Na skróty
Pierwsze grzyby w Polsce pojawiają się z końcem maja i na początku czerwca. Prawdziwy wysyp grzybów trwa dopiero w sierpniu, wrześniu i październiku. Wytrawni grzybiarze potrafią rozpoznać mniej popularne gatunki. Jednak osoby mniej wprawione w grzybobraniu mogą skorzystać ze strony internetowej tworzącej mapę grzybów w Polsce.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się, gdzie i w jakich regionach Polski jest najwięcej grzybów
Mapa grzybów online
Strona mapa grzybów prowadzona jest od 2003 roku przez Marka Snowarskiego, polskiego mykologa i autora atlasu grzybów „Grzyby”. Informacje dostarczane są przez samych grzybiarzy i weryfikowane przez twórcę strony. Dostarczane informacje są ciągle aktualizowane, a prognozy ulegają zmianie. Na stronie można:
- porównać sezony grzybowe w poszczególnych latach i regionach,
- sprawdzić falę wysypów grzybów wedle województw,
- sprawdzić rodzaj grzybów, które przeważają w zbiorach.
Sprawdź również: jak suszyć grzyby w piekarniku.
Gdzie zbierać grzyby w październiku?
Wraz z początkiem roku akademickiego poranki stają się chłodniejsze, ale wciąż bywają słoneczne. Wciąż zdarzają się ciepłe dni, które sprzyjają wzrostowi grzybów. Właśnie we wrześniu i październiku można mówić o sezonie grzybowym. Serwis mapagrzybów.pl wskazuje, że na początku października wysyp grzybów pojawia się niemal w całym kraju. Mapa grzybów w większości pokryta jest czerwonym i pomarańczowym kolorem, który wskazuje duże liczby grzybów. Można wyróżnić jedynie miejsca gdzie próżno ich szukać, czyli okolice na zachód od Warszawy, Ostrołęki i Suwałk.
(300/h) Cała masa maślaków. Do tego koźlarze, rydze, kanie.. Mokro i ciepło, więc są grzyby - pisał użytkownik Rob_NN z wijewództwa świętokrzyskiego na stronie mapa grzybów.
Natomiast użytkownik Johnik zdradził, że w województwie opolskim zebrał same zdrowe podgrzybki, a ich zbieranie było czystą przyjemnością.
(60/h) 61 prawdziwków, 28 koźlarzy, 18 podgrzybków, 41 maślaków. Las sosnowy i mieszany. Wszystkie grzyby bez robaczków- napisał użytkownik o nicku Stary Grzybiarz z województwa podkarpackiego.
Gdzie na grzyby? Sprawdź mapę grzybów
Główny sezon grzybowy przypada na sierpień i wrzesień. Wtedy grzyby zbierane są w całej Polsce. W pierwszej połowie lipca, jak możemy zobaczyć na mapie, najwięcej grzybów pojawiło się w lasach w okolicach Łodzi, między Koszalinem a Słupskiem, niedaleko Bydgoszczy i w okolicach Opola i Jeleniej Góry. A także blisko Gorzowa Wielkopolskiego. Grzyby były już też na Dolnym Śląsku i na Mazowszu.
„Las mieszany, jest dość mokro, aczkolwiek mało młodych grzybów. Do koszyka wpadło kilka borowików usiatkowanych, jeden mleczaj smaczny, jeden muchomor rdzawobrązowy, dwa pieprzniki jadalne. Najwięcej było suchogrzybków złotoporych” - napisał na stronie grzyby.pl 16 lipca grzybiarz z powiatu świdnickiego na Dolnym Śląsku.
Internauta o nicku Gucio z powiatu pruszkowskiego na Mazowszu pochwalił się swoimi zbiorami: „Kurki, pieprznik blady - razem 262 sztuki -1 kg. 4 godziny grzybobrania”.
Najpopularniejsze gatunki grzybów w Polsce i co z nich można zrobić
Najpopularniejszymi gatunkami zbieranymi w polskich lasach są:
- borowiki szlachetne,
- czubajki kanie,
- maślaki,
- koźlarze czerwone,
- kurki
- i gołąbki.
Wiele osób po powrocie z grzybobrania przygotowuje sos grzybowy do chleba lub ziemniaków albo grzyby ze śmietaną.
Grzyby na jesień i zimę
Gdy zaspokoimy apetyt na świeże grzyby możemy zacząć myśleć o przetworach na zimę. Świetnie sprawdzają się tu grzyby marynowane, czyli grzyby w occie i grzyby suszone (zobacz jak suszyć grzyby w piekarniku). Doskonałym patentem do gotowania grzybów jest zrobienie pudru grzybowego. Wystarczy suszone grzyby zmielić w robocie kuchennym lub młynku o trwałych ostrzach. Zmielone grzyby posłużą do wzmocnienia smaku sosów mięsnych lub do zrobienia szybkiej zupy grzybowej.
Źródło:
Patelnie w najlepszych cenach
kup teraz

Patelnia ZWIEGER Obsidian 7461, 24 cm
Patelnia ZWIEGER Obsidian 7461, 24 cm
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
kup teraz

Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
kup teraz

Patelnia tradycyjna okrągła Tefal Duetto+ 28cm
Patelnia tradycyjna okrągła Tefal Duetto+ 28cm
kup teraz

Patelnie Tefal Duetto 24/28cm rondel 18cm Indukcja
Patelnie Tefal Duetto 24/28cm rondel 18cm Indukcja
kup teraz

Gerlach Patelnia Ceramiczna Granitex Indukcja 28CM
Gerlach Patelnia Ceramiczna Granitex Indukcja 28CM
kup teraz

Zestaw patelni Gerlach 20/24/28cm Smart indukcja
Zestaw patelni Gerlach 20/24/28cm Smart indukcja
kup teraz

Patelnia stalowa Gerlach Prestige 28 cm 487772
Patelnia stalowa Gerlach Prestige 28 cm 487772
kup teraz

Zwieger patelnia practi plus 28cm
Zwieger patelnia practi plus 28cm
kup teraz

Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz Fp-7
Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz…
kup teraz

Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
kup teraz

Patelnia Tefal Ultimate 32 CM Grey G26808 Indukcja
Patelnia Tefal Ultimate 32 CM Grey G26808 Indukcja
kup teraz

Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
kup teraz

Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Pieczona fasolka szparagowa. Prosty przepis, który zachwyca smakiem
- Lubisz jagody? Zobacz prosty przepis Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami
- Gotowanie na ekranie w XXI w. Zobacz 7 najciekawszych kont kulinarnych na TikToku
- Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie? Najlepszy przepis z „Domowej piekarni”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym