Obłędne szaszłyki na grilla z kurczaka. Kluczem jest marynata. Przepis na szybkie szaszłyki z grilla. Zrobisz w 20 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Podawaj z sosem czosnkowym: wymieszaj ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego ze szczyptą soli, posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką czosnku niedźwiedziego.
Podawaj z sosem czosnkowym: wymieszaj ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego ze szczyptą soli, posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką czosnku niedźwiedziego. Katarzyna Puczyńska
Planujesz grilla? Przygotuj pyszne, aromatyczne i soczyste szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie. To szybkie i proste do przygotowania danie, które z pewnością zachwyci gości. Szaszłyki będą świetnie smakować z sosem czosnkowym, grzankami lub bagietką i porcją surówki. Wypróbuj nasz przepis na szaszłyki z grilla i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Spis treści

Potrawy na grilla, czyli nie tylko szaszłyki i karkówka

Coraz bardziej słoneczne dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu np. na grillu ze znajomymi. Zastanawiasz się, jakie dania przygotować? Zebraliśmy kilka podpowiedzi i przepisów na sprawdzone potrawy.

Przepisy na dania na grilla:

Mamy dla ciebie przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. To pyszne kąski mięsa w jogurtowej marynacie doprawionej przyprawą curry. Są one bardzo proste do przygotowania.

Możesz podać je same lub z sosem czosnkowym i porcją surówki, przygotowanej z polecanych przez nas przepisów:

Przepis na szaszłyki na grilla z kurczaka, w marynacie

(ok. 5 szaszłyków, czas przygotowania: 20 minut + marynowanie mięsa: minimum 4 godziny, najlepiej całą noc)

Smaż szaszłyki na grillu lub patelni grillowej, z obu stron na złoty kolor.
Smaż szaszłyki na grillu lub patelni grillowej, z obu stron na złoty kolor.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie: sos czosnkowy z 4 łyżek jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i łyżeczką czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić grillowane szaszłyki z kurczaka?

  1. Zacznij od pokrojenia kurczaka w kostkę. Kawałki mięsa powinny być podobnej wielkości.
  2. Przełóż kurczaka do miseczki, dodaj jogurt, curry, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Mięso powinno poleżeć w marynacie minimum 4 godziny. Jeśli masz taką możliwość, to zrób je dzień wcześniej i zostaw w lodówce na całą noc.
  4. Wyjmij mięso z lodówki na ok. 30 minut przed grillowaniem.
  5. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz przez chwilę w wodzie, by się nie przypalały.
  6. Na każdy patyczek nadziej po kilka kawałków mięsa.
  7. Smaż na grillu lub patelni grillowej, z obu stron na złoty kolor.
  8. Podawaj z sosem czosnkowym i porcją warzyw.

Szaszłyki gotowe. Życzymy smacznego!

Podawaj z sosem czosnkowym: wymieszaj ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego ze szczyptą soli, posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką czosnku niedźwiedziego.

Obłędne szaszłyki na grilla z kurczaka. Kluczem jest marynat...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie