Sałatka z buraków i pomarańczy - pyszna, zdrowa i z pazurem. Kopa dodają jej 2 składniki. Przepis poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Sałatka z buraków i pomarańczy jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Sałatka z buraków i pomarańczy jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Kasia Nowicka
Słodycz pieczonych buraków na jednym talerzu z aromatem cytrusów. Połączenie nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Sałatka z buraków i pomarańczy, której pazura dodają feta i listki młodego szpinaku. Przepis poleca blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka. Smacznego!

W skrócie

Sekret carpaccio

Carpaccio z buraków znają chyba wszyscy. Przebojem wdarło się do restauracji, na przyjęcia i blogi. Cienko pokrojone plasterki buraka ułożone na rukoli z dodatkiem oliwy, sera i ulubionych orzechów to absolutny hit. Wersji jest więcej niż dużo - od tej z dodatkiem sera koziego, przez sery pleśniowe po fetę. Klasyczny przepis zawiera włoskie orzechy, ale można je spokojnie zamienić na orzechy pekan albo pestki słonecznika. Jak by nie patrzeć - wszystkie wersje są pyszne.

Carpaccio ma jeden sekret - buraki trzeba pokroić w naprawdę cienkie plasterki. Technikę zawdzięczamy kreatywnemu weneckiemu kucharzowi, który jako pierwszy podał delikatne plasterki wołowej polędwicy wołowej z rukolą i sosem na bazie oliwy. Danie nazwano na cześć weneckiego malarza Vittore Carpaccia. I o ile niewielu smakoszy w ogóle słyszało o tym Włochu, to na pewno nazwę carpaccio znają.

Zdrowie na talerzu, czyli sałatka z buraków i pomarańczy

Carpaccio z buraków jest prostsze od tego z polędwicy i przede wszystkim - godne polecenia wegetarianom. Podstawa to buraki. Najlepiej smakują, jeśli się je upiecze. Właśnie pieczonych buraków używam do sałatek, zup, a nawet do przyrządzenia zasmażanych buraczków. Mają zdecydowanie więcej smaku niż te ugotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich słodycz i aromaty ziemi. Wrzucam kilka sztuk zawiniętych w folię do piekarnika przy okazji pieczenia ciast czy mięs. To oszczędność czasu, pieniędzy i energii.

Słodycz buraków pięknie podkreślają kwaśne i cytrusowe nuty pomarańczy. I dają sałatce dodatkowego kopa – cytrusy to świetne źródło tak cennej witaminy C, wielu minerałów i błonnika. Niezbędne w zdrowej diecie, pomocne w czasie przeziębienia, a zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przeziębieniom zapobiegać. Do tego cytrusy są bardzo, bardzo smaczne.

Na talerzu z sałatką znajdziecie też sporo żelaza, bo rukolę z klasycznego carpaccio zastąpiłam młodymi listkami szpinaku. I dołożyłam sporą porcję natki pietruszki. Sałatka z buraków i pomarańczy potrzebuje jeszcze kilku kropel prostego dressingu z oliwy, octu i odrobiny czosnku. Szybko, prosto i pysznie.

Przepis na sałatkę z buraków i pomarańczy

(Porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 10 min, pieczenie 1 godz. 45 min)

Składniki

  • 250 g buraków
  • 2 pomarańcze
  • 80 g listków szpinaku 4-5 garści
  • 100 g sera feta
  • natka pietruszki posiekana

Dressing

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę z buraków i pomarańczy?

Sposób przygotowania

  1. Buraki wyszoruj szczoteczką i osusz. Każdego buraka owiń folią aluminiową. Piecz około 1 godziny i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw kilka minut w folii, następnie odwiń buraki i wystudź. Chłodne buraki obierz ze skórki.
  2. Składniki dressingu wlej do małego słoiczka i szczelnie zakręć. Wstrząsaj energicznie do uzyskania emulsji.
  3. Pomarańcze obierz ze skórki i dokładnie usuń błonki. Pokrój na mniejsze kawałki. Sok z pomarańczy, który powstanie w trakcie obierania zbierz do miseczki.
  4. Na dużym talerzu ułóż listki szpinaku. Na szpinaku ułóż plasterki buraka i kawałki pomarańczy. Skrop sokiem z pomarańczy.
  5. Następnie posyp pokruszoną fetą i natką pietruszki. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

PS. Dla wielbicieli buraków mam głęboki w smaku, oryginalny i równie zdrowy przepis na krem z buraka i ananasa.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie