W skrócie
Sezon na grilla
Sezon na grilla w pełni. Rozpoczęły się wakacje i Polacy coraz chętniej spotykają się przy ruszcie w plenerze albo przygotowują grillowane dania w domu. Wśród potraw królują przede wszystkim tradycyjne kiełbaski, ale również:
Gotuj smacznie i zdrowo!
"Facet i Kuchnia" poleca lekkie potrawy na grilla
Szymon Kubicki, pasjonat kulinariów, który razem z żoną prowadzi blog kulinarny "Facet i kuchnia", poleca spędzenie czasu na świeżym powietrzu przy pysznych potrawach z grilla. Są to głównie dania lekkie, pełne świeżych warzyw i ziół.
Sprawdź w galerii przepisy na zdrowe i lekkie potrawy na grilla polecane przez Szymona Kubickiego. Kliknij w przycisk:
- Podstawowa reguła jest prosta: przygotowuję raczej niewielkie porcje warzyw, ale za to w sporym wyborze. Sięgam zarówno po korzeniowe, jak i znacznie delikatniejsze, typu cukinia czy szparagi. Warzywa grilluję często zapakowane w „koperty” z podwójnej warstwy folii, do których trafia także płyn - wino, sok z cytrusów, jakiś fajny ocet. Grillowa „marynata” nadaje zieleninie niesamowity aromat i wyjątkowy smak. Poza tym, w ten sposób zawartość pakunków piecze się i dusi jednocześnie. W przypadku bardzo soczystych warzyw, takich jak choćby cukinia, nie jest to niezbędne; w przypadku innych – więcej niż wskazane - podkreśla Szymon Kubicki w swoim poście na blogu "Facet i Kuchnia".
Zdrowe i lekkie przepisy na grilla wg Szymona Kubickiego
Karkówka na grilla zawsze się sprawdzi. Ale warto czasem wprowadzić nieco urozmaicenia i zrobić nieco lżejsze potrawy. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie na grillu dania z ryby.
- Dorada świetnie nadaje się do grillowania. Jest pyszna, a dodatkowo zachowuje zwartą formę i zawsze ładnie wygląda. Układam ją na warstwie z plasterków cytryny. Cytryna uwalnia aromat, którym nasiąka mięso ryby, a także stanowi doskonałą warstwę ochronną przed nadmiernym grillowym żarem. Dzięki temu, nawet jeśli położysz doradę na zbyt mocno rozgrzanym grillu i nieco ją przeciągniesz, plasterki cytryny uchronią rybę przed przypieczeniem. Wino i cytryna sprawiają, że gotowa dorada jest soczysta, niezwykle aromatyczna, pełna smaku i po prostu wspaniała. Nie warto przesadzać z przyprawami – w tym przypadku sól i pieprz w zupełności wystarczą. Zamiast lub obok proponowanych przeze mnie ziół możesz użyć innych, choćby bazylii lub mięty - zachęca Szymon Kubicki.
Zobacz 10 potraw na grilla z przepisów Szymona Kubickiego:
- Cukinie na grillu
- Buraki w occie cydrowym
- Cytrynowe ziemniaki
- Cytrynowa dorada w białym winie i ziołach
- Zielone szparagi w białym winie
- Grillowany halloumi
- Cytrynowy bób z miętą
- Prosta sałatka z rukoli, rzodkiewek i pomidorów malinowych
- Farinata z rozmarynem
- Owoce w białym winie
Wszystkie przepisy znajdziesz w naszej galerii.
Grill w wersji lekkiej i zdrowej? 10 najlepszych przepisów n...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Sernik bez sera. To ciasto Cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Ciasto leśny mech to hit. Zobacz najlepszy przepis
- To ciasto migdałowe smakuje wyśmienicie. Idealny przepis na święta
- Surówka z ogórków do obiadu. Przepis na dodatek lepszy niż mizeria
- Najsmaczniejszy sernik bez spodu. Zobacz przepis na puszyste ciasto bez zakalca
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?