Skrótem
Szybka surówka — sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do obiadu? Proponuję sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. To pyszne połączenie chrupiących warzyw, pachnącego koperku i delikatnego sosu z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Sprawdzi się idealnie do kotleta schabowego, pieczonej karkówki czy smażonej ryby. Surówkę warto zrobić wcześniej i zostawić w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do niej także posiekaną cebulę.
Zobacz w galerii, jak przygotować surówkę z młodej kapusty
Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki
Czas przygotowania: ok. 10 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 1 marchewka,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?
Sposób przygotowania:
- Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
- Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Posól kapustę i wymieszaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
- Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
- Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.
Młoda kapusta — właściwości i kalorie
Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.
Dlaczego warto ją jeść? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Właściwości młodej kapusty:
- dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
- jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych;
- zawiera dużo witaminy K;
- jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.
Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.
Czytaj także: Wyśmienity bigos z młodej kapust z kiełbasą i boczkiem. Zrobisz go szybko i bez problemu. Tradycyjni przepis na wiosenny obiad
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sprawdź inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?