Jak ugotować bób? Przetestuj sprawdzoną metodę na krzepkie warzywo. Oto zdrowa przekąska na lato

Anna Daniluk
Gotowanie świeżego bobu zajmuje jedynie kwadrans.
Gotowanie świeżego bobu zajmuje jedynie kwadrans. 123rf.com/al1962
Gotowanie bobu to pozornie prosta czynność. Wystarczy mieć niełuskany bób, wodę i szczyptę soli. Jednak nie zawsze wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowaliśmy i możemy być rozczarowani jego smakiem. Podpowiadamy, jak długo gotować bób i czy wrzucać go do wrzątku, a może stopniowo zagotowywać w zimnej wodzie. Zobaczcie, jak ugotować bób oraz co zrobić, aby był lekkostrawny.

W skrócie

Bób należy do warzyw strączkowych, takich jak groch i fasolka szparagowa. Jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Bób znany był już w kuchni starożytnej Grecji i Rzymu. W tamtych czasach podawano go skropiony oliwą.

Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się więcej o gotowaniu bobu

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu to zadanie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

  1. Wystarczy zagotować 2 litry wody w garnku, dodać łyżeczkę soli i wrzucić do wody 500 g bobu.
  2. Warzywo należy gotować przez około 15 minut, aby było al dente.
  3. Smakosze lubiący bardziej kremową konsystencję powinni gotować bób przez kolejne 5 minut.
  4. Starszy bób można gotować kolejne 5 minut.
  5. Ważne, aby wrzucać bób do wrzącej wody.

W naszej galerii można poznać sposoby na ugotowanie pysznego bobu

Właściwości odżywcze bobu

Bób często pojawia się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Głównie dlatego, że jest znakomitym źródłem białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 0,5 grama). W 100 gramach bób ma około 110 kalorii i prawie 8 g białka. Osoby dbające o linię cenią bób za wysoką zawartość błonnika. Ponadto bób to skarbnica witamin takich jak:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • witaminę A,
  • kwas foliowy.

Po bób powinny też sięgać osoby na niedobory potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Regularne jedzenie bobu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A także usprawnia myślenie.

Zastosowanie bobu w kuchni

Miłośnicy bobu mogą być zaskoczeni, że ten może być jedzony na surowo. Jeśli mimo to obawiacie się jeść go w tej formie, to polecamy ugotować bób w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Na początku sezonu bób najlepiej smakuje podawany z masłem i szczyptą soli. Potem zaczynają się kulinarne eksperymenty związane z przygotowaniem bobu. Wtedy w kuchni królują sałatki z bobem, zupy z bobem, pasta z bobu i kotlety z bobu.

Zioła do gotowania bobu

Do gotowania bobu warto dorzucać zioła i przyprawy nadające smak i osłabiające fermentację warzywa w żołądku. Wśród nich znaleźć można:

  • kmin rzymski,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek.

Bób gotowany można zmiksować na hummus. To także ułatwi trawienie bobu.

Gotowanie świeżego bobu zajmuje jedynie kwadrans.

Jak ugotować bób? Przetestuj sprawdzoną metodę na krzepkie w...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni