Na imprezę podaj chrupiące empanady z wołowiną i stopionym serem. To danie to prawdziwy frykas. Znikają do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Chrupiące empanady z wołowiną i stopionym serem to idealny przysmak na imprezy w meksykańskim stylu.
Chrupiące empanady z wołowiną i stopionym serem to idealny przysmak na imprezy w meksykańskim stylu. Fabrice Besse/materiały prasowe Wydawnictwo RM
Szukasz pomysłu na danie w meksykańskim stylu? Polecam ci zrobić chrupiące empanady nadziewane wołowiną i startym żółtym serem, który rozkosznie się roztapia w trakcie pieczenia. To danie przyrządzisz we frytkownicy beztłuszczowej, ograniczając użycie oleju. Poznaj przepis na sycące pieczone pierogi idealne na rodzinne spotkania.

W skrócie:

Empanady z wołowiną i stopionym serem – przepis na imprezę

Liczba porcji: dla 4 osób (ok. 10 empanad)

Czas przygotowania: 30 minut.

Czas pieczenia: 20 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki,

  • 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej,

  • 120 g miękkiego masła,

  • 1 jajko i 1 żółtko,

  • 20 ml wody.

Farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 płaska łyżeczka przyprawy marokańskiej ras el hanout,

  • 5 gałązek pietruszki,

  • 40 g startego sera gruyère,

  • 1 łyżka oliwy,

  • sól, pieprz,

  • 120 g sera cheddar.

Jak zrobić empanady z wołowiną i stopionym serem?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiaj rękami, aż otrzymasz jednolite i kruche ciasto, po czym dodaj jajko, żółtko i wodę.

  2. Wyrób ciasto ponownie do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie uformuj z niego spłaszczone koło, po czym przykryj je czystą ściereczką i odłóż w chłodne miejsce na czas przyrządzania farszu.

  3. Aby zrobić farsz, wymieszaj w dużej misce mięso z oliwą, przyprawami, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, cebulą, startym serem gruyère, czosnkiem i posiekaną pietruszką.

  4. Umieść kwadrat perforowanego papieru do pieczenia w szufladzie do pieczenia i wyłóż na niego farsz. Piecz 10 minut w 180°C.

  5. Odstaw do wystygnięcia, po czym posiekaj albo rozgnieć widelcem.

  6. Pokrój cheddar na 10 kostek. Podziel ciasto na 10 małych kul i każdą z nich rozpłaszcz na placek o średnicy ok. 12 cm.

  7. Nałóż na każdy placek łyżkę farszu, po czym umieść kostkę sera na środku.

  8. Zwilż ciasto wokół farszu odrobiną wody i złóż placek na pół, ściskając półkolisty brzeg, żeby się dobrze zlepił. Zrób to samo z wszystkimi plackami.

  9. Podociskaj brzegi w dowolny wzór. Włóż empanady do lekko natłuszczonej szuflady tak, aby na siebie nie nachodziły. Piecz 8 minut w 180°C, odwracając je po 4 minutach.

  10. Odwróć empanady ponownie, posmaruj oliwą i piecz kolejne 2 minuty w 200°C. Podawaj na ciepło, na przykład z pikantnym sosem.

W książce „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé zaleźć można 50 przepisów na dania z frytkownicy beztłuszczowej.
W książce „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé zaleźć można 50 przepisów na dania z frytkownicy beztłuszczowej.
materiały prasowe Wydawnictwo RM

Porada

Aby zaoszczędzić czas, możesz użyć gotowego kruchego ciasta ze sklepu.

Przepis na empanady pochodzi z książki „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé. Udostępniamy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM. Fanom dań z frytkownicy beztłuszczowej polecamy przepisy na soczyste skrzydełka buffalo i sałatkę ze szparagów i pstrąga. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni