Na deser podaj ciasto migdałowe, które rozpływa się w ustach. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną. Przepis na ciasto z mielonymi migdałami

Takie ciasto to hit! Jest idealnie puszyste, wilgotne i słodkie. Zobacz, jak przygotować ciasto migdałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Takie ciasto to hit! Jest idealnie puszyste, wilgotne i słodkie. Zobacz, jak przygotować ciasto migdałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Puszyste i wyśmienite ciasto migdałowe to prawdziwy rarytas. Możesz przygotować je na specjalną okazję. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. To pyszny, wilgotny i pełen aromatu wypiek, który zawsze się udaje. W dodatku zrobisz go bez dodatku mąki pszennej i bez tłuszczu! Domownicy będą zachwyceni. Sprawdź przepis, jak krok po kroku zrobić ciasto migdałowe.

W skrócie

Ciasto migdałowe to przepyszny wypiek. Świetnie sprawdza się na święta, imieniny czy inne rodzinne uroczystości. Jest nie tylko pyszne i delikatne, ale również dużo lżejsze niż tradycyjne ciasta, ucierane z margaryną lub masłem. To ciasto upieczesz bez mąki pszennej, a więc mogą jeść je osoby na diecie bezglutenowej. Jest wilgotne, pachnie migdałami, a podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami smakuje niebiańsko.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak zrobić przepyszne i delikatne ciasto migdałowe.

Przepis na ciasto migdałowe

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja na blaszkę tortową.
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 250 g cukru,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej można go pominąć lub dodać proszek bezglutenowy),
  • olejek/aromat migdałowy,
  • maliny,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • 200 g śmietanki 36 procent,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić ciasto migdałowe?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
  2. Białka ubij na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier.
  3. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj do białek żółtka.
  5. Wlej olejek migdałowy.
  6. Dodaj mąkę ziemniaczaną i mielone migdały, delikatnie wymieszaj mikserem lub łyżką.
  7. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 35 minut.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z blaszki, by nie zaparowało.
  9. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi.
  10. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią.
  11. Podawaj ciasto z malinami i solidną porcją bitej śmietany. Smacznego!
Takie ciasto to hit! Jest idealnie puszyste, wilgotne i słodkie. Zobacz, jak przygotować ciasto migdałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na deser podaj ciasto migdałowe, które rozpływa się w ustach...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni