Soczyste mięso z grilla. Najlepszy przepis na grillowany filet z indyka. Kluczem do sukcesu jest marynata

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mięso z grilla gotowe. Życzymy smacznego!
Mięso z grilla gotowe. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Sezon grillowy w pełni. Mamy dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na grillowany filet z indyka w marynacie z czosnku i chili. To pyszne danie z grilla, które z pewnością zasmakuje każdemu. Dzięki marynacie mięso jest soczyste, delikatne i aromatyczne. Wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Dania z grilla

Wiosna w pełni. Coraz częściej mamy okazję do spędzenia czasu na świeżym powietrzu i przygotowania pysznych dań.
Nie muszą to być skomplikowane potrawy. Pyszne mięso, np. karkówkę lub indyka, doprawisz samodzielnie w kilka minut.

Na grilla idealnie sprawdzi się:

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na grillowany filet z indyka w marynacie z czosnku, chili i miodu. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie i tymianek. Mięso przygotujesz w kilka minut. Później wystarczy dać mu odpocząć w marynacie i następnie usmażyć na grillu na złoty kolor.

Filety z indyka będą pysznie smakować z dodatkiem np. sosu curry:

  • 200 g jogurtu naturalnego przełóż do miseczki
  • dodaj łyżkę majonezu
  • dopraw całość łyżeczką przyprawy curry i szczyptą soli
  • wymieszaj sos

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować grillowany filet z indyka:

Mięso z grilla. Przepis na grillowany filet z indyka

(czas przygotowania: ok. 10 min + marynowanie ok. 1,5 godziny+ smażeni na grillu: ok. 10 minut)

Możesz ułożyć mięso bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania.
Możesz ułożyć mięso bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 700 g filetu z indyka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli

Jak zrobić grillowany filet z indyka krok po kroku?

  1. Zacznij od pokrojenia filetu z indyka na porcje.
  2. Każdy kawałek mięsa rozbij lekko tłuczkiem, by miały jednakową grubość.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem.
  4. Ząbek czosnku rozgnieć lub drobno posiekaj i dodaj do marynaty.
  5. N koniec wsyp zioła prowansalskie, chili, szczyptę soli i tymianek. Całość wymieszaj.
  6. Kawałki indyka smaruj dokładnie marynatą i układaj w oddzielnym naczyniu. Wykorzystaj całą marynatę.
  7. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny.
  8. Wyjmij zamarynowane filety z indyka z lodówki na co najmniej pół godziny przed grillowaniem
  9. Mięso grillujemy po kilka minut z obu stron, na złoty kolor.
  10. Możesz układać mięso bezpośrednio na ciepłym ruszcie lub na specjalnych tackach do grillowania.

Życzymy smacznego!

Mięso z grilla gotowe. Życzymy smacznego!

Soczyste mięso z grilla. Najlepszy przepis na grillowany fil...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie