W skrócie
Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu. Niestety, zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.
Zobacz w galerii, jak przygotować perfekcyjny biszkopt.
Przepis na biszkopt
czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni
Składniki:
- 5 jajek,
- około 200 g cukru (niepełna szklanka),
- około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.