W skrócie
Musztarda produkowana jest z gorczycy, a właściwie z ziaren jednorocznej rośliny. Znaną przyprawę produkuje się z trzech rodzajów gorczycy czarnej, jasnej, sarepskiej (nazwa pochodzi od regionu Sarepta w Rosji). Każdy gatunek gorczycy wpływa na kolor musztardy i na jej smak. Ogólnie gorczyca ma małe wymagania glebowe, jednak potrzebuje regularnego nawodnienia.
Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się więcej o musztardzie
Musztarda – przepis na domowy sos
Składniki:
- 200 g gorczycy jasnej, czarnej lub sarepskiej,
- 200 ml białego wina lub octu winnego zmieszanego z wodą 1:1,
- 5 g soli,
- 10 g miodu,
- 120 ml wody.
Jak zrobić musztardę w domu?
Przygotowanie:
- Nasiona gorczycy należy zalać białym winem lub rozcieńczonym octem winnym. Należy je przykryć folią spożywczą i odstawić do zmacerowania na 1-2 dni. Gdy gorczyca wchłonie cały płyn, to można ją miksować.
- Nasączone nasiona gorczycy trzeba umieścić w blenderze kielichowym wraz z solą i miodem. Całość należy powoli mieszać, wlewając cienką strużką wodę.
- Należy miksować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Im dłużej gorczyca będzie miksowana, tym musztarda będzie gładsza.
- Musztardę należy przełożyć do słoika i odstawić na około 2 tygodnie. Przez ten czas zmniejszy się ostrość sosu i przegryzą się pozostałe składniki.
- Gotowa musztarda może być długo przechowywana w lodówce.
Rodzaje musztardy
W sklepach spożywczych można spotkać różne wersje sosu z gorczycy. Musztarda jest sosem przygotowywanym najczęściej na bazie octu.
- Musztarda rosyjska przygotowywana jest na bazie gorczycy sarepskiej i czarnej. Wyróżnia się ostrym smakiem. W strukturze widoczne są ziarna gorczycy.
- Musztarda Dijon produkowana jest z niedojrzałego moszczu winnego i gorczycy czarnej. Wyróżnia się delikatnie ostrym smakiem z owocowym posmakiem. Produkowana we Francji od XIV wieku w miejscowości Dijon.
- Musztarda sarepska przygotowywana jest z gorczycy sarepskiej i octu. Świetnie smakuje podawana z kiełbasą z ogniska lub z mięsem z grilla.
W Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych Ameryki popularne są mielone i suszone ziarna gorczycy. Od czasu do czasu mieszane z pieprzem cayenne. Tak przygotowana gorczyca zwana proszkiem musztardowym stosowana jest do aromatyzowania mięsa i piklowanych warzyw.
Zastosowanie musztardy w kuchni
Różne rodzaje musztardy można stosować w podobny sposób. Należy dostosować rodzaj do własnych preferencji smakowych. Najczęściej musztarda stosowana jest do marynowania mięsa, do doprawiania potraw z grilla, sosów sałatkowych, a także jako dodatek do kanapek.
Musztarda znika z półek we Francji
W połowie lipca 2022 roku na półkach sklepów spożywczych we Francji, zaczęło brakować musztardy. Dla Francuzów to prawdziwa kulinarna katastrofa. Sos przygotowywany z ziaren gorczycy jest podstawowym składnikiem kuchni francuskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niej:
- sos winegret,
- francuskiego majonezu,
- lub po prostu doprawienia mięsa z grilla.
Ziarna gorczycy wykorzystywane do produkcji musztardy Dijon sprowadzane są w większości z Kanady. Zbiór plonu musztardy spadł w 2021 roku o 50% w odniesieniu do roku poprzedniego. Głównymi przyczynami jest susza i upały przechodzące nad Kanadą.
„Głównym problemem są zmiany klimatyczne, a rezultatem jest ten niedobór. Nie możemy reagować na zamówienia, które otrzymujemy, a ceny detaliczne wzrosły aż o 25 procent, odzwierciedlając gwałtownie rosnące koszty nasion” — powiedział Luca Vandermaesena, dyrektora dużego producenta musztardy Reine de Dijon i prezesa Burgundzkiego Stowarzyszenia Musztardy w wywiadzie dla „The New York Times”.
Konsumenci są tak spragnieni musztardy, że przychodzą osobiście do siedziby producenta, prosząc o sprzedaż zalegających zapasów. Powodem tego zachowania jest szerząca się plotka, jakoby musztarda była przetrzymywana w magazynach, aby potem sprzedawać ją po wyższych cenach.
W niektórych sieciach sklepów wprowadzono reglamentację produktów. Wielu Francuzów wyraża też oburzenie, że francuska musztarda nie jest w pełni francuska i trzeba czekać na importowane ziarna gorczycy.
Jak zrobić musztardę w domu? Poznaj przepis na domowy sos do...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Źródło:
- France Faces a Shortage of Mustard, Its Uniquely Beloved Condiment – The New York Times,
- Rośliny przyprawowe, B. Hlava, D. Lanska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Mocno orzechowe brownie. Przepis na czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach
- Anna Bardowska z „Rolnik szuka żony” pokazuje ciasto drożdżowe z owocami. Oto przepis
- Czego nie robić w restauracjach na wakacjach? Zasady savoire-vivre’u nad morzem
- Dzień Arbuza 2022. Przepis na arbuza z grilla. Daj się zaskoczyć!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?