Nie tylko bratwurst. Poznaj kuchnię niemiecką według Taste Atlas. Wybieraj spośród 7 przysmaków

Anna Daniluk
Jednym z najsłynniejszych dań kuchni niemieckiej są różnego rodzaju kiełbasy, czyli wursty. Kliknij obrazek, aby zobaczyć jedzenie z rankingu Taste Atlas.
Jednym z najsłynniejszych dań kuchni niemieckiej są różnego rodzaju kiełbasy, czyli wursty. Kliknij obrazek, aby zobaczyć jedzenie z rankingu Taste Atlas. 123rf.com/lyulka12/zdjęcie ilustracyjne
Kuchnia niemiecka najczęściej kojarzy się z piwem, duszonym mięsem i kiszoną kapustą. Na ogół postrzegana jest jako ciężka, sycąca i tłusta. Jedzenie miało dostarczyć kalorii, a konkretny sposób przyrządzenia często miał ułatwić przechowywanie w trakcie zimy. Oto najpopularniejsze dania kuchni niemieckiej wybrane przez czytelników serwisu Taste Atlas. Można ich spróbować podczas oglądania EURO 2024 odbywających się w Niemczech.

W skrócie

Taste Atlas to serwis poświęcony międzynarodowemu jedzeniu. Stronę stworzył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2018 roku. Autor wraz z czytelnikami tworzy zestawienia porządkujące w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Między innymi pochylono się nad najpopularniejszymi potrawami kuchni niemieckiej. Mając taką listę podpowiedzi oglądanie kolejnego meczu polskiej reprezentacji w piłce nożnej możesz urozmaicić niemieckimi przysmakami.

TOP 7 najpopularniejszych niemieckich dań

  • Rinderbrust – wolno gotowany mostek wołowy, który wprost rozpływa się w ustach. Najczęściej mięso doprawiane jest mielonym czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką i pieprzem. W trakcie gotowania mięso można podlewać sokiem jabłkowym lub piwem. Czytelnicy Taste Atlas przyznali mu 4.6 punkty na 5 możliwych.
Widok z góry na mostek wołowy
Pyszny mostek wołowy to nr 1 w rankingu najlepszych dań kuchni niemieckiej. 123rf.com/gkrphoto/zdjęcie ilustracyjne
  • Franzbrötchen – niemieckie ciasto pochodzące z Hamburga wypiekane z ciasta drożdżowego nadziewane cynamonem i cukrem. Przysmak urozmaica się też czekoladą, pestkami dyni lub rodzynkami. Świetnie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Pochodzenie nazwy upatrywane jest w zajęciu Hamburgu przez Francuzów w czasach Napoleona. Użytkownicy Taste Atlas przyznali mu 4,5 punktów.
Widok z góry na niemieckie cynamonki Franzbrötchen
Franzbrötchen to niemieckie cynamonki o charakterystycznym kształcie. commons.wikimedia.org/Wmeinhart/Creative Commons 3.0
  • Weihnachtsgans – pieczona gęś z cebulą, suszonymi wiśniami, śliwkami, kasztanami, jabłkami lub daktylami. Mięso hojnie doprawiane jest majerankiem i tymiankiem. Danie podawane jest z sosem pieczeniowym, kluskami i czerwoną kapustą na 11 listopada i zajadane aż do Bożego Narodzenia. Czytelnicy serwisu przyznali mu 4,5 punkty.
Widok z góry na pieczoną gęś
Pieczona gęś podawana jest w Niemczech od 11 listopada, aż do Bożego Narodzenia. 123rf.com/ dar1930/zdjęcie ilustracyjne
  • Filet – długo gotowana polędwica wołowa. Czytelnicy Taste Atlas przyznali mu 4,5 punktów.
  • Zwiebelrostbraten – tradycyjne danie popularne w Bawarii. Stek z polędwicy wołowej podawany z podsmażoną cebulą, duszony w bulionie wołowym i zaprawiany musztardą Dijon i śmietaną. Obserwatorzy serwisu Taste Atlas ocenili danie w rankingu na 4,5 punktów.

  • Bergische Waffles – tradycyjne gofry z regionu Bergisches Land. Przyrządzane z ciasta na bazie mąki, cukru, masła, ekstraktu z wanilii, jajek, proszku do pieczenia i mleka. Zawsze mają wyjątkowy kształt serca i podawane są z bitą śmietaną i wiśniami. Smakosze i użytkownicy Taste Atlas przyznali mu 4,4 punkty.

Niemieckie gofry w kształcie serca Bergische Waffles
Niemieckie gofry smażone w kształcie serca. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
  • Bratwurst – niemiecka kiełbasa pochodząca z Norymbergii często podawana na śniadanie. Czytelnicy ocenili danie na 4.4 punktów, przyznając mu 7 miejsce.

Pączki po niemiecku

W pierwszej dziesiątce rankingu pojawiły się też berlińskie pączki (Berliner Pfannkuchen). Nadziewa się je dżemem, kremem czekoladowym, waniliowym lub polewa roztopioną czekoladą. W cukierniach można też kupić posypane cukrem pudrem. Taste Atlas przyznał im 4.3 punktu. Na 9. miejscu pojawiły się pączki twarogowe obsypane cukrem lub mieszanką cukru i cynamonu. Najlepsze dania kuchni niemieckiej zamyka eierkuchen, czyli niemieckie naleśniki z dodatkiem proszku do pieczenia.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania obiadu w stylu kuchni niemieckiej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni