W skrócie
Sos serowy można przygotować na wiele sposobów. Sos serowy z serków topionych to dla wielu zapracowanych osób ostatnia deska ratunku. Jednak warto pamiętać, że na własnoręczne wykonanie go od zera potrzeba jedynie 15 minut i można cieszyć się jakościową przekąską. Do sosu serowego można też dodać starty czosnek, a także odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Przed podaniem warto doprawić go posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki, która ożywi smak sosu.
Sos serowy – przepis na dip
Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 100 g sera cheddar,
- 100 g sera gruyère,
- 100 ml mleka 3,2% lub 50 ml mleka 2% i 50 ml śmietanki kremówki,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 3 g tymianku,
- 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
opcjonalnie:
- 3 g soli,
- 10 g mąki pszennej.
Zobacz także: Przepis na sos cebulowy
Jak zrobić sos serowy?
Przygotowanie:
- Na tarce o dużych oczkach należy zetrzeć oba rodzaje serów.
- W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub mleko ze śmietanką.
- Jeśli decydujecie się na sos śmietanowo-serowy, to warto dodać ekstra porcję świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Do mleka należy dodać starte sery i od czasu do czasu mieszać, aż się sery rozpuszczą.
- Aby sos serowy był gęstszy, można dodać powoli przesianą mąkę pszenną.
- Gdy sos będzie gęstnieć i tworzyć jednolitą masę, należy dodać do niego zioła i przyprawy.
- Gotowy sos serowy najlepiej smakuje podawany na ciepło.
Poznaj przepis na sos tysiąca wysp:
Sos serowy do nachos
W kuchni meksykańskiej świetnie sprawdza się sos serowy podawany do kukurydzianych nachos, czyli kawałków tortilli. Taki dip często doprawiany jest słodką mieloną papryką lub papryczką chilli. Do sosu serowego można też podać świeżą posiekaną kolendrę.
Zobacz także: Kremowe fondue serowe na domówkę. Idealny przepis gruyère dla całej rodziny. To danie rozpływa się w ustach
Pyszny sos serowy do makaronu
W kuchni amerykańskiej daniem, które wielu smakoszy uznaje za prawdziwy comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie, jest mac & cheese. Danie składa się z kremowego sosu serowego połączonego z drobnym makaronem posypanym bułką tartą i zapieczonym w piekarniku. Temu daniu z pewnością trudno się oprzeć.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Wyrazisty sos czosnkowy nie tylko do pizzy. Oto przepis na dodanie smaku na co dzień
- Dodaj smaku Wielkanocy. Wypróbuj przepis na pyszny sos tatarski
- Czym i jak zagęścić sos? Poznaj 10 niezawodnych sposobów na zbyt rzadki sos
- Sos winegret do sałatek. Przepis na prosty dodatek, który nadaje wyjątkowy smak
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?