Spis treści
Piwo w kulinariach
Piwo to najstarszy trunek na świecie, cieszący się dużą popularnością. Przypisuje się mu wiele prozdrowotnych właściwości, ale również podkreśla się jego kaloryczność i zgubny skutek nadmiernego spożywania alkoholu.
Piwo pite z umiarem dodaje nam witamin z gruby B, protein, minerałów, a także jest silnym przeciwutleniaczem.
Ten złoty trunek ma również szerokie zastosowanie w kulinariach. Szefowie kuchni doceniają zalety jego niepowtarzalnego aromatu i chętnie dodają go do swoich potraw. Po obróbce cieplnej alkohol wyparuje, a danie zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Do przygotowywania potraw najlepiej sprawdzi się:
- piwo jasne (do potraw mięsnych, naleśników, sosów),
- piwo ciemne (do serów, ciast, mięs),
- piwo korzenne (do aromatyzowania ciast, a także do wigilijnego grzańca).
Mamy dla ciebie 5 pomysłów, jak wykorzystać piwo w kuchni. Są to zarówno dania wytrawne, słodkie, jak i pyszne wypieki.
Zupa piwna
Zupa piwna to danie smaczne i bardzo proste do przygotowania. Potrzebujesz:
- 0,5 l piwa,
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 żółtka,
- grzanki z chleba,
- szczyptę cynamonu,
- łyżka cukru.
Żółtka ubij ze śmietanką. Piwo zagotuj i wlej do niego jajeczną masę, cały czas mieszając. Dopraw cukrem i cynamonem. Podawaj z grzankami z chleba.
Krążki cebulowe w piwnym cieście
Smażone krążki cebulowe to pyszna przekąska. Dodatek piwa do ciasta sprawi, że będą chrupiące i aromatyczne. By je przygotować, potrzebujesz:
- 0,5 l piwa,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 cebule,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu.
Do piwa wsypujemy mąkę, sól i pieprz i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je na godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w krążki, maczamy je w cieście i smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Złociste krążki należy przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ciastka piwoszki
Kruche ciasteczka piwoszki to proste do przygotowania smakołyki, które zasmakują każdemu. Składniki:
- pół szklanki piwa,
- kostka masła,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- dwie łyżki cukru,
- dżem lub marmolada do przełożenia.
Z mąki, masła, piwa i cukru należy zagnieść ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wałkujemy porcjami ciasto, wycinamy kształty i przekładamy je dżemem. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Kurczak pieczony w piwie
Kurczak pieczony w piwie zyska chrupiącą skórkę i niepowtarzalny aromat. Można także skorzystać z butelki po piwie i upiec kurczaka nadzianego na butelkę - dzięki temu apetycznie zrumieni się z każdej strony.
- ok. 1, 5 kg kurczaka,
- 0,5 l piwa,
- 3 żabki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki tymianku,
- 1,5 łyżki soli,
- 2 łyżki majeranku,
- 5 ząbków czosnku.
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami wymieszanymi z olejem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Butelkę po piwie myjemy i odrywamy naklejki. Odlewamy pół szklanki piwa, a resztę delikatnie solimy (piwo będzie stopniowo wydobywać się podczas pieczenia). Kurczaka nadziewamy na butelkę i ustawiamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka odlanym wcześnie piwem. Pieczemy jeszcze przez godzinę.
Naleśniki z piwem
Naleśniki przygotowane na cieście z piwem są bardzo delikatne i pyszne. Dobrym pomysłem jest użycie piwa bezalkoholowego.
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250 ml piwa,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, Dolewamy piwo, mleko i wsypujemy mąkę, całość miksujemy na gładkie ciasto. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, z obu stron. Takie naleśniki będą pysznie smakować zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz przepis z młodej kapusty
- Jak zamarynować karkówkę na grilla? Wypróbuj najlepszy przepis
- Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób niesamowity sernik oreo bez pieczenia
- Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Zrobisz ją w kilkanaście minut
- Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
- Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
Miej zawsze przy sobie butelkę wody
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?