Zupa z bobem na sezonowy obiad. Sprawdź przepis na sycące danie na lato. Pyszny sposób na przemycenie warzyw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa z bobem z ziemniakami to sposób na treściwe danie obiadowe na lato.
Domowa zupa z bobem z ziemniakami to sposób na treściwe danie obiadowe na lato. Anna Daniluk
Zupa z bobem to zdrowe danie, które można szybko ugotować na obiad. Wcześniej przygotowane warzywa przyspieszą przygotowanie posiłku. Zupa krem to także metoda na przemycenie warzyw nawet niejadkom. Podpowiadamy sposób na domową zupę z wykorzystaniem łuskanego bobu.

W skrócie

Przedstawiamy podstawowy przepis na zupę z bobem. Można wzbogacić jej smak podsmażonym boczkiem, rozdrobnionym kurczakiem z rosołu lub podsmażonym filetem z indyka. Smaku może dodać także przecier z pomidorów, passata lub podsmażone świeże pomidory. Ponadto tradycyjna zupa jarzynowa może być także urozmaicona dodatkiem bobu.

Zupa z bobem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu,
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego.

Jak zrobić zupę krem z bobu?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane wcześniej młode ziemniaki trzeba pokroić w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki.
  3. Następnie należy dorzucić wyłuskany i ugotowany wcześniej bób.
  4. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. A czosnek w plasterki.
  5. Warzywa należy dodać do ziemniaków z bobem, doprawić i zalać bulionem warzywnym.
  6. Zupę z bobem należy gotować około 15 minut.
  7. Następnie należy ją zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego.
  8. Gotowa zupa krem może być podawana z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Mrożony bób do zupy

Poza sezonem na bób można korzystać z mrożonek. Warto wiedzieć, że zupa z bobu mrożonego będzie gotować się nieznacznie dłużej niż ze świeżych warzyw. Taką zupę można doprawić intensywnymi przyprawami np.: szczyptą mielonego curry. Zachęcamy także do wypróbowania przepisu na pożywny hummus z bobu na śniadanie.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania pożywnej zupy z dodatkiem świeżego bobu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni