Jak wykorzystać piwo w kuchni? 5 przepisów na potrawy ze złotym trunkiem. Dzień piwa 2022

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Piwo to wspaniały dodatek do potraw. Zobacz, jak możesz wykorzystać ten złoty trunek w kulinariach. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Piwo to wspaniały dodatek do potraw. Zobacz, jak możesz wykorzystać ten złoty trunek w kulinariach. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. 123rf
Według kalendarza świąt nietypowych 6 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Z tej okazji mamy dla ciebie kilka wskazówek, jak używać tego złotego trunku w kuchni. Jego smakowe walory od lat wykorzystywane są do przygotowywania smacznych dań. Piwo uatrakcyjnia ich smak i dodaje im niepowtarzalnego aromatu. Sprawdź 5 pomysłów na potrawy z piwem.

Spis treści

Piwo w kulinariach

Piwo to najstarszy trunek na świecie, cieszący się dużą popularnością. Przypisuje się mu wiele prozdrowotnych właściwości, ale również podkreśla się jego kaloryczność i zgubny skutek nadmiernego spożywania alkoholu.

Piwo pite z umiarem dodaje nam witamin z gruby B, protein, minerałów, a także jest silnym przeciwutleniaczem.

Ten złoty trunek ma również szerokie zastosowanie w kulinariach. Szefowie kuchni doceniają zalety jego niepowtarzalnego aromatu i chętnie dodają go do swoich potraw. Po obróbce cieplnej alkohol wyparuje, a danie zyska niepowtarzalny smak i aromat.

Do przygotowywania potraw najlepiej sprawdzi się:

  • piwo jasne (do potraw mięsnych, naleśników, sosów),
  • piwo ciemne (do serów, ciast, mięs),
  • piwo korzenne (do aromatyzowania ciast, a także do wigilijnego grzańca).

Mamy dla ciebie 5 pomysłów, jak wykorzystać piwo w kuchni. Są to zarówno dania wytrawne, słodkie, jak i pyszne wypieki.

Zupa piwna

Zupa piwna to danie smaczne i bardzo proste do przygotowania. Potrzebujesz:

  • 0,5 l piwa,
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka,
  • grzanki z chleba,
  • szczyptę cynamonu,
  • łyżka cukru.

Żółtka ubij ze śmietanką. Piwo zagotuj i wlej do niego jajeczną masę, cały czas mieszając. Dopraw cukrem i cynamonem. Podawaj z grzankami z chleba.

Krążki cebulowe w piwnym cieście

Smażone krążki cebulowe to pyszna przekąska. Dodatek piwa do ciasta sprawi, że będą chrupiące i aromatyczne. By je przygotować, potrzebujesz:

  • 0,5 l piwa,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu.

Do piwa wsypujemy mąkę, sól i pieprz i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je na godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w krążki, maczamy je w cieście i smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Złociste krążki należy przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ciastka piwoszki

Kruche ciasteczka piwoszki to proste do przygotowania smakołyki, które zasmakują każdemu. Składniki:

  • pół szklanki piwa,
  • kostka masła,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki cukru,
  • dżem lub marmolada do przełożenia.

Z mąki, masła, piwa i cukru należy zagnieść ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wałkujemy porcjami ciasto, wycinamy kształty i przekładamy je dżemem. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Kurczak pieczony w piwie

Kurczak pieczony w piwie zyska chrupiącą skórkę i niepowtarzalny aromat. Można także skorzystać z butelki po piwie i upiec kurczaka nadzianego na butelkę - dzięki temu apetycznie zrumieni się z każdej strony.

  • ok. 1, 5 kg kurczaka,
  • 0,5 l piwa,
  • 3 żabki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku.

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami wymieszanymi z olejem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Butelkę po piwie myjemy i odrywamy naklejki. Odlewamy pół szklanki piwa, a resztę delikatnie solimy (piwo będzie stopniowo wydobywać się podczas pieczenia). Kurczaka nadziewamy na butelkę i ustawiamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka odlanym wcześnie piwem. Pieczemy jeszcze przez godzinę.

Naleśniki z piwem

Naleśniki przygotowane na cieście z piwem są bardzo delikatne i pyszne. Dobrym pomysłem jest użycie piwa bezalkoholowego.

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml piwa,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Jajka ubijamy z cukrem i solą, Dolewamy piwo, mleko i wsypujemy mąkę, całość miksujemy na gładkie ciasto. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, z obu stron. Takie naleśniki będą pysznie smakować zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.

Piwo to wspaniały dodatek do potraw. Zobacz, jak możesz wykorzystać ten złoty trunek w kulinariach. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak wykorzystać piwo w kuchni? 5 przepisów na potrawy ze zło...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie