Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Czym Polacy doprawiają dania?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie przygotowana domowa vegeta będzie zdrowszą alternatywą dla mieszanki znanej ze sklepów. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby dowiedzieć się więcej o najczęściej wymienianych przyprawach.
Własnoręcznie przygotowana domowa vegeta będzie zdrowszą alternatywą dla mieszanki znanej ze sklepów. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby dowiedzieć się więcej o najczęściej wymienianych przyprawach. MarianVejcik/Getty Images
Przyprawy znane są od wieków. Nadają daniom smaku, koloru i zapachu. Jednak warto je stosować z umiarem. Najwięcej ostrzeżeń na temat wpływu na zdrowie dotyczy soli. Zjedzona w nadmiarze podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie. Przyjrzeliśmy się jak zrobić domową vegetę i po jakie przyprawy najchętniej sięgamy.

W skrócie

Domowa vegeta to mieszanka suszonych warzyw i ziół. Można dodać do niej odrobinę soli lub nieaktywnych płatków drożdżowych. Najczęściej domowa vegeta służy do doprawiania zup, sosów i pasztetów. Wyśmienicie smakuje domowy krupnik doprawiony mieszanką z suszonych warzyw. Gotowa domowa vegeta nadaje się do słoików. Suszona przyprawa warzywna wytrzyma nawet kilka miesięcy trzymana w suchym miejscu.

Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o najbardziej lubianych przyprawach

Domowa vegeta – przepis na prostą przyprawę

Liczba porcji: słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina suszenia).

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 500 g korzenia pietruszki,
  • 200 g korzenia selera,
  • 200 g cebuli,
  • 50 g czosnku,
  • 1 por,
  • 50 g suszonych liści lubczyku,
  • 30 g suszonego tymianku,
  • 30 g suszonego oregano.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić domową wegetę?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa i osuszyć.
  2. Następnie należy je cienko pokroić. Można to zrobić za pomocą mandoliny do warzyw lub obieraczki tnącej na cienkie plastry.
  3. Pokrojone warzywa należy umieścić na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75-80°Celsjusza.
  4. Warzywa należy suszyć przez 1 godzinę, aż będą całkowicie twarde.
  5. Czosnek należy dołożyć na końcu, aby się nie spalił.
  6. Suche warzywa można już połączyć z suszonymi ziołami. Wedle gustu można dodać kurkumy i soli.
  7. Domowa wegeta może być przełożona do słoików.

Dodatkowo domowa wegeta może być zblendowana na jednolity proszek, który się łatwiej rozpuści podczas przyprawiania. Jeśli masz w domu suszarkę do warzyw i owoców, to polecamy użyć ją podczas suszenia warzyw.

Może cię zainteresować:

Bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania?

Na profilu Strony Kuchni na Facebooku zapytaliśmy, bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania. Najczęściej wymienianym dodatkiem podkreślającym smak była sól. Towarzyszył jej w rankingu popularności pieprz. Jedna z obserwatorek o nicku Nana zarzuciła soli szkodliwość, gdy stosowana jest w nadmiarze.

- Wszyscy uwielbiają sól, a to najgorsza rzecz, jaka może być. Niezdrowa, zatrzymuje wodę. (Wybieram - przyp. red.) pieprz i mielony czosnek - dodała.

Inne przyprawy, które cieszyły się wśród komentatorów uznaniem to:

  • zioła,
  • czosnek,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • kminek,
  • papryka mielona,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • imbir,
  • pieprz ziołowy,
  • szafran.

Sprawdź najpopularniejsze przyprawy wymienione przez użytkowników Strony Kuchni

Własnoręcznie przygotowana domowa vegeta będzie zdrowszą alternatywą dla mieszanki znanej ze sklepów. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby dowiedzieć się więcej o najczęściej wymienianych przyprawach.

Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Czy...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni