W skrócie
Ciasto migdałowe to przepyszny wypiek. Świetnie sprawdza się na święta, imieniny czy inne rodzinne uroczystości. Jest nie tylko pyszne i delikatne, ale również dużo lżejsze niż tradycyjne ciasta, ucierane z margaryną lub masłem. To ciasto upieczesz bez mąki pszennej, a więc mogą jeść je osoby na diecie bezglutenowej. Jest wilgotne, pachnie migdałami, a podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami smakuje niebiańsko.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak zrobić przepyszne i delikatne ciasto migdałowe.
Przepis na ciasto migdałowe
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja na blaszkę tortową.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 8 jajek,
- 200 g mielonych migdałów,
- 250 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej można go pominąć lub dodać proszek bezglutenowy),
- olejek/aromat migdałowy,
- maliny,
- płatki migdałowe do dekoracji,
- 200 g śmietanki 36 procent,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak zrobić ciasto migdałowe?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
- Białka ubij na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier.
- Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj do białek żółtka.
- Wlej olejek migdałowy.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i mielone migdały, delikatnie wymieszaj mikserem lub łyżką.
- Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 35 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij z blaszki, by nie zaparowało.
- Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią.
- Podawaj ciasto z malinami i solidną porcją bitej śmietany. Smacznego!
Na deser podaj ciasto migdałowe, które rozpływa się w ustach...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: