Genialne w swojej prostocie. Rumiane ciasto pekanowe jest tak pyszne, że zechcesz je robić co tydzień

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto pekanowe
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto pekanowe Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Pecan pie lub inaczej ciasto pekanowe to pyszna tarta, której podstawę stanowią prażone orzechy pekan. Łączy się je ze słodkim syropem i brązowym cukrem. Jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a efekt jest zachwycający.

W skrócie

W czasach, gdy w Polsce był popularny couchsurfing, przez tydzień gościłam u siebie znajomego z Texasu. W zamian za darmowy nocleg odwdzięczał mi się wspaniałymi potrawami. A ponieważ jego wizyta przypadła na amerykańskie Święto Dziękczynienia, trochę z sentymentu i tęsknoty za rodziną upiekł genialne ciasto pekanowe, które jadło się w jego domu właśnie tego dnia. Podstawą ciasta jest słodkie nadzienie z popularnych w USA orzechów pekan, które bez problemu można kupić również w Polsce. Łączy się je z masłem i słodkim syropem, np. melasą, ale pasuje tu także syrop klonowy czy trzcinowy. Oczywiście istnieje mnóstwo wariacji na temat pecan pie i każda szanująca się, amerykańska gospodyni, dodaje jakiś sekretny składnik do nadzienia. To może być np. masło orzechowe albo likier irish cream. Mama mojego gościa zawsze dodawała ziarno kardamonu i właśnie taką tartę zwykle przygotowuję.

Pecan pie - amerykańskie ciasto na Święto Dziękczynienia

Czas przygotowania: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 g orzechów pekan,
  • 150 ml syropu klonowego lub melasy,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli.

Jak zrobić prostą tartę z orzechami pekan?

  1. Najpierw zrobiłam kruche ciasto na spód tarty: połączyłam mąkę z masłem, żółtkiem i cukrem pudrem. Zagniotłam wszystkie składniki w kulę, owinęłam ją w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki.
  2. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i natłuściłam masłem formę do tarty.
  3. Na suchej patelni uprażyłam orzechy pekan i odstawiłam do przestygnięcia.
  4. W rondelku rozgrzałam resztę masła, a gdy się zarumieniło, odstawiłam do wystudzenia.
  5. Rozwałkowałam ciasto i umieściłam je w formie. Ważne, aby krawędź ciasta miała co najmniej 3 cm wysokości.
  6. Ponakłuwałam spód ciasta widelcem i podpiekłam go w piekarniku przez 10 minut.
  7. W misce zmiksowałam 4 żółtka, syrop klonowy, śmietankę, kardamon, brązowy cukier, sól, stopniowo dolewając do masy masło.
  8. Wyjęłam podpieczone ciasto z piekarnika, ułożyłam na nim orzechy i zalałam masą z syropu klonowego.
  9. Piekłam ciasto pekanowe przez pół godziny, sprawdzając, czy nie jest za bardzo przyrumienione.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera