W skrócie
Przepis na placek z dyni pochodzi z książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”. Publikujemy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann. Premiera książki planowana jest na 12 października 2022 roku.
Placek z dynią – przepis na słodką przekąskę
Liczba porcji: 10-16
Czas przygotowania: 60-70 minut, w tym 45 minut pieczenia.
Klasyczne ciasto dyniowe
Składniki:
- 250 purée z dyni,
- 200 g masła,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 4 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta przyprawy do piernika,
- skórka otarta z 1 pomarańczy.
Jak zrobić placek z dyni?
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 185°C.
- W misce utrzyj ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po jednym jajku.
- Do mikstury dorzuć purée z dyni i wszystkie przyprawy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Wsyp mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
- Posyp pestkami i piecz przez około 45 minut.