W skrócie
Sekret carpaccio
Carpaccio z buraków znają chyba wszyscy. Przebojem wdarło się do restauracji, na przyjęcia i blogi. Cienko pokrojone plasterki buraka ułożone na rukoli z dodatkiem oliwy, sera i ulubionych orzechów to absolutny hit. Wersji jest więcej niż dużo - od tej z dodatkiem sera koziego, przez sery pleśniowe po fetę. Klasyczny przepis zawiera włoskie orzechy, ale można je spokojnie zamienić na orzechy pekan albo pestki słonecznika. Jak by nie patrzeć - wszystkie wersje są pyszne.
Carpaccio ma jeden sekret - buraki trzeba pokroić w naprawdę cienkie plasterki. Technikę zawdzięczamy kreatywnemu weneckiemu kucharzowi, który jako pierwszy podał delikatne plasterki wołowej polędwicy wołowej z rukolą i sosem na bazie oliwy. Danie nazwano na cześć weneckiego malarza Vittore Carpaccia. I o ile niewielu smakoszy w ogóle słyszało o tym Włochu, to na pewno nazwę carpaccio znają.
Sprawdź także: TOP 11 sprawdzonych przepisów na dania z buraków
Zdrowie na talerzu, czyli sałatka z buraków i pomarańczy
Carpaccio z buraków jest prostsze od tego z polędwicy i przede wszystkim - godne polecenia wegetarianom. Podstawa to buraki. Najlepiej smakują, jeśli się je upiecze. Właśnie pieczonych buraków używam do sałatek, zup, a nawet do przyrządzenia zasmażanych buraczków. Mają zdecydowanie więcej smaku niż te ugotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich słodycz i aromaty ziemi. Wrzucam kilka sztuk zawiniętych w folię do piekarnika przy okazji pieczenia ciast czy mięs. To oszczędność czasu, pieniędzy i energii.
Słodycz buraków pięknie podkreślają kwaśne i cytrusowe nuty pomarańczy. I dają sałatce dodatkowego kopa – cytrusy to świetne źródło tak cennej witaminy C, wielu minerałów i błonnika. Niezbędne w zdrowej diecie, pomocne w czasie przeziębienia, a zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przeziębieniom zapobiegać. Do tego cytrusy są bardzo, bardzo smaczne.
Na talerzu z sałatką znajdziecie też sporo żelaza, bo rukolę z klasycznego carpaccio zastąpiłam młodymi listkami szpinaku. I dołożyłam sporą porcję natki pietruszki. Sałatka z buraków i pomarańczy potrzebuje jeszcze kilku kropel prostego dressingu z oliwy, octu i odrobiny czosnku. Szybko, prosto i pysznie.
Przepis na sałatkę z buraków i pomarańczy
(Porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 10 min, pieczenie 1 godz. 45 min)
Składniki
- 250 g buraków
- 2 pomarańcze
- 80 g listków szpinaku 4-5 garści
- 100 g sera feta
- natka pietruszki posiekana
Dressing
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Jak zrobić sałatkę z buraków i pomarańczy?
Sposób przygotowania
- Buraki wyszoruj szczoteczką i osusz. Każdego buraka owiń folią aluminiową. Piecz około 1 godziny i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw kilka minut w folii, następnie odwiń buraki i wystudź. Chłodne buraki obierz ze skórki.
- Składniki dressingu wlej do małego słoiczka i szczelnie zakręć. Wstrząsaj energicznie do uzyskania emulsji.
- Pomarańcze obierz ze skórki i dokładnie usuń błonki. Pokrój na mniejsze kawałki. Sok z pomarańczy, który powstanie w trakcie obierania zbierz do miseczki.
- Na dużym talerzu ułóż listki szpinaku. Na szpinaku ułóż plasterki buraka i kawałki pomarańczy. Skrop sokiem z pomarańczy.
- Następnie posyp pokruszoną fetą i natką pietruszki. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem.
PS. Dla wielbicieli buraków mam głęboki w smaku, oryginalny i równie zdrowy przepis na krem z buraka i ananasa.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.
Kasia Nowicka
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?