Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośnięty biszkopt do tortów. Jeden nieoczywisty składnik jest kluczowy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Biszkopt to podstawa pysznych tortów i wielu ciast z kremem. Zobacz wskazówki, jak sprawić, by był idealnie wyrośnięty i puszysty. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Biszkopt to podstawa pysznych tortów i wielu ciast z kremem. Zobacz wskazówki, jak sprawić, by był idealnie wyrośnięty i puszysty. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chcesz zrobić idealny, puszysty i wyrośnięty biszkopt? Mam dla ciebie przepis i wskazówki, jak przygotować idealny biszkopt za każdym razem. Wystarczy, że zastosujesz nasz prosty trik i dodasz do ciasta składnik, który może zdziałać cuda. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt

W skrócie

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu. Niestety, zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Zobacz w galerii, jak przygotować perfekcyjny biszkopt.

Przepis na biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Jak zrobić biszkopt?

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów i ciast. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. pyszny tort z masą z serka mascarpone i owocami, Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów.

Biszkopt to podstawa pysznych tortów i wielu ciast z kremem. Zobacz wskazówki, jak sprawić, by był idealnie wyrośnięty i puszysty. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośni...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie