W skrócie
Jak zrobić tort?
Tort to pyszne ciasto z kremem i bogatą dekoracją, nawiązującą często do specjalnej okazji jak ślub, chrzest czy urodziny. Najczęściej przygotowywany jest z biszkoptu lub ciasta ucieranego z tłuszczem, nasączonego ponczem lub lekkim syropem. Popularne są także torty bezowe.
O smaku tego wyjątkowego wypieku decyduje krem i słodkie nadzienie. Tort można przełożyć:
- kwaskowym dżemem,
- bitą śmietaną,
- kremem maślanym,
- kremem z serka mascarpone,
- musem owocowym.
Jak udekorować tort?
Dekoracja tortu to dla wielu prawdziwe wyzwanie. Najczęściej cukiernik smaruje całe ciasto kremem lub lukrem i dekoruje masą cukrową, czekoladą plastyczną lub polewą. Całość ozdabia słodkimi dodatkami jak cukrowe róże, kolorowe posypki, figurki z cukru i marcepanu czy czekoladowe listki.
Prawdziwi pasjonaci cukiernictwa potrafią wyczarować z tortu prawdziwe, słodkie dzieło sztuki. Jednak nie należy zniechęcać się przed samodzielnym przygotowaniem tego wypieku. Domowy tort będzie pięknie prezentował się nawet ze skromną dekoracją.