W skrócie:
Idealny krem do tortu – sprawdzony trik
Zastanawiasz się czym przełożyć ciasto lub ozdobić tort? Polecam sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone. By był idealnie puszysty i smaczny wystarczy zastosować banalnie prosty trik – zamiast zmiksować ser ze śmietanką, najpierw dobrze ubij schłodzoną kremówkę z cukrem i dopiero delikatnie wymieszaj z mascarpone. Wiele osób skraca sobie pracę i miksuje na raz oba składniki, taki krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem z mascarpone możesz wykorzystać np. do ciasta leśny mech, malinowa chmurka czy ozdobić nim czekoladowe babeczki. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na krem z mascarpone i śmietanki.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem z mascarpone.
Przepis na krem z serka mascarpone
czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 500 g śmietanki kremówki 36 procent,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak zrobić łatwy krem do tortu z serka mascarpone?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone, więc najpierw włożyłam je do lodówki. Śmietankę możesz schłodzić przez 30 minut w zamrażarce.
- Zmiksowałam śmietankę z cukrem i wanilią.
- Gdy śmietanka dobrze się ubiła, to nie przerywając ucierania, dodałam po łyżce serka mascarpone.
- Miksowałam jeszcze tylko minutę. Gotowe.
- Możesz schłodzić krem w lodówce lub od razu udekorować nim ciasto czy deser.
Czytaj także: Najlepszy krem budyniowy do ciast – jest idealnie gładki za każdym razem. Poznaj sprawdzony przepis
Krem do tortu w trzech smakach
Pyszny krem z serka mascarpone możesz w bardzo łatwy sposób urozmaicić różnymi dodatkami. Polecam trzy smaki, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się do ciast i deserów:
- krem czekoladowy – wystarczy dodać do śmietanki i serka mascarpone kakao lub drobno startą czekoladę,
- krem owocowy – ulubione owoce np. truskawki zmiksuj blenderem i wymieszaj z serkiem i ubitą śmietanką,
- krem orzechowy – orzechy np. laskowe podpraż na patelni, a następnie drobno posiekaj lub zmiel, dodaj do kremu.
Jeśli zależy ci na bardziej gęstym kremie np. do dekoracji muffinek, to dodaj 500 g sera mascarpone i 500 g śmietanki. Do przełożenia ciasta lub deserów lepiej sprawdzi się proporcja podana w przepisie, czyli 250 g sera i 500 g śmietanki.
Krem z serka mascarpone możesz dodać także do popularnego deseru tiramisu.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?