W skrócie
W czasach, gdy w Polsce był popularny couchsurfing, przez tydzień gościłam u siebie znajomego z Texasu. W zamian za darmowy nocleg odwdzięczał mi się wspaniałymi potrawami. A ponieważ jego wizyta przypadła na amerykańskie Święto Dziękczynienia, trochę z sentymentu i tęsknoty za rodziną upiekł genialne ciasto pekanowe, które jadło się w jego domu właśnie tego dnia. Podstawą ciasta jest słodkie nadzienie z popularnych w USA orzechów pekan, które bez problemu można kupić również w Polsce. Łączy się je z masłem i słodkim syropem, np. melasą, ale pasuje tu także syrop klonowy czy trzcinowy. Oczywiście istnieje mnóstwo wariacji na temat pecan pie i każda szanująca się, amerykańska gospodyni, dodaje jakiś sekretny składnik do nadzienia. To może być np. masło orzechowe albo likier irish cream. Mama mojego gościa zawsze dodawała ziarno kardamonu i właśnie taką tartę zwykle przygotowuję.
Pecan pie - amerykańskie ciasto na Święto Dziękczynienia
Czas przygotowania: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 200 g orzechów pekan,
- 150 ml syropu klonowego lub melasy,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 100 g brązowego cukru,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli.
Zobacz także: amerykański apple pie - oryginalny przepis
Jak zrobić prostą tartę z orzechami pekan?
- Najpierw zrobiłam kruche ciasto na spód tarty: połączyłam mąkę z masłem, żółtkiem i cukrem pudrem. Zagniotłam wszystkie składniki w kulę, owinęłam ją w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki.
- Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i natłuściłam masłem formę do tarty.
- Na suchej patelni uprażyłam orzechy pekan i odstawiłam do przestygnięcia.
- W rondelku rozgrzałam resztę masła, a gdy się zarumieniło, odstawiłam do wystudzenia.
- Rozwałkowałam ciasto i umieściłam je w formie. Ważne, aby krawędź ciasta miała co najmniej 3 cm wysokości.
- Ponakłuwałam spód ciasta widelcem i podpiekłam go w piekarniku przez 10 minut.
- W misce zmiksowałam 4 żółtka, syrop klonowy, śmietankę, kardamon, brązowy cukier, sól, stopniowo dolewając do masy masło.
- Wyjęłam podpieczone ciasto z piekarnika, ułożyłam na nim orzechy i zalałam masą z syropu klonowego.
- Piekłam ciasto pekanowe przez pół godziny, sprawdzając, czy nie jest za bardzo przyrumienione.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?