Spis treści
Jakie jaja zostały wycofane? Komunikat GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella spp.na skorupkach jaj pochodzących od producenta Jantex Polska Sp. z o.o. Chodzi o KOKO jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M, z oznakowaniem 2PL02181302 K-2. Sugerowana data spożycia wycofanych jaj to przed 05.07.2025, a kod kreskowy to 5 903427 303134.
Decyzja została wydana na podstawie badań przeprowadzonych w ramach nadzoru urzędowego. Producent ustalił, z jakiej fermy pochodzą jaja skażone bakterią i gdzie zostały rozdystrybuowane.
– Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zakład oraz sprzęt, z którego pochodzą wycofane jaja, zostaną dodatkowo zdezynfekowane.
– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.
Jaja skażone Salmonellą. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Wycofane jaja trafiły do szerokiej dystrybucji i możliwe jest, że są w domach wielu osób. Warto zatem dokładnie sprawdzić numery partii i daty ważności – tylko wtedy mamy pewność, że to jaja objęte ostrzeżeniem.

Szczegóły dotyczące wycofanych jaj:
Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Co zrobić, jeśli masz wycofane jaja?
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalszą kontrolę, która ma na celu sprawdzenie, dokąd trafiły wycofane jaja, a także poinformowanie odpowiednich organów nadzoru o odbiorcach tych produktów.
Jeżeli masz jaja z wycofanej partii:
Kulinaria

nie jedz ich ani nie używaj ich do wypieków ani potraw,
nie myj jaj – to może roznieść bakterie po kuchni,
zwróć produkt do sklepu lub zutylizuj,
dokładnie umyj powierzchnie, na których mogły leżeć jaja – najlepiej detergentem lub wodą z octem.
– W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – przypomina sanepid.
Salmonella może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, szczególnie u dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością. Objawy zakażenia to m.in.:
biegunka,
bóle brzucha,
gorączka,
wymioty.
Czasami objawy pojawiają się dopiero po 12–72 godzinach od zakażenia.
Jak bezpiecznie obchodzić się z jajami w kuchni?
Na co dzień pamiętaj o kilku zasadach, które minimalizują ryzyko zakażenia Salmonellą:
Przechowuj jaja w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu.
Nie myj jaj przed włożeniem do lodówki.
Zawsze myj ręce po dotknięciu surowych jaj.
Dokładnie myj naczynia i deski, które miały kontakt z jajkami.
Unikaj jedzenia surowych jaj, np. w deserach typu tiramisu lub kogel-mogel (zwłaszcza dzieci i osoby starsze).
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj Główny Inspektorat Sanitarny
SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny