Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę

Anna Daniluk
Pstrągi w restauracjach przy łowiskach dostępne są w postaci wędzonej, pieczonej lub smażonej.
Pstrągi w restauracjach przy łowiskach dostępne są w postaci wędzonej, pieczonej lub smażonej. Andrzej Banas/Gazeta Krakowska
W Polsce istnieje wiele łowisk funkcjonujących zgodnie z zasadą „złów i wypuść”. Jednak są też bary i restauracje, które specjalizują się w podawaniu ryb złowionych w prowadzonych przez nich stawach. Przyjrzeliśmy się miejscom w całej Polsce, które oferują świeżą rybę na co dzień.

W skrócie

Łowiska specjalizują się w różnego rodzaju rybach. Najczęściej są to pstrągi i karpie. Właśnie te ryby hodowane w wyjątkowych warunkach mogą być prawdziwym rarytasem. Przy okazji można potraktować je jako oryginalne miejsca turystyczne i sprawdzić, jak smakuje ryba w różnych rejonach Polski.

Pstrąg Ojcowski w Ojcowskim Parku Narodowym - najciekawsze łowiska w Polsce

Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski to rodzinna działalność mieszcząca się w województwie małopolskim założona w 2014 roku przez matkę – Magdę Węgiel i córkę – Agnieszkę Sendor. Ich misją było przywrócenie hodowli pstrąga potokowego w naturalnym środowisku. Na miejscu znajduje się strefa jedzenia, w której można zjeść pstrąga wędzonego tradycyjnie na drzewie bukowym lub pstrąga grillowanego z cebulą i ziołami. Oba dania kosztują 34 zł za sztukę. Pstrągi podawane są z lokalnym pieczywem. Na miejscu można skorzystać ze strefy relaksu i zobaczyć stawy hodowlane.

Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia łowisk

Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski znajduje się w sercu parku narodowego. Znaleźć ją można kilometr od parkingu pod zamkiem w Ojcowie między szlakami do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Pstrągarnia otwarta jest codziennie między 11.00 a 19.00.

Pstrąg Pustelnia w Woli Rudzkiej

Pstrąg Pustelnia mieści się w Woli Rudzkiej, niedaleko Opola Lubelskiego (województwo lubelskie) od 1985 roku. Miejsce określane jest zajazdem rybackim. W restauracji podawane są ryby tylko ze stawów prowadzonych przez właścicieli. Pstrągi i karpie dostarczane są nawet trzy razy dziennie. Ze świeżo złowionych ryb przygotowuje się przystawki, zupy, sałatki, przystawki i dania główne. Menu zmienia się sezonowo. Na miejscu można też zakupić przetwory rybne przygotowywane w restauracyjnej kuchni. Restauracja otwarta jest od poniedziałku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 22.00.

Bar Pod pstrągiem w Lublinie

Nawet na obrzeżach dużego miasta można skorzystać z oferty łowiska i baru rybnego. Prywatne łowisko Prawiedniki określane jest ośrodkiem rekreacyjno-wędkarskim i prowadzone jest od 1996 roku. Na terenie łowiska i baru Pod Pstrągiem wprowadzony jest zakaz grillowania. Każda złowiona ryba powinna być:

  • zgłoszona pracownikowi łowiska,
  • następnie jest ważona,
  • i na koniec wyceniania.

W barze można zjeść pstrągi, karpie łowione na miejscu. Za danie zapłacić można od 30 do 32 złotych. W sezonie wiosenno-letnim Bar pod pstrągiem otwarty jest codziennie od 11.00 do 21.00. Łowisko w okresie od listopada do marca czynne jest w piątki, soboty i niedziele między 11.00 aż do zmroku.

Gospodarstwo Rybackie Folwarki w Radomsku

W województwie łódzkim znajduje się gospodarstwo rybackie Folwarki. Na miejscu można zjeść rybę w smażalni, a także skorzystać z oferty łowiska. Wędkarze mogą kupić złowioną i gotową rybę. Wśród proponowanych ryb w menu znajduje się:

  • pstrąg,
  • karp,
  • i jesiotr.

Smażalnia znajduje się w centrum Radomska przy ulicy Torowej. Miejsce było wielokrotnie odznaczone nagrodą Orły Gastronomii. W tygodniu smażalnia otwarta jest między 15.00 a 22.00. A w weekendy między 11.00 a 23.00.

U Bartka w Nowym Zamku - Średzinie

W województwie dolnośląskim znajduje się lokal U Bartka. W miejscowości Nowy Zamek – Średzina niedaleko Milicza znajduje się bar wraz z łowiskiem. W urokliwym zakątku Doliny Baryczy można zjeść świeżą, smażoną rybę złowionych lokalnie. Smakosze mogą wybierać spośród:

  • karpia milickiego
  • jesiotra,
  • suma,
  • lina,
  • szczupaka,
  • i tołpygi.

Jednym z najciekawszych proponowanych dań jest sum z czosnkiem, który zajął I miejsce w konkursie Mistrz Karpia w 2014 roku. Ryby z menu dostarczane są z pobliskiego stawu oraz z gospodarstwa rybackiego Pana Jana Pasiecznego i Stawów Milickich S.A. z Doliny Baryczy. Miejsce otwarte jest przez cały rok. W poniedziałku od 13.00 do 20.00, od wtorku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 21.00. Chętni do skorzystania z oferty łowiska mogą przyjść w sezonie między sobotą a niedzielą od godziny 6.00.

Łowisko Jegiel w kierunku Białegostoku - najciekawsze łowiska w Polsce

W województwie mazowieckim w miejscowości Nowa Wieś znajduje się łowisko Jegiel. W ofercie miejsca dostępna jest restauracja ze smażalnią, wędzarnią i altaną grillową. Amatorom wędkarstwa proponuje się 4 duże stawy, które zarybione są:

  • karpiami,
  • amurami,
  • karasiami,
  • jesiotrami,
  • szczupakami,
  • sandaczami,
  • sumami
  • i okoniami.

Warto wiedzieć, że na terenie łowiska można nocować w gospodarstwie agroturystycznym. Wędkować można w godzinach 6.00-20.00. A także istnieje możliwość wędkowania nocnego lub dobowego. Bar otwarty jest codziennie w godzinach między 10.00- 19.00.

Pstrągi w restauracjach przy łowiskach dostępne są w postaci wędzonej, pieczonej lub smażonej.

Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni