W skrócie
Sezon na grilla
Sezon na grilla w pełni. Rozpoczęły się wakacje i Polacy coraz chętniej spotykają się przy ruszcie w plenerze albo przygotowują grillowane dania w domu. Wśród potraw królują przede wszystkim tradycyjne kiełbaski, ale również:
Gotuj smacznie i zdrowo!
"Facet i Kuchnia" poleca lekkie potrawy na grilla
Szymon Kubicki, pasjonat kulinariów, który razem z żoną prowadzi blog kulinarny "Facet i kuchnia", poleca spędzenie czasu na świeżym powietrzu przy pysznych potrawach z grilla. Są to głównie dania lekkie, pełne świeżych warzyw i ziół.
Sprawdź w galerii przepisy na zdrowe i lekkie potrawy na grilla polecane przez Szymona Kubickiego. Kliknij w przycisk:
- Podstawowa reguła jest prosta: przygotowuję raczej niewielkie porcje warzyw, ale za to w sporym wyborze. Sięgam zarówno po korzeniowe, jak i znacznie delikatniejsze, typu cukinia czy szparagi. Warzywa grilluję często zapakowane w „koperty” z podwójnej warstwy folii, do których trafia także płyn - wino, sok z cytrusów, jakiś fajny ocet. Grillowa „marynata” nadaje zieleninie niesamowity aromat i wyjątkowy smak. Poza tym, w ten sposób zawartość pakunków piecze się i dusi jednocześnie. W przypadku bardzo soczystych warzyw, takich jak choćby cukinia, nie jest to niezbędne; w przypadku innych – więcej niż wskazane - podkreśla Szymon Kubicki w swoim poście na blogu "Facet i Kuchnia".
Zdrowe i lekkie przepisy na grilla wg Szymona Kubickiego
Karkówka na grilla zawsze się sprawdzi. Ale warto czasem wprowadzić nieco urozmaicenia i zrobić nieco lżejsze potrawy. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie na grillu dania z ryby.