w różnego rodzaju rybach. Najczęściej są to pstrągi i karpie. Właśnie te ryby hodowane w wyjątkowych warunkach mogą być prawdziwym rarytasem. Przy okazji można potraktować je jako oryginalne miejsca turystyczne i sprawdzić, jak smakuje ryba w różnych rejonach Polski.

Pstrąg Ojcowski w Ojcowskim Parku Narodowym - najciekawsze łowiska w Polsce

Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski to rodzinna działalność mieszcząca się w województwie małopolskim założona w 2014 roku przez matkę – Magdę Węgiel i córkę – Agnieszkę Sendor. Ich misją było przywrócenie hodowli pstrąga potokowego w naturalnym środowisku. Na miejscu znajduje się strefa jedzenia, w której można zjeść pstrąga wędzonego tradycyjnie na drzewie bukowym lub pstrąga grillowanego z cebulą i ziołami. Oba dania kosztują 34 zł za sztukę. Pstrągi podawane są z lokalnym pieczywem. Na miejscu można skorzystać ze strefy relaksu i zobaczyć stawy hodowlane.

Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia łowisk

Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski znajduje się w sercu parku narodowego. Znaleźć ją można kilometr od parkingu pod zamkiem w Ojcowie między szlakami do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Pstrągarnia otwarta jest codziennie między 11.00 a 19.00.

Pstrąg Pustelnia w Woli Rudzkiej

Pstrąg Pustelnia mieści się w Woli Rudzkiej, niedaleko Opola Lubelskiego (województwo lubelskie) od 1985 roku. Miejsce określane jest zajazdem rybackim. W restauracji podawane są ryby tylko ze stawów prowadzonych przez właścicieli. Pstrągi i karpie dostarczane są nawet trzy razy dziennie. Ze świeżo złowionych ryb przygotowuje się przystawki, zupy, sałatki, przystawki i dania główne. Menu zmienia się sezonowo. Na miejscu można też zakupić przetwory rybne przygotowywane w restauracyjnej kuchni. Restauracja otwarta jest od poniedziałku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 22.00.

Bar Pod pstrągiem w Lublinie

Nawet na obrzeżach dużego miasta można skorzystać z oferty łowiska i baru rybnego. Prywatne łowisko Prawiedniki określane jest ośrodkiem rekreacyjno-wędkarskim i prowadzone jest od 1996 roku. Na terenie łowiska i baru Pod Pstrągiem wprowadzony jest zakaz grillowania. Każda złowiona ryba powinna być:

  • zgłoszona pracownikowi łowiska,
  • następnie jest ważona,
  • i na koniec wyceniania.

W barze można zjeść pstrągi, karpie łowione na miejscu. Za danie zapłacić można od 30 do 32 złotych. W sezonie wiosenno-letnim Bar pod pstrągiem otwarty jest codziennie od 11.00 do 21.00. Łowisko w okresie od listopada do marca czynne jest w piątki, soboty i niedziele między 11.00 aż do zmroku.

Gospodarstwo Rybackie Folwarki w Radomsku

W województwie łódzkim znajduje się gospodarstwo rybackie Folwarki. Na miejscu można zjeść rybę w smażalni, a także skorzystać z oferty łowiska. Wędkarze mogą kupić złowioną i gotową rybę. Wśród proponowanych ryb w menu znajduje się:

  • pstrąg,
  • karp,
  • i jesiotr.

Smażalnia znajduje się w centrum Radomska przy ulicy Torowej. Miejsce było wielokrotnie odznaczone nagrodą Orły Gastronomii. W tygodniu smażalnia otwarta jest między 15.00 a 22.00. A w weekendy między 11.00 a 23.00.

U Bartka w Nowym Zamku - Średzinie

W województwie dolnośląskim znajduje się lokal U Bartka. W miejscowości Nowy Zamek – Średzina niedaleko Milicza znajduje się bar wraz z łowiskiem. W urokliwym zakątku Doliny Baryczy można zjeść świeżą, smażoną rybę złowionych lokalnie. Smakosze mogą wybierać spośród:

  • karpia milickiego
  • jesiotra,
  • suma,
  • lina,
  • szczupaka,
  • i tołpygi.

Jednym z najciekawszych proponowanych dań jest sum z czosnkiem, który zajął I miejsce w konkursie Mistrz Karpia w 2014 roku. Ryby z menu dostarczane są z pobliskiego stawu oraz z gospodarstwa rybackiego Pana Jana Pasiecznego i Stawów Milickich S.A. z Doliny Baryczy. Miejsce otwarte jest przez cały rok. W poniedziałku od 13.00 do 20.00, od wtorku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 21.00. Chętni do skorzystania z oferty łowiska mogą przyjść w sezonie między sobotą a niedzielą od godziny 6.00.

Łowisko Jegiel w kierunku Białegostoku - najciekawsze łowiska w Polsce

W województwie mazowieckim w miejscowości Nowa Wieś znajduje się łowisko Jegiel. W ofercie miejsca dostępna jest restauracja ze smażalnią, wędzarnią i altaną grillową. Amatorom wędkarstwa proponuje się 4 duże stawy, które zarybione są:

  • karpiami,
  • amurami,
  • karasiami,
  • jesiotrami,
  • szczupakami,
  • sandaczami,
  • sumami
  • i okoniami.

Warto wiedzieć, że na terenie łowiska można nocować w gospodarstwie agroturystycznym. Wędkować można w godzinach 6.00-20.00. A także istnieje możliwość wędkowania nocnego lub dobowego. Bar otwarty jest codziennie w godzinach między 10.00- 19.00.

Pstrągi w restauracjach przy łowiskach dostępne są w postaci wędzonej, pieczonej lub smażonej.

Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Obieraczka Pozioma Solid

25,50 zł

kup najtaniej

Fackelmann

Fackelmann Temperówka Do Warzyw (44107)

10,81 zł

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Essential 1023824

17,99 zł

kup najtaniej

WMF

WMF Maselniczka Wagenfeld 609559990

87,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu Dziadek Do Orzechów Nocetto

101,16 zł

kup najtaniej

Dafi

Dafi SeeYoo Zestaw biały 5 szt.

157,79 zł

kup najtaniej

Witek Home

Witek Home Maselnica Szklana 14Cm (112082)

24,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie