Kremowy sos serowy. Przepis na sos z wyrazistym serem. Przyda się do domowych frytek, tortilli i makaronu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sos serowy to rodzaj dipu, który idealnie sprawdza się do maczania nachosów, frytek lub chipsów.
Sos serowy to rodzaj dipu, który idealnie sprawdza się do maczania nachosów, frytek lub chipsów. Getty Images/Plateresca
Rozpływający się w ustach sos serowy można stosować do wielu dań na gorąco i szybkich przekąsek. Można je podawać np.: w trakcie maratonu filmowego do frytek, chipsów lub tortilli. Najsmaczniejszy sos serowy powstaje z rozpuszczonego w mleku sera cheddar i gruyère. Zobacz przepis na domowy sos serowy o uniwersalnym zastosowaniu.

W skrócie

Sos serowy można przygotować na wiele sposobów. Sos serowy z serków topionych to dla wielu zapracowanych osób ostatnia deska ratunku. Jednak warto pamiętać, że na własnoręczne wykonanie go od zera potrzeba jedynie 15 minut i można cieszyć się jakościową przekąską. Do sosu serowego można też dodać starty czosnek, a także odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Przed podaniem warto doprawić go posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki, która ożywi smak sosu.

Sos serowy – przepis na dip

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 100 g sera cheddar,
  • 100 g sera gruyère,
  • 100 ml mleka 3,2% lub 50 ml mleka 2% i 50 ml śmietanki kremówki,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 g tymianku,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,

opcjonalnie:

  • 3 g soli,
  • 10 g mąki pszennej.

Jak zrobić sos serowy?

Przygotowanie:

  1. Na tarce o dużych oczkach należy zetrzeć oba rodzaje serów.
  2. W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub mleko ze śmietanką.
  3. Jeśli decydujecie się na sos śmietanowo-serowy, to warto dodać ekstra porcję świeżo startej gałki muszkatołowej.
  4. Do mleka należy dodać starte sery i od czasu do czasu mieszać, aż się sery rozpuszczą.
  5. Aby sos serowy był gęstszy, można dodać powoli przesianą mąkę pszenną.
  6. Gdy sos będzie gęstnieć i tworzyć jednolitą masę, należy dodać do niego zioła i przyprawy.
  7. Gotowy sos serowy najlepiej smakuje podawany na ciepło.

Poznaj przepis na sos tysiąca wysp:

Sos serowy do nachos

W kuchni meksykańskiej świetnie sprawdza się sos serowy podawany do kukurydzianych nachos, czyli kawałków tortilli. Taki dip często doprawiany jest słodką mieloną papryką lub papryczką chilli. Do sosu serowego można też podać świeżą posiekaną kolendrę.

Pyszny sos serowy do makaronu

W kuchni amerykańskiej daniem, które wielu smakoszy uznaje za prawdziwy comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie, jest mac & cheese. Danie składa się z kremowego sosu serowego połączonego z drobnym makaronem posypanym bułką tartą i zapieczonym w piekarniku. Temu daniu z pewnością trudno się oprzeć.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.