W skrócie
Bób należy do warzyw strączkowych, takich jak groch i fasolka szparagowa. Jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Bób znany był już w kuchni starożytnej Grecji i Rzymu. W tamtych czasach podawano go skropiony oliwą.
Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się więcej o gotowaniu bobu
Jak ugotować bób?
Gotowanie bobu to zadanie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
- Wystarczy zagotować 2 litry wody w garnku, dodać łyżeczkę soli i wrzucić do wody 500 g bobu.
- Warzywo należy gotować przez około 15 minut, aby było al dente.
- Smakosze lubiący bardziej kremową konsystencję powinni gotować bób przez kolejne 5 minut.
- Starszy bób można gotować kolejne 5 minut.
- Ważne, aby wrzucać bób do wrzącej wody.
W naszej galerii można poznać sposoby na ugotowanie pysznego bobu
Właściwości odżywcze bobu
Bób często pojawia się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Głównie dlatego, że jest znakomitym źródłem białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 0,5 grama). W 100 gramach bób ma około 110 kalorii i prawie 8 g białka. Osoby dbające o linię cenią bób za wysoką zawartość błonnika. Ponadto bób to skarbnica witamin takich jak:
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- witaminę A,
- kwas foliowy.
Po bób powinny też sięgać osoby na niedobory potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Regularne jedzenie bobu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A także usprawnia myślenie.
Zastosowanie bobu w kuchni
Miłośnicy bobu mogą być zaskoczeni, że ten może być jedzony na surowo. Jeśli mimo to obawiacie się jeść go w tej formie, to polecamy ugotować bób w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Na początku sezonu bób najlepiej smakuje podawany z masłem i szczyptą soli. Potem zaczynają się kulinarne eksperymenty związane z przygotowaniem bobu. Wtedy w kuchni królują sałatki z bobem, zupy z bobem, pasta z bobu i kotlety z bobu.
Zioła do gotowania bobu
Do gotowania bobu warto dorzucać zioła i przyprawy nadające smak i osłabiające fermentację warzywa w żołądku. Wśród nich znaleźć można:
- kmin rzymski,
- kminek,
- liść laurowy,
- majeranek.
Bób gotowany można zmiksować na hummus. To także ułatwi trawienie bobu.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?