Najzdrowsza sałatka tabbouleh z quinoą, czyli złotem Inków. Przepis z bombą witamin poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Sałatka tabbouleh z quinoą jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa.
Sałatka tabbouleh z quinoą jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Kasia Nowicka
Orzeźwiająca, świeża, lekka sałatka, która zaskoczy gości na grillu, sprawdzi się jako lekka kolacja albo przekąska do pracy. Najlepiej smakuje na zimno, dlatego świetnie sprawdza się w ciepłe, letnie dni. Klasyczny bliskowschodni przysmak w nowej, jeszcze zdrowszej wersji. Przepis na sałatkę tabbouleh z quinoą, czyli komosą ryżową poleca blogerka Plate by Kate, czyli Kasia Nowicka.

W skrócie

Sałatka tabbouleh - arabski przysmak

Nazwa brzmi egzotycznie, ale na pewno nie raz spotkaliście się z tą klasyczną, arabską sałatką w restauracji czy barze. Choć o wymyślenie przepisu kucharze z Bliskiego Wschodu spierają się do dziś, to według historyków tabbouleh wymyślili mieszkańcy pogranicza Libanu i Syrii. Najstarsze wzmianki na temat sałatki z kuskusu mają ponad 4 tysiące lat. Libańczycy uważają ją za swoje danie narodowe, ale swoją recepturę zna każda szanująca się pani domu na Bliskim Wschodzie.

To danie proste, orzeźwiające i bardzo zdrowe. Smak i kolor zawdzięcza ziołom i przyprawom. W europejskich daniach najczęściej są one dodatkiem do potraw, a nie ich głównym bohaterem. W tabbouleh najważniejszy jest duet natki pietruszki z miętą. Drugi ważny składnik to warzywa. I tu przepisy różnią się bardziej niż bardzo: w niektórych znajdziecie pomidora, w innych pomidora i ogórka. Polecam wersję numer dwa. Do tego dymka, sok z cytryny i oliwa z oliwek. No i oczywiście kasza.

W Libanie będzie to pszenna kasza bulgur, nadal niezbyt w Polsce popularna. Bardziej znany jest mniej zdrowy kuskus i to sałatkę z tą kaszką można zjeść w polskich barach i restauracjach najczęściej. W moim domu głównym bohaterem Tabbouleh jest… quinoa.

Tabbouleh i quinoa - klasyka z twistem

Tabbouleh to bomba witamin i minerałów, a jeśli do ziół i warzyw dodacie quinoę, to wasza sałatka zmieni się w prawdziwe superfood. W sklepach quinoę znajdziecie pod nazwą komosa ryżowa. Do wyboru macie quinoę białą, ciemną lub czerwoną. Kupcie od razu zapas, bo to produkt niezwykły.

Do Europy quinoa przywędrowała z Peru. Inkowie nazywali ją „matką zbóż”, choć zbożem technicznie nie jest. Dietetycy nazywają quinoa „złotym ziarnem Inków”, bo oprócz witamin, minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych ma mnóstwo pełnowartościowego białka. Świetna dla tych, którzy:

  • się odchudzają,
  • ograniczają lub nie jedzą mięsa,
    dla alergików, bo działa przeciwzapalnie,
  • dla tych, którzy chcą wzmocnić odporność.

Sałatkę tabbouleh z quinoą - przepis Plate By Kate

(Porcja dla 4 osób, czas przygotowania 30 min)

Quinoa w Polsce występuje pod nazwą komosa ryżowa, ale znana jest też na świecie jako "złoto Inków"
Quinoa w Polsce występuje pod nazwą komosa ryżowa, ale znana jest też na świecie jako "złoto Inków" Kasia Nowicka

Składniki
140 g quinoa (komosy ryżowej)

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 cebulka dymka
  • sól, świeżo mielony pieprz

Dressing

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę tabbouleh?

Sposób przygotowania

  1. Quinoę dokładnie wypłucz i pozostaw na sitku do odsączenia. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj pół łyżeczki soli i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj 12 minut. Wyłącz palnik i odstaw do ostygnięcia.
  2. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z roztartym ząbkiem czosnku. Stopniowo dolewaj oliwy cały czas ubijając. Dodaj sól i pieprz.
  3. Ogórek pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę pietruszki, miętę i dymkę. Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń z nich nasiona. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  4. W dużej misce wymieszaj wystudzoną quinoa, ogórek, pomidory, zioła i cebulkę. Dodaj dressing i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni