W skrócie:
Jeśli lubisz surówki z kapusty pekińskiej, koniecznie wypróbuj przepis na tę zieloną surówkę. Oprócz pekinki dodaję do niej ogórka oraz koperek. Robię też ekspresowy i pyszny dressing z majonezu i jogurtu. Doprawiam go sokiem z cytryny, który idealnie pasuje do warzyw. W kilka chwil masz gotową wyśmienitą surówkę do obiadu. Taka zielona surówka z kapusty pekińskiej i ogórka idealnie pasuje do różnych mięs: piersi z kurczaka, roladek, kotletów schabowych i mielonych. Możesz ją także podać do pierogów. Lekka i smaczna surówka z pekinki będzie idealnym uzupełnieniem rodzinnego obiadu.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i ogórkiem
Czas przygotowania: 10 minut.
Porcja: 4 osoby.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej,
1 mały ogórek wąż,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka jogurtu greckiego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
koperek,
sól, pieprz do smaku.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?
Kapustę umyj i poszatkuj.
Ogórka umyj i pokrój w półplasterki. Nie musisz go obierać.
Koperek posiekaj.
Warzywa z koperkiem wymieszaj w misce.
Osobno wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
Sos wlej do warzyw i wymieszaj. Gotowe!
Kulinaria
