Sos pieczarkowy biały według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ten przepis polecała królowa tanich obiadów

Anna Daniluk
W książce „365 obiadów za 5 złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa poleca zrobić sos z pieczarek i ze smardzów.
W książce „365 obiadów za 5 złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa poleca zrobić sos z pieczarek i ze smardzów. 123rf.com/barmalini/wikimedia commons/domena publiczna
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za niewielkie pieniądze. Jednym z nich był sos pieczarkowy biały opublikowany w książce „365 obiadów za 5 złotych”, który można podać z kaszą lub ziemniakami. Sprawdź, jak zrobić sos pieczarkowy oraz sos ze smardzów.

W skrócie

Lucyna Ćwierczakiewiczowa była znaną XIX–wieczną kucharką, która w swoich książkach dzieliła się poradami dotyczącymi prowadzenia gospodarstwa domowego, przepisami na proste i bardziej skomplikowane potrawy oraz przypominała o zasadach higieny i gospodarności. W książce „365 obiadów za 5 złotych” zamieściła liczne sposoby na zupy i sosy na bazie grzybów.

Przepis na sos pieczarkowy jak za dawnych lat

Sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych. Niemal w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku dostępne są pojemniki z różnymi rodzajami pieczarek. Nie trzeba iść na grzybobranie, aby cieszyć się smakiem ulubionych grzybów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swoim przepisie korzystała też z białego wina. Poniżej przytaczamy przepis w oryginalnej pisowni.

Zobacz także:Gdzie na grzyby w Polsce? Mapa grzybów 2022

Sos pieczarkowy biały – przepis

Warto zauważyć, że Lucyna Ćwierczakiewiczowa polecała, by zrobić sos pieczarkowy bez śmietany.

Pieczarki oczyścić, wypłukać, pokrajać drobno i udusić w maśle, gdy będą miękkie, wsypać łyżkę mąki, zagotować razem, rozprowadzić rosołem, wlać szklankę wina białego lub wcisnąć cytrynowego soku i zagotować wszystko razem. Jeżeli kto nie ma rosołu, a sos ma być użyty do potrawy z pieczonego drobiu lub do kotletów, wtedy, zamiast rosołu, użyć bulionu, i w ogóle do białych sosów używa się koniecznie rosół lub smak z włoszczyzny, do rumianych zaś można użyć bulionu lub rosołu - napisała.

Do czego użyć sosu pieczarkowego?

Domowy sos z pieczarek można wykorzystać do wielu dań. Wśród nich są między innymi:

  • pulpety w sosie pieczarkowym,
  • polędwiczki w sosie pieczarkowym,
  • schab w sosie pieczarkowym,
  • makaron w sosie pieczarkowym,
  • kopytka z sosem pieczarkowym.
  • placków z dyni na słono.

Sos ze smardzów według Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Sos grzybowy nie kończy się na pieczarkach. Popularna kucharka umieściła w swojej książce także sposób na sos ze smardzów, podawany do sztuki mięsa. Oto, jak zrobić sos grzybowy w domu wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej:

Smardzle to wiosenny gatunek grzybów, który należy oparzyć, poprzekrawać, nalać rosołem, włożyć włoszczyzny dużo, zielonej pietruszki siekanej trochę, posolić, niechaj się gotują, gdy już dobre, zaprawić łyżką masła zagotowaną z łyżką mąki i oblać tem sztukę mięsa - napisała.

Mamy nadzieję, że te stare przepisy zainspirują was do gotowania w domu. Szczególnie, gdy wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi grzybów.

Źródło:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni