W skrócie:
Dlaczego warto sięgać po zupy zimowe?
Najlepsze zupy zimowe dodają energii. W szczególności, gdy wracasz zziębnięty do domu, chcesz zjeść szybki obiad np.: z mięsną wkładką. Może to być sycący krupnik na żeberkach, albo domowy rosół z kurczakiem i makaronem. Do zup zimowych warto dorzucić też porcję węglowodanów, czyli kaszy, ryżu lub pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia zimowych zup dowiesz się z artykułu Agaty Siemaszko w serwisie Strona Zdrowia:
Jeżeli jesteś jaroszem, pomiń użycie mięsa, a sięgnij po aromatyczne składniki np.: świeży imbir, dużą ilość czosnku lub mieszanki przyprawowej curry. Zimowe zupy wegetariańskie wzbogać pokrojonym w kostkę tofu. Wtedy zupa będzie bardziej treściwa. Oto 5 najlepszych zimowych zup, które musisz wypróbować.
Jakie zupy na chłodne dni? – tradycyjny rosół
Tak jak wspomniałam, nie można pominąć klasycznego rosołu z kury podawanego z dużą ilością makaronu i pokrojoną marchewką. Każda gospodyni ma swój ulubiony patent na doprawienie rosołu. Od przypalenia cebuli przed wrzuceniem do wywaru, aż po dodawanie kilku ząbków czosnku. Jeśli chcesz rosół z kury potraktować jako bazę do potrawy w stylu orientalnym, to dorzuć pod koniec gotowania:
korzeń imbiru,
1/2 papryczki chili,
łyżkę soku z limonki.
Taki rosół w stylu azjatyckim przypomina w smaku odrobinę ramen, ale nie jest tak pracochłonny.
Zimowe zupy rozgrzewające, czyli niezawodny krupnik
Kolejną zupą, która nigdy cię nie zawiedzie, jest krupnik. Gęsty sycący wywar z kaszą jęczmienną. To idealna zupa do jedzenia w chłodne dni. W talerzu znajdziesz kawałki mięsa np.: żeberek, ugotowaną kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i mnóstw warzyw korzeniowych. Co więcej, dodanie kilku suszonych leśnych grzybów dodaje niemal odświętny smak.

Zupy zimowe na obiad, czyli barszcz ukraiński
Zupą idealną na zimę jest także barszcz ukraiński. Ta treściwa zupa powstaje z utartych na dużych oczkach buraków, dodaje się do nich białą fasolę jaś oraz kawałki mięsa wołowego lub wieprzowego. Polski barszcz ukraiński różni się od tego barszczu z kuchni ukraińskiej. W barszczu naszych wschodnich sąsiadów znajdziesz poszatkowaną kapustę, rozgniecionego pomidora, a czasem czerwoną fasolę. Jednak w obu przypadkach powstaje gorący przysmak na zimę.
Najlepsze zupy zimowe – grochówka jak wojskowa
Wyborna grochówka w stylu wojskowym to danie, które ugotujesz na wędzonym boczku i żeberkach bez kości. Marchewki, seler, ziemniaki, cebula i żółty łuskany groch to źródło wyjątkowej konsystencji dania. Dopraw je liśćmi laurowymi, zielem angielskim i hojną garścią majeranku, a marznięciu nie będzie mowy. Po ugotowaniu groch przecedź przez sitko, aby nadał daniu „kremowej” struktury.

Jaka zupa jest dobra na zimną pogodę?
Z pewnością zupa zimowa powinna być bogata w różnorodne składniki. Szczególnie polecam zrobić zupę z brukwi na gęsinie. Składniki do bazy mogą być takie jak do rosołu, choć tutaj główną rolę gra gęsina oraz zapomniana nieco brukiew. Co więcej, to danie kojarzy się z obchodami 11 listopada, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po nie również na co dzień.
Mam nadzieję, że te 5 propozycji pozwolą ugotować ci gorące danie, które doda energii nawet największym zmarzluchom. Mogę zdradzić, że tuż poza podium mojego osobistego rankingu polskich zup zimowych znalazła się zupa cebulowa. Głównie dlatego, że przypisuje się jej rodowód francuskich. Jednak zupa cebulowa podana z grzanką z serem to prawdziwy rarytas na zimę. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: