Uważaj na te jaja! Salmonella na skorupkach jaj popularnej marki. GIS ostrzega: sprawdź, czy masz je w domu

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed jajami skażonymi Salmonellą. Sprawdź, czy ich nie masz.
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed jajami skażonymi Salmonellą. Sprawdź, czy ich nie masz. freepik
Lubisz mieć zapas jajek w lodówce? Lepiej sprawdź, czy nie masz właśnie tych! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią jaj, na których wykryto obecność Salmonelli. Spożycie ich – nawet po ugotowaniu – może być niebezpieczne. Zobacz, o które produkty chodzi i co zrobić, jeśli masz je w domu.

Spis treści

Jakie jaja zostały wycofane? Komunikat GIS

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella spp.na skorupkach jaj pochodzących od producenta Jantex Polska Sp. z o.o. Chodzi o KOKO jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M, z oznakowaniem 2PL02181302 K-2. Sugerowana data spożycia wycofanych jaj to przed 05.07.2025, a kod kreskowy to 5 903427 303134.

Decyzja została wydana na podstawie badań przeprowadzonych w ramach nadzoru urzędowego. Producent ustalił, z jakiej fermy pochodzą jaja skażone bakterią i gdzie zostały rozdystrybuowane.

– Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Zakład oraz sprzęt, z którego pochodzą wycofane jaja, zostaną dodatkowo zdezynfekowane.

– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.


Jaja skażone Salmonellą. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

Wycofane jaja trafiły do szerokiej dystrybucji i możliwe jest, że są w domach wielu osób. Warto zatem dokładnie sprawdzić numery partii i daty ważności – tylko wtedy mamy pewność, że to jaja objęte ostrzeżeniem.

Wycofane jaja ściółkowe KOKO.
Wycofane jaja ściółkowe KOKO.
GIS

Szczegóły dotyczące wycofanych jaj:

  • Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M

  • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2

  • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025

  • Kod kreskowy: 5 903427 303134

  • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

Co zrobić, jeśli masz wycofane jaja?

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalszą kontrolę, która ma na celu sprawdzenie, dokąd trafiły wycofane jaja, a także poinformowanie odpowiednich organów nadzoru o odbiorcach tych produktów.

Jeżeli masz jaja z wycofanej partii:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • nie jedz ich ani nie używaj ich do wypieków ani potraw,

  • nie myj jaj – to może roznieść bakterie po kuchni,

  • zwróć produkt do sklepu lub zutylizuj,

  • dokładnie umyj powierzchnie, na których mogły leżeć jaja – najlepiej detergentem lub wodą z octem.

– W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – przypomina sanepid.

Salmonella może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, szczególnie u dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością. Objawy zakażenia to m.in.:

  • biegunka,

  • bóle brzucha,

  • gorączka,

  • wymioty.

Czasami objawy pojawiają się dopiero po 12–72 godzinach od zakażenia.

Jak bezpiecznie obchodzić się z jajami w kuchni?

Na co dzień pamiętaj o kilku zasadach, które minimalizują ryzyko zakażenia Salmonellą:

  1. Przechowuj jaja w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu.

  2. Nie myj jaj przed włożeniem do lodówki.

  3. Zawsze myj ręce po dotknięciu surowych jaj.

  4. Dokładnie myj naczynia i deski, które miały kontakt z jajkami.

  5. Unikaj jedzenia surowych jaj, np. w deserach typu tiramisu lub kogel-mogel (zwłaszcza dzieci i osoby starsze).

Źródła:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni