W skrócie
Łowiska specjalizują się w różnego rodzaju rybach. Najczęściej są to pstrągi i karpie. Właśnie te ryby hodowane w wyjątkowych warunkach mogą być prawdziwym rarytasem. Przy okazji można potraktować je jako oryginalne miejsca turystyczne i sprawdzić, jak smakuje ryba w różnych rejonach Polski.
Pstrąg Ojcowski w Ojcowskim Parku Narodowym - najciekawsze łowiska w Polsce
Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski to rodzinna działalność mieszcząca się w województwie małopolskim założona w 2014 roku przez matkę – Magdę Węgiel i córkę – Agnieszkę Sendor. Ich misją było przywrócenie hodowli pstrąga potokowego w naturalnym środowisku. Na miejscu znajduje się strefa jedzenia, w której można zjeść pstrąga wędzonego tradycyjnie na drzewie bukowym lub pstrąga grillowanego z cebulą i ziołami. Oba dania kosztują 34 zł za sztukę. Pstrągi podawane są z lokalnym pieczywem. Na miejscu można skorzystać ze strefy relaksu i zobaczyć stawy hodowlane.
Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia łowisk
Pstrągarnia Pstrąg Ojcowski znajduje się w sercu parku narodowego. Znaleźć ją można kilometr od parkingu pod zamkiem w Ojcowie między szlakami do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Pstrągarnia otwarta jest codziennie między 11.00 a 19.00.
Pstrąg Pustelnia w Woli Rudzkiej
Pstrąg Pustelnia mieści się w Woli Rudzkiej, niedaleko Opola Lubelskiego (województwo lubelskie) od 1985 roku. Miejsce określane jest zajazdem rybackim. W restauracji podawane są ryby tylko ze stawów prowadzonych przez właścicieli. Pstrągi i karpie dostarczane są nawet trzy razy dziennie. Ze świeżo złowionych ryb przygotowuje się przystawki, zupy, sałatki, przystawki i dania główne. Menu zmienia się sezonowo. Na miejscu można też zakupić przetwory rybne przygotowywane w restauracyjnej kuchni. Restauracja otwarta jest od poniedziałku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 22.00.
Bar Pod pstrągiem w Lublinie
Nawet na obrzeżach dużego miasta można skorzystać z oferty łowiska i baru rybnego. Prywatne łowisko Prawiedniki określane jest ośrodkiem rekreacyjno-wędkarskim i prowadzone jest od 1996 roku. Na terenie łowiska i baru Pod Pstrągiem wprowadzony jest zakaz grillowania. Każda złowiona ryba powinna być:
- zgłoszona pracownikowi łowiska,
- następnie jest ważona,
- i na koniec wyceniania.
W barze można zjeść pstrągi, karpie łowione na miejscu. Za danie zapłacić można od 30 do 32 złotych. W sezonie wiosenno-letnim Bar pod pstrągiem otwarty jest codziennie od 11.00 do 21.00. Łowisko w okresie od listopada do marca czynne jest w piątki, soboty i niedziele między 11.00 aż do zmroku.
Gospodarstwo Rybackie Folwarki w Radomsku
W województwie łódzkim znajduje się gospodarstwo rybackie Folwarki. Na miejscu można zjeść rybę w smażalni, a także skorzystać z oferty łowiska. Wędkarze mogą kupić złowioną i gotową rybę. Wśród proponowanych ryb w menu znajduje się:
- pstrąg,
- karp,
- i jesiotr.
Smażalnia znajduje się w centrum Radomska przy ulicy Torowej. Miejsce było wielokrotnie odznaczone nagrodą Orły Gastronomii. W tygodniu smażalnia otwarta jest między 15.00 a 22.00. A w weekendy między 11.00 a 23.00.
U Bartka w Nowym Zamku - Średzinie
W województwie dolnośląskim znajduje się lokal U Bartka. W miejscowości Nowy Zamek – Średzina niedaleko Milicza znajduje się bar wraz z łowiskiem. W urokliwym zakątku Doliny Baryczy można zjeść świeżą, smażoną rybę złowionych lokalnie. Smakosze mogą wybierać spośród:
- karpia milickiego
- jesiotra,
- suma,
- lina,
- szczupaka,
- i tołpygi.
Jednym z najciekawszych proponowanych dań jest sum z czosnkiem, który zajął I miejsce w konkursie Mistrz Karpia w 2014 roku. Ryby z menu dostarczane są z pobliskiego stawu oraz z gospodarstwa rybackiego Pana Jana Pasiecznego i Stawów Milickich S.A. z Doliny Baryczy. Miejsce otwarte jest przez cały rok. W poniedziałku od 13.00 do 20.00, od wtorku do czwartku między 12.00 a 20.00, a od piątku do niedzieli między 12.00 a 21.00. Chętni do skorzystania z oferty łowiska mogą przyjść w sezonie między sobotą a niedzielą od godziny 6.00.
Łowisko Jegiel w kierunku Białegostoku - najciekawsze łowiska w Polsce
W województwie mazowieckim w miejscowości Nowa Wieś znajduje się łowisko Jegiel. W ofercie miejsca dostępna jest restauracja ze smażalnią, wędzarnią i altaną grillową. Amatorom wędkarstwa proponuje się 4 duże stawy, które zarybione są:
- karpiami,
- amurami,
- karasiami,
- jesiotrami,
- szczupakami,
- sandaczami,
- sumami
- i okoniami.
Warto wiedzieć, że na terenie łowiska można nocować w gospodarstwie agroturystycznym. Wędkować można w godzinach 6.00-20.00. A także istnieje możliwość wędkowania nocnego lub dobowego. Bar otwarty jest codziennie w godzinach między 10.00- 19.00.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?