W skrócie
Domowa vegeta to mieszanka suszonych warzyw i ziół. Można dodać do niej odrobinę soli lub nieaktywnych płatków drożdżowych. Najczęściej domowa vegeta służy do doprawiania zup, sosów i pasztetów. Wyśmienicie smakuje domowy krupnik doprawiony mieszanką z suszonych warzyw. Gotowa domowa vegeta nadaje się do słoików. Suszona przyprawa warzywna wytrzyma nawet kilka miesięcy trzymana w suchym miejscu.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o najbardziej lubianych przyprawach
Domowa vegeta – przepis na prostą przyprawę
Liczba porcji: słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina suszenia).
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 500 g korzenia pietruszki,
- 200 g korzenia selera,
- 200 g cebuli,
- 50 g czosnku,
- 1 por,
- 50 g suszonych liści lubczyku,
- 30 g suszonego tymianku,
- 30 g suszonego oregano.
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka soli.
Zobacz także: Jak zrobić sos chiński? Przepis na domowy posiłek
Jak zrobić domową wegetę?
Przygotowanie:
- Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa i osuszyć.
- Następnie należy je cienko pokroić. Można to zrobić za pomocą mandoliny do warzyw lub obieraczki tnącej na cienkie plastry.
- Pokrojone warzywa należy umieścić na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75-80°Celsjusza.
- Warzywa należy suszyć przez 1 godzinę, aż będą całkowicie twarde.
- Czosnek należy dołożyć na końcu, aby się nie spalił.
- Suche warzywa można już połączyć z suszonymi ziołami. Wedle gustu można dodać kurkumy i soli.
- Domowa wegeta może być przełożona do słoików.
Dodatkowo domowa wegeta może być zblendowana na jednolity proszek, który się łatwiej rozpuści podczas przyprawiania. Jeśli masz w domu suszarkę do warzyw i owoców, to polecamy użyć ją podczas suszenia warzyw.
Może cię zainteresować
Bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania?
Na profilu Strony Kuchni na Facebooku zapytaliśmy, bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania. Najczęściej wymienianym dodatkiem podkreślającym smak była sól. Towarzyszył jej w rankingu popularności pieprz. Jedna z obserwatorek o nicku Nana zarzuciła soli szkodliwość, gdy stosowana jest w nadmiarze.
- Wszyscy uwielbiają sól, a to najgorsza rzecz, jaka może być. Niezdrowa, zatrzymuje wodę. (Wybieram - przyp. red.) pieprz i mielony czosnek - dodała.
Inne przyprawy, które cieszyły się wśród komentatorów uznaniem to:
- zioła,
- czosnek,
- czosnek niedźwiedzi,
- lubczyk,
- majeranek,
- kminek,
- papryka mielona,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- imbir,
- pieprz ziołowy,
- szafran.
Sprawdź najpopularniejsze przyprawy wymienione przez użytkowników Strony Kuchni
Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Czy...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

King Hoff Spryskiwacz Z Lejkiem Do Octu Oleju Wody Miedziany 200Ml...
kup najtaniej

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index Regular...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Używanie kostek rosołowych szkodzi zdrowiu. Sprawdź, jak zrobić lepszą wersję
- Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
- Lubczyk w kuchni. Afrodyzjak z przydomowego ogródka. Do czego używać lubczyku?
- Pesto z czosnku niedźwiedziego to niebo w gębie. Prosty przepis poleca Plate by Kate
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?