Wiosenne desery
Oczywiście nie chodzi o to, by wszystkie przyrządzanie desery wiosną były fit. Możesz przyrządzić pyszne i lekkie desery, które będą większym grzeszkiem, niż ich fit odpowiedniki. Wiosną w deserach zdecydowanie królują owoce, szczególnie te sezonowe. Wiosną wracamy do deserów z rabarbarem oraz truskawkami.
Podpowiadamy, jak przygotować:
- Pudding chia
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Zrób zakupy bez wychodzenia z domu
Wiosenne desery – przepisy
- Pudding chia
To deser, który można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest baza – czyli nasiona chia z mlekiem. Łączyć możesz to z wieloma owocami, musami, orzechami itp. Pokochasz ten deser za jego prostotę i dobry smak. Atutem tego deseru jest również to, że za każdym razem możesz przygotowywać go na inny sposób, dzięki czemu jego smak nigdy Ci się nie znudzi. Owoce wybieraj sezonowe i koniecznie swoje ulubione. Ten deser spokojnie możemy zaliczyć do fit posiłków, które zaspokoją Twoją ochotę na słodkie.
Składniki bazy (2 porcje)
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka (krowie lub roślinne)
- Słodzidło (opcjonalnie może być cukier, miód, ksylitol itd.)
Składniki wymieszaj ze sobą. Chia możesz zalać zimnym mlekiem, lub lekko go podgrzać, wtedy deser będzie szybciej gotowy i lepiej rozpuści się w nim np. cukier. Po wymieszaniu przełóż do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej nasiona chia będą stały w mleku, tym bardziej napęcznieją a deser stanie się gesty.
Na pudding chia możesz wyłożyć owoce lub przygotować z nich mus i polać nim deser. Do tego możesz dodać ulubione orzechy, gorzką czekoladę lub wiórki kokosowe. Tu masz naprawdę dużą dowolność. Wybierz dodatki, które lubisz i wyłóż je na pudding chia. Smacznego!
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
Tego deseru nie zaliczymy do fit przekąsek. Jednak jest bardzo lekki i świetnie sprawdzi się jako wiosenny deser.
Składniki (4 porcje)
- 200 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka jogurtu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g ciastek owsianych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Truskawki i ciasteczka pokrój na mniejsze kawałki. Na dno szklanek lub pucharków układaj deser warstwami: 2 łyżki masy z mascarpone, połowa ciastek i truskawek, reszta masy z mascarpone i pozostałe ciastka i truskawki. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Dla miłośników ciast mamy przepis na lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Składniki
- 4 jajka
- 220 g cukru
- Kostka masła
- 130 g mąki pszennej
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 6 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 22%
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg rabarbaru
- Cukier puder
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodawaj kolejno po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką tartą. Do blachy wylej masę i na wierzchu ułóż pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz rabarbar. Piecz ok. 50 min w 170°C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Sprawdź, co Ci się przyda
Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?