Lekki tort z kremem i owocami. Idealny na specjalną okazję. Poznaj najprostszy przepis na tort urodzinowy, który zawsze się udaje i zachwyca

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny tort z kremem i owocami. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny tort z kremem i owocami. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie prosty przepis na pyszny tort z kremem i owocami, który uda się każdemu. Nie musisz mieć specjalnych zdolności cukierniczych ani posiadać drogiego sprzętu do dekoracji. Wszystko zrobisz prosto i bez trudu, a i tak zachwycisz swoich gości. Tort jest pyszny, idealnie wilgotny i wygląda zjawiskowo. Smakuje lepiej niż z cukierni. Przekonaj się i wypróbuj sprawdzony przepis na tort urodzinowy.

W skrócie

Prosty tort dla początkujących – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszny tort z owocami. Jego rewelacyjny smak to zasługa waniliowego kremu z serka mascarpone. To prosty przepis na masę do tortu, którą można zrobić w 5 minut. Wystarczy połączyć ubitą, posłodzoną śmietankę z serkiem i wymieszać. Proponuję jedną warstwę biszkoptu przełożyć kwaskowym dżemem wiśniowym. Nada to naszemu wypiekowi nieco koloru i przełamie słodki smak. Całość polecam udekorować najprościej jak to możliwe, tzn. posypać wierzch tortu świeżymi owocami. To najlepszy sposób na piękny i apetyczny wygląd ciasta.

Przepis na tort z kremem i owocami

czas przygotowania ok. 30 minut + pieczenie biszkoptu
porcja na klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:
biszkopt:

  • 5 dużych jajek,
  • niepełna szklanka cukru (ok. 200 g),
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g),
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

dodatki:

  • słoiczek dżemu wiśniowego lub malinowego, najlepiej gładkiego.
  • pół szklanki malin,
  • pół szklanki borówek amerykańskich,
  • opcjonalnie kilka listków mięty,
  • opcjonalnie poncz do nasączenia biszkoptu (lekka herbata z cukrem i cytryną).

Jak zrobić najprostszy tort urodzinowy?

Przygotowanie:

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z cukrem i wanilią.
  3. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
  4. Dodaj żółtka do ubitych białek i wymieszaj mikserem na małych obrotach.
  5. Stopniowo dosypuj mąkę.
  6. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 170 stopniach Celsjusza ok. 45 minut.
  8. Upieczony biszkopt wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.
  9. Zrób krem: śmietankę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
  10. Biszkopt przekrój na trzy placki. Możesz nasączyć ciasto ponczem, ale nie jest to konieczne, ponieważ krem z serka nada mu wilgotności.
  11. Pierwszy blat posmaruj dżemem, następne dwa przełóż po równo kremem.
  12. Wierzch udekoruj umytymi i wysuszonymi owocami i listkami mięty. Gotowe.

Czym przełożyć tort?

Tort to pyszne ciasto z kremem i bogatą dekoracją, nawiązującą często do specjalnej okazji jak ślub, chrzest czy urodziny. Najczęściej przygotowywany jest z biszkoptu lub ciasta ucieranego z tłuszczem, nasączonego ponczem lub lekkim syropem. Popularne są także torty bezowe.

O smaku tego wyjątkowego wypieku decyduje krem i słodkie nadzienie.

Tort można przełożyć np. :

  • kwaskowym dżemem,
  • bitą śmietaną,
  • kremem maślanym,
  • kremem z serka mascarpone,
  • kremem z czekolady,
  • kremem kajmakowym,
  • musem owocowym.

Jak udekorować tort?

Dekoracja tortu to dla wielu prawdziwe wyzwanie. Najczęściej cukiernik smaruje całe ciasto kremem lub lukrem i dekoruje masą cukrową, czekoladą plastyczną lub polewą. Całość ozdabia słodkimi dodatkami jak cukrowe róże, kolorowe posypki, figurki z cukru i marcepanu czy czekoladowe listki.

Prawdziwi pasjonaci cukiernictwa potrafią wyczarować z tortu prawdziwe, słodkie dzieło sztuki. Jednak nie należy zniechęcać się przed samodzielnym przygotowaniem tego wypieku. Domowy tort będzie pięknie prezentował się nawet ze skromną dekoracją.

Jak łatwo i szybko udekorować tort? Proponujemy np.:

  • owoce: maliny, wiśnie, truskawki, borówki, plasterki kiwi, brzoskwinie,
  • bakalie: orzechy, suszone morele, wiórki kokosowe,
  • czekoladę: wierzch tortu można posypać startą czekoladą,
  • lukier: sprawdzi się na torcie oblanym polewą czekoladową,
  • listki mięty lub bazylii,
  • jadalne kwiaty,
  • galaretki lub żelki,
  • gotowe słodycze: czekoladki, wafelki, trufle, cukierki.
Pyszny tort z kremem i owocami. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Lekki tort z kremem i owocami. Idealny na specjalną okazję. ...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!