W skrócie
Czym jest boczniak?
Boczniaki to grzyby, które w łatwy sposób można uprawiać w przy domowym ogródku. Podobnie jak w przypadku pieczarek, grzybnia sprzedawana jest do samodzielnej uprawy. Boczniak na co dzień rośnie w lasach z drzewami liściastymi. Najczęściej można znaleźć je pod:
- bukiem,
- grabem,
- wierzbą
- i brzozą.
Warto wiedzieć, że boczniak pasożytuje na drzewach. Szczególnie zobaczyć można je na spróchniałych i starych drzewach. Boczniak ze względu na swój wygląd nabawił się określenia ostrygowy. Nazwa wzięła się od pofalowanego kształtu.
Kliknij, aby zobaczyć przykładowe dania z boczniaków
Boczniak królewski
Innym rodzajem boczniaka jest boczniak królewski. Jest twardszy i bardziej aromatyczny od ostrygowego. Jego wygląd może być zwodniczy, bo przypomina borowika szlachetnego. Jednak w smaku i konsystencji nie ustępują boczniakowi ostrygowemu.
Boczniaki – właściwości grzybów
Boczniak jest znakomitym źródłem białka i soli mineralnych. Boczniaki są także bogate w lowastatynę uznaną za substancję obniżającą ciśnienie. Polecane są też osobom zmagającym się z cukrzycą. Jedząc boczniaki, dostarczamy organizmowi między innymi: