W skrócie:
Empanady z wołowiną i stopionym serem – przepis na imprezę
Liczba porcji: dla 4 osób (ok. 10 empanad)
Czas przygotowania: 30 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki,
1 łyżeczka soli drobnoziarnistej,
120 g miękkiego masła,
1 jajko i 1 żółtko,
20 ml wody.
Farsz:
300 g mielonej wołowiny,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 płaska łyżeczka przyprawy marokańskiej ras el hanout,
5 gałązek pietruszki,
40 g startego sera gruyère,
1 łyżka oliwy,
sól, pieprz,
120 g sera cheddar.
Jak zrobić empanady z wołowiną i stopionym serem?
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiaj rękami, aż otrzymasz jednolite i kruche ciasto, po czym dodaj jajko, żółtko i wodę.
Wyrób ciasto ponownie do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie uformuj z niego spłaszczone koło, po czym przykryj je czystą ściereczką i odłóż w chłodne miejsce na czas przyrządzania farszu.
Aby zrobić farsz, wymieszaj w dużej misce mięso z oliwą, przyprawami, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, cebulą, startym serem gruyère, czosnkiem i posiekaną pietruszką.
Umieść kwadrat perforowanego papieru do pieczenia w szufladzie do pieczenia i wyłóż na niego farsz. Piecz 10 minut w 180°C.
Odstaw do wystygnięcia, po czym posiekaj albo rozgnieć widelcem.
Pokrój cheddar na 10 kostek. Podziel ciasto na 10 małych kul i każdą z nich rozpłaszcz na placek o średnicy ok. 12 cm.
Nałóż na każdy placek łyżkę farszu, po czym umieść kostkę sera na środku.
Zwilż ciasto wokół farszu odrobiną wody i złóż placek na pół, ściskając półkolisty brzeg, żeby się dobrze zlepił. Zrób to samo z wszystkimi plackami.
Podociskaj brzegi w dowolny wzór. Włóż empanady do lekko natłuszczonej szuflady tak, aby na siebie nie nachodziły. Piecz 8 minut w 180°C, odwracając je po 4 minutach.
Odwróć empanady ponownie, posmaruj oliwą i piecz kolejne 2 minuty w 200°C. Podawaj na ciepło, na przykład z pikantnym sosem.

Porada
Aby zaoszczędzić czas, możesz użyć gotowego kruchego ciasta ze sklepu.
Przepis na empanady pochodzi z książki „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé. Udostępniamy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM. Fanom dań z frytkownicy beztłuszczowej polecamy przepisy na soczyste skrzydełka buffalo i sałatkę ze szparagów i pstrąga. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
