Na skróty
Pierwsze grzyby w Polsce pojawiają się z końcem maja i na początku czerwca. Prawdziwy wysyp grzybów trwa dopiero w sierpniu, wrześniu i październiku. Wytrawni grzybiarze potrafią rozpoznać mniej popularne gatunki. Jednak osoby mniej wprawione w grzybobraniu mogą skorzystać ze strony internetowej tworzącej mapę grzybów w Polsce.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się, gdzie i w jakich regionach Polski jest najwięcej grzybów
Mapa grzybów online
Strona mapa grzybów prowadzona jest od 2003 roku przez Marka Snowarskiego, polskiego mykologa i autora atlasu grzybów „Grzyby”. Informacje dostarczane są przez samych grzybiarzy i weryfikowane przez twórcę strony. Dostarczane informacje są ciągle aktualizowane, a prognozy ulegają zmianie. Na stronie można:
- porównać sezony grzybowe w poszczególnych latach i regionach,
- sprawdzić falę wysypów grzybów wedle województw,
- sprawdzić rodzaj grzybów, które przeważają w zbiorach.
Sprawdź również: jak suszyć grzyby w piekarniku.
Gdzie zbierać grzyby w październiku?
Wraz z początkiem roku akademickiego poranki stają się chłodniejsze, ale wciąż bywają słoneczne. Wciąż zdarzają się ciepłe dni, które sprzyjają wzrostowi grzybów. Właśnie we wrześniu i październiku można mówić o sezonie grzybowym. Serwis mapagrzybów.pl wskazuje, że na początku października wysyp grzybów pojawia się niemal w całym kraju. Mapa grzybów w większości pokryta jest czerwonym i pomarańczowym kolorem, który wskazuje duże liczby grzybów. Można wyróżnić jedynie miejsca gdzie próżno ich szukać, czyli okolice na zachód od Warszawy, Ostrołęki i Suwałk.
(300/h) Cała masa maślaków. Do tego koźlarze, rydze, kanie.. Mokro i ciepło, więc są grzyby - pisał użytkownik Rob_NN z wijewództwa świętokrzyskiego na stronie mapa grzybów.
Natomiast użytkownik Johnik zdradził, że w województwie opolskim zebrał same zdrowe podgrzybki, a ich zbieranie było czystą przyjemnością.
(60/h) 61 prawdziwków, 28 koźlarzy, 18 podgrzybków, 41 maślaków. Las sosnowy i mieszany. Wszystkie grzyby bez robaczków- napisał użytkownik o nicku Stary Grzybiarz z województwa podkarpackiego.
Gdzie na grzyby? Sprawdź mapę grzybów
Główny sezon grzybowy przypada na sierpień i wrzesień. Wtedy grzyby zbierane są w całej Polsce. W pierwszej połowie lipca, jak możemy zobaczyć na mapie, najwięcej grzybów pojawiło się w lasach w okolicach Łodzi, między Koszalinem a Słupskiem, niedaleko Bydgoszczy i w okolicach Opola i Jeleniej Góry. A także blisko Gorzowa Wielkopolskiego. Grzyby były już też na Dolnym Śląsku i na Mazowszu.
„Las mieszany, jest dość mokro, aczkolwiek mało młodych grzybów. Do koszyka wpadło kilka borowików usiatkowanych, jeden mleczaj smaczny, jeden muchomor rdzawobrązowy, dwa pieprzniki jadalne. Najwięcej było suchogrzybków złotoporych” - napisał na stronie grzyby.pl 16 lipca grzybiarz z powiatu świdnickiego na Dolnym Śląsku.
Internauta o nicku Gucio z powiatu pruszkowskiego na Mazowszu pochwalił się swoimi zbiorami: „Kurki, pieprznik blady - razem 262 sztuki -1 kg. 4 godziny grzybobrania”.
Najpopularniejsze gatunki grzybów w Polsce i co z nich można zrobić
Najpopularniejszymi gatunkami zbieranymi w polskich lasach są:
- borowiki szlachetne,
- czubajki kanie,
- maślaki,
- koźlarze czerwone,
- kurki
- i gołąbki.
Wiele osób po powrocie z grzybobrania przygotowuje sos grzybowy do chleba lub ziemniaków albo grzyby ze śmietaną.
Grzyby na jesień i zimę
Gdy zaspokoimy apetyt na świeże grzyby możemy zacząć myśleć o przetworach na zimę. Świetnie sprawdzają się tu grzyby marynowane, czyli grzyby w occie i grzyby suszone (zobacz jak suszyć grzyby w piekarniku). Doskonałym patentem do gotowania grzybów jest zrobienie pudru grzybowego. Wystarczy suszone grzyby zmielić w robocie kuchennym lub młynku o trwałych ostrzach. Zmielone grzyby posłużą do wzmocnienia smaku sosów mięsnych lub do zrobienia szybkiej zupy grzybowej.
Źródło:
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Pieczona fasolka szparagowa. Prosty przepis, który zachwyca smakiem
- Lubisz jagody? Zobacz prosty przepis Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami
- Gotowanie na ekranie w XXI w. Zobacz 7 najciekawszych kont kulinarnych na TikToku
- Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie? Najlepszy przepis z „Domowej piekarni”
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?