Suszenie grzybów w piekarniku. Dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku

Maciej Gładysiewicz
Maciej Gładysiewicz
Dowiedz się, jak suszyć grzyby w piekarniku. Poznaj najlepsze sposoby.
Dowiedz się, jak suszyć grzyby w piekarniku. Poznaj najlepsze sposoby. 123rf
Sezon na grzyby trwa w pełni. Grzyby można przygotować w pysznej marynacie albo ususzyć. Suszenie grzybów w piekarniku nie jest najtrudniejszą czynnością. Jednak popełnienie prostych błędów może skutkować stratą całego zbioru. Dowiedz się, jak suszyć grzyby w piekarniku. Prezentujemy porady na sezon grzybowy 2022.

Spis treści

Suszenie grzybów w piekarniku to już nie taka frajda, jak wyłuskiwanie ich z pokrytego dżdżem mchu. Gdy wracamy popołudniem zmęczeni grzybobraniem, myślimy raczej o tym, żeby zalec w jakimś ustronnym miejscu z typowym wyposażeniem polskiego grzybiarza, niż poświęcać się do późnej nocy monotonnym czynnościom przy przygotowaniu grzybów (w tym suszonych) do zimowego spożycia.

Suszenie grzybów, które bezpośrednio po zerwaniu składają się w 91 procentach z wody, jest najpopularniejszą techniką przygotowania ich do przechowywania. I niezbędną. Jeśli nie usmażymy ich z cebulką lub nie zapakujemy w słoiki pod przewidywane spożycie w asyście wspomnianych wyżej atrybutów polskiego grzybiarza - nie mamy innego wyjścia. Musimy grzyby suszyć. Możemy pozbywać się wody stopniowo, metodami naszych prababek z czasów sprzed wynalezienia elektryczności, możemy cały proces przyspieszyć, posługując się specjalistycznymi suszarkami lub domowym piekarnikiem, który wymaga jednak dużej ostrożności i uwagi w procesie suszenia grzybów. Poświęcamy mu kilka przydatnych podpowiedzi w dalszej części artykułu.

Suszenie grzybów w piekarniku. Jakie grzyby suszyć?

Ususzyć można wszystkie grzyby, ale tylko najszlachetniejsze ich odmiany zachowają wyborne walory smakowe i - co ważniejsze dla wielu grzybiarzy — zapachowe. Dla porządku i mniej rozsądnych użytkowników internetu dodajmy na wstępie, że nie suszymy grzybów trujących i niejadalnych oraz takich, które gołym okiem bez poważniejszego ryzyka posądzić możemy o to, że są nieświeże.

Także suszenie wielu gatunków grzybów jadalnych mija się z celem, ponieważ ich walory smakowe i zapachowe w zdecydowanej większości są zwyczajnie mierne. Marnym pomysłem jest suszenie śluzowatych maślaków i wybornych w innej postaci rydzów. Marnym, ale — dodajmy — możliwym. Rydzowate masowo suszone są w Azji. Suszone kurki to standard w przeciętnej francuskiej rodzinie, od której usłyszymy dodatkowo, że suszonych kurek nie dotykają z jakichś powodów... mole. Co tam komu smakuje... Co Polak, to opinia.

Nasz prywatny ranking najlepszych grzybów do suszenia poniżej:

  1. Prawdziwek (borowik jadalny) w każdym zestawieniu będzie bezkonkurencyjny.
  2. Podgrzybek na miejscu drugim, najlepsze będą brunatne, na grubych nogach, z suchego podłoża.
  3. Koźlarz (kozak), ale czerwony, najlepiej w dojrzałej formie.
  4. Smardz, z tą wadą, że nie tak łatwo podejść go w polskich lasach.
  5. Kurka lup opieńka, które coś tam smakują, ale po ususzeniu mało co widać.
  6. Kania, głównie ze względu na wyrazisty aromat.
  7. Jakubek (bagniak, maślak pstry), jedyny maślak nadający się do suszenia.

Transport grzybów jest także bardzo ważny!

Pamiętajmy, że od momentu, gdy grzyb żegna się z leśną ściółką, rozpoczyna się w praktyce proces gnilny. O ile możliwe, zbieramy więc grzyby do wiklinowych koszy wyłożonych na spodzie cienką gazetą. Plastikowy kosz „z okami” też od biedy zda egzamin, podobnie jak koszyk druciany, w którym jednak najprawdopodobniej mocno uszkodzimy powierzchnię zebranych grzybów. Odpada kiszenie grzybów bez dostępu powietrza w plastikowych reklamówkach. Jeśli jest akurat wysyp i wszystkie przepisowe kosze od dawna pełne, przesypujmy grzyby z foliowych siatek do zabezpieczonego wcześniej przed zabrudzeniem bagażnika.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Jedna uwaga na początek. Pod żadnym pozorem nie myjemy, ani nie płuczemy grzybów przeznaczonych do suszenia. Dosyć w nich wody, której właśnie próbujemy się pozbyć.

Jeśli pogoda dopisuje, tzn. gdy jest słonecznie, a najlepiej także wietrznie i mamy trochę wolnego miejsca na świeżym powietrzu, powinniśmy przeprowadzić tzw. wstępne suszenie grzybów. Rozsypane na gazecie na świeżym powietrzu potrafią przez dwie, trzy godziny oddać kilka procent wody. Ważniejsze jest jednak w tym przypadku przesuszenie warstwy śluzu na kapeluszach, co ograniczy nam później przykre efekty sklejania się grzybów i przywierania do rusztu piekarnika lub papierowej wyściółki.

Gdy grzyby mamy już wstępnie "przewietrzone", ostrym nożem odcinamy dolną, zabrudzoną część korzenia z resztkami grzybni. Następnie odcinamy trzonek grzyba od kapelusza i delikatnie czyścimy je nożem lub bawełnianą szmatką, usuwając resztki leśnego poszycia. Na tym etapie sprawdzamy też, czy grzyb nie jest robaczywy. W tym celu wystarczy przekroić kapelusz i trzonek na pół i sprawdzić, czy na odsłoniętej powierzchni nie ma otworów i odchodów robaków. Jeśli są nieliczne — próbujemy usunąć je nożem. Jeśli robactwo opanowało ponad 50 procent objętości grzyba, należy go wyrzucić.

Jeśli grzyb jest zdrowy i czysty, możemy przygotować go do suszenia w piekarniku. Trzon grzyba wystarczy przeciąć na pół, jednym cięciem dokonanym wzdłuż. Kapelusz grzyba tniemy na plastry nie cieńsze, niż przeciętny długopis, nie grubsze, niż wieczne pióro dziadka:) Wielkość plastrów nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia, po ususzeniu w każdej chwili możemy je bowiem połamać do oczekiwanych rozmiarów. Tak przygotowane grzyby są już gotowe do suszenia.

Cały proces przygotowania łatwo uporządkować wg schematu:

  • wstępne podsuszenie grzybów na świeżym powietrzu,
  • oczyszczenie grzybów z nieczystości,
  • oddzielenie trzonu grzyba od kapelusza,
  • sprawdzenie, czy grzyb jest zdrowy, czy nie jest robaczywy,
  • krojenie na części.

Jak suszyć grzyby w piekarniku

Grzyby w piekarniku możemy rozłożyć albo na fabrycznych blachach i siatkach, albo na specjalnych rusztach do suszenia grzybów, które składają się z gęstej metalowej siatki. W pierwszym przypadku wykładamy powierzchnię blachy gazetą, najlepiej codzienną, kredowy papier nie będzie w tym przypadku zaletą. Grzyby nie zabrudzą wtedy blachy, ale te z gęstym śluzem mogą mocno przyczepić się do gazety. Nie jest to poważny problem, po ususzeniu łatwo usuniemy strzępki gazety paznokciem lub odłamiemy je z fragmentem grzyba.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i koniecznie ustawiamy go w funkcji termoobiegu. To jednak nie daje nam stuprocentowej pewności, że grzyby ususzymy, a nie upieczemy, więc pozostawiamy uchylone drzwi piekarnika. Jak mocno? Przyjmijmy, że szczelina powinna mieć długość męskiego kciuka.

Sprawdź także: Przepis na zupę krupnik z suszonymi grzybami

Piekarnik piekarnikowi nierówny, grzyby w jego głębi zazwyczaj poddawane są wyższej temperaturze, niż te od strony drzwiczek. Co pewien czas odwracamy więc blachę lub siatkę w piekarniku o 180 stopni i delikatnie przewracamy schnące grzyby, by nie przylegały do powierzchni.

UWAGA!
Jeśli zauważymy, że na powierzchni świeże jeszcze grzyby nie przesychają, lecz lekko pęcznieją, natychmiast zmniejszamy temperaturę w piekarniku, sprawdzamy termoobieg lub uchylamy mocniej drzwi do piekarnika!

Grzyby schną przy tej metodzie wciąż długo, bo około trzech godzin. Mocno podsuszone należy je jeszcze co kilkanaście minut przesypywać z miejsca na miejsce, by proces dotarł do wszystkich grzybowych zakamarków.

Piekarniki mają oczywiście ograniczoną pojemność, warto więc przy poważniejszym zbiorze nawlec pokrojone grzyby na bardzo grubą nić (najlepszy jest używany do haftowania kordonek) i powiesić w sznurach na drzwiach piekarnika, wykorzystując w ten sposób dodatkowo ciepło wydostające się z jego wnętrza. Podsuszone w ten sposób grzyby dosuszamy następnie we wnętrzu.

Zobacz także: Jak pozbyć się moli spożywczych? Te wskazówki przydadzą się do suszonych grzybów

Suszenie grzybów w piekarniku. O czym musimy pamiętać?

  1. Temperatura piekarnika — nie więcej niż 50 stopni,
  2. Włączony termoobieg,
  3. Uchylone drzwiczki do piekarnika,
  4. Kontrola grzybów co 20-30 minut,
  5. Czas do wyschnięcia — około 3 godzin.

Ciekawostki dotyczące suszenia grzybów w piekarniku

Płócienny woreczek. Jest podobno najlepszym pojemnikiem na ususzone grzyby ze względu na dostęp powietrza i naturalną strukturę materiału. Grzyby w nim przechowywane nie tracą aromatu, natomiast narażone są na obecność innych „domowników” na czele z molami spożywczymi.

Robaki należy wypalić. Istnieje teoria, zgodnie z którą robaczywe grzyby śmiało można wrzucać do piekarnika, gdzie następnie uśmiercamy je przy użyciu wysokiej temperatury. To prawda, temperatura okaże się dla boskich stworzeń śmiertelna, ale jeśli nie dopilnujemy, by była odpowiednio wysoka, robactwo rozlezie się także po zdrowych grzybach.

Nie mieszamy różnych gatunków grzybów. Bo podobno tracą unikalny aromat i przybierają jeden wspólny, mieszany. Być może, autor tekstu nie jest akurat pod tym względem przesadnie przewrażliwiony, a ususzonego prawdziwka bez problemu wyłuskamy spośród innych gatunków ususzonych grzybów.

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

Proficook

PROFICOOK DR 3773

509,11 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Appetissant EKD004

92,93 zł

kup najtaniej

Blaupunkt

BLAUPUNKT FDD601

235,00 zł

kup najtaniej

Zyle

Zyle ZY703S

899,00 zł

kup najtaniej

Wmf

WMF 415250011

507,71 zł

kup najtaniej

ETA

ETA VITAL AIR II 2302 90000

883,26 zł

kup najtaniej

Tribest

SEDONA EXPRESS

2 362,87 zł

kup najtaniej

Gallet

Gallet DES121

170,00 zł

kup najtaniej

Browin

BROWIN 801025

189,00 zł

kup najtaniej

Botti

Botti Stella

235,11 zł

kup najtaniej

Concept

Concept SO-1020

249,99 zł

kup najtaniej

Menuett

MENUETT BY1159

249,00 zł

kup najtaniej

Browin

BROWIN DRIED FRUITS BIAŁA 801021

155,00 zł

kup najtaniej

Teesa

TEESA TSA3031

187,00 zł

kup najtaniej

Counter Intelligence

Counter Intelligence IR D5

2 589,00 zł

kup najtaniej

Botti

Botti Grace BY1102

164,90 zł

kup najtaniej

Fritel

Fritel DH2025

298,00 zł

kup najtaniej

Milla Home

MILLA HOME FD501

199,99 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SFD 950SS

199,90 zł

kup najtaniej

Zyle

Zyle Express ZY100FD

929,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz również:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Suszenie grzybów w piekarniku. Dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku - Warszawa Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie